Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Gerber DIME

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 13-03-2018, 01:00

Gerber DIMEGerber DIME

Klein, kleiner, kleinst. In mijn dagelijkse bestaan gebruik ik mijn multitool erg vaak, maar soms is een fullsize net te groot om mee te hebben. Daar vult de Gerber DIME precies het gat. Erg klein maar voldoet zeker voor de meeste taakjes Licht, klein en net genoeg inhoud.

De wens om eens een echt kleine multitool te bezitten is er al een tjdje geweest, echter tot op heden hebben andere modellen van andere merken mij niet kunnen overtuigen om deze aan te schaffen en daadwerkelijk te gebruiken. Vaak zijn deze te duur en niet praktisch. Bij de lokale buitensport grootgrutter wel vaker in mijn handen gestaan met bv een skeletool, style of squirt. Maar deze zijn naar mijn smaak te duur en niet gewoon niet goed genoeg.

De DIME heeft mij in dat opzicht zeker verrast. Dit mini tooltje is al wat langer op de markt maar ik was deze nog niet eerder tegen gekomen, en voor de prijs kon ik deze niet laten liggen.

Materiaal

Dit tooltje wordt gemaakt in China, net als veel andere fabrikanten wordt er veel uitbesteed aan de grote industrie in China. Het tooltje is opgetrokken uit een niet nader vernoemd rvs en is afgewerkt met kleurig geannodeerde schalen. De assemblage kwaliteit is redelijk, de boel zit niet te strak in elkaar maar niet alles is super uitgelijnd. Maar datzelfde zie ik in de winkel ook bij andere merken. De mesjes en de schaar zijn behoorlijk scherp uit de verpakking en er lijkt daadwerkelijk iets van olie in en op de tool te zijn aangebracht. Het geheel is netjes afgerond en er zitten nergens lelijke plekken op/aan en de gerbruikte torx boutjes vallen ook mooi weg in het geheel. Duidelijk een degelijk ontworpen geheel.

Gebruik

Dagelijk sleep ik eigenlijk altijd mijn “oude” swisstool mee, gebruik deze eigenlijk echt wel dagelijks. Gewoon als experiment deze DIME in mijn zak gestoken om te zien hoe dat deze zich red. En om eerlijk te zijn, voor het gewicht doet deze het echt wel ok.

Dagelijks heb ik de DIME gebruikt voor het openen van dozen met de “haak” die bedoelt is voor het openen van kunststof verpakkingen. Moet zeggen dat dat erg fijn werkt, misschien zelf wel beter dan met een stanley mes. Door de vorm en de plaatsing van deze tool valt het geheel goed weg in je hand en heb je genoeg kracht om er mee te werken. Ook gebruik ik erg vaan een schroeven draaien, nu zitten er op deze tool 2 schroevendraaiers, een platte van 6mm en een op het uiteinde van de vijl welke toepasbaar is “kruiskop” schroevendraaier. Leatherman heeft in een aantal tools ook een platte kruiskop die voorzien is van een rij nutteloos ontwerp met toch twee randjes aan de zijkant. De versie van de DIME werkt echter erg goed. Ook zit er een schaartje op deze tool, erg klein uitgevoerd, maar deze knipt daadwerkelijk best redelijk. Alleen je bent natuurlijk wel lang bezig door het formaat.

En natuurlijk heeft deze tool een combi tang in de grepen verstopt zitten. Deze tang is voorzien van veren waardoor deze makkelijk terug open gaat, er is een volledig vlak stukje bij de punt waarna er een gekarteld gedeelt zit en een deel om moeren mee vast te pakken. Verwacht u niet dat je een volledig vastgerotte M10 los kunt draaien…. Maar bij een aantal pogingen met het in elkaar bouten van het een en ander kwam dit tangetje best van pas, door de kleine maat kun je her en der wat makkelijke in moeilijke hoeken komen.

Het idee is om deze tool in de waterrugzak te gooien voor een rondje op de mtb etc. Door het gewicht en de functies is dit zeker een goede aanvulling op een fiets multitooltje waar geen mes of tang op zit.

Conclusie

Om eerlijk te zijn, het heeft mij verbaasd hoe goed dit tooltje in de praktijk ook echt zijn werk deed. Verwacht niet dat dit een werkpaard is als bv een Swisstool. Maar voor veel dagelijks dingen komt deze echt wel van pas. Als we in het vervolg ergens naartoe gaan waar een fullsize not done is steken we deze echt wel ergens in een zakje. Het meest gebruikt zijn toch wel de verpakkings opener en de schroevendraaiers. En natuurlijk de flessenopener die een ergonomische verlenger van de grepen blijkt te zijn.

Pluspunten

  • Uiterlijk, ziet er gewoon grappig uit
  • Genoeg bruikbare tooltje voor het gewicht
  • Knippend schaartje
  • Pincet in de greep
  • Prijs

Minpunten

  • Draad knipper knipt alleen hard-draad als bv een paperclip
  • Niet bruikbare vijl

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.gerbergear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: