Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Sevylor Tahiti Plus kajak

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-05-2012, 07:19

Sevylor Tahiti Plus kajak

Al jaren liet ik mijn oog vallen op een opblaasbare kajak waarmee ik het water op zou kunnen in weekenden dat het weer dat zou toelaten. Tot de mogelijkheid zich voordeed om de Tahiti Plus van Sevylor uit te proberen. En inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dit een welhaast perfecte oplossing is voor mensen die graag willen varen, maar niet de mogelijkheid hebben om een kajak op het dak van de auto te vervoeren. Deze kajak draag je namelijk… op je rug!

Backpack System

Wat zo bijzonder is aan deze 2+1 persoonskajak is het feit dat je hem op je rug kunt vervoeren als een soort rugzak. Opgevouwen is deze kajak, met een gewicht van 13,5kg, voorzien van schouderbanden, waarmee je hem zonder problemen over betrekkelijk lange afstanden kunt vervoeren. En dan bedoel ik uiteraard geen kilometerslange tochten door de bergen, maar ruim voldoende om hem aan de waterkant te krijgen als je de auto op bijvoorbeeld een paar kilometer moet laten staan. Zelf heb ik de ‘rugzakkajak’ bij wijze van test over een afstand van ruim 4 kilometer (en dus bijna een uur) meegedragen. Super comfortabel is het niet, maar probleemloos wel. En dat was voor mij het voornaamste, het is en blijft immers een kajak en geen rugzak.

2+1 persoonskajak

De Tahiti Plus van Sevylor is een zogenaamde 2+1 persoonskajak. Hij biedt ruimte aan 2 volwassenen en een kind. Zelf heb ik de kajak inmiddels meerdere malen uitgeprobeerd met 2 kinderen en dat ging fantastisch: hij is ruim, stabiel en reageert goed op bijsturen. Veelzeggend was de vraag van Lluc, mijn oudste zoon, na het eerste half uur op een open water: “Papa, kunnen we alsjeblieft de hele dag op het water blijven varen?”. Inmiddels is hij uitgegroeid tot ervaren medepeddelaar en geniet hij intens van het varen op de open meren die we bevaren hebben.

Duurzaam materiaal

Van groot belang bij een opblaasbare kajak is het feit dat hij niet direct lek raakt als je per ongeluk eens over een rotsbodem schuurt of aanmeert in de buurt van takken met doorns. Inmiddels is onze Tahiti redelijk mishandeld, met aanleggen op strandjes vol met takken en steentjes, per ongeluk varen door net iets te ondiep water en niet te vergeten de felle Spaanse zon. Maar tot op de dag van vandaag heeft hij nog geen krimp gegeven. Het gebruikte materiaal, een stevige PVC, is duidelijk goed gekozen met een goede verhouding tussen duurzaamheid, flexibiliteit en gewicht.

Gemakkelijk in het gebruik

Aan de Sevylor Tahiti Plus is goed te zien waarom Sevylor zo’n grote naam is geworden in de watersportwereld. Aan nagenoeg alles is gedacht. Het opblazen van de kajak gaat vrij eenvoudig, waarbij ik zelf steeds gebruik heb gemaakt van de Sevylor-pomp. Dankzij het ingebouwde controlesysteem Sevytest kun je direct zien of de kajak goed op druk is. De kajak is voorzien van zogenaamde Bostom-ventielen, die vooral het leeg laten lopen van de kajak na afloop van een tocht erg gemakkelijk maken. Opgepompt is de kajak goed te handelen dankzij de greep aan de voor- en achterzijde. Deze kunnen ook gebruikt worden om de kajak vast te leggen tijdens een rustpauze.

Comfortabel peddelen

Zelf heb ik vrij zwakke rug die erg snel pijnlijk wordt als ik niet comfortabel zit of lig. Mijn verbazing was dan ook groot, toen ik na de eerste paar uur peddelen met de Tahiti Plus nog steeds geen last had van mijn rug. Dat zal zeker te maken hebben met het feit dat de stoeltjes redelijk goed verstelbaar zijn en ik de mijne perfect in mijn onderrug kon plaatsen voor goede ondersteuning. Ook beide kids -die dus meerdere uren stil ‘moesten’ zitten- hebben nog nooit geklaagd. Eigenlijk alleen steeds aan het eind van de dag, als ik het wel welletjes vind en zij beiden nog geen zin hadden om aan wal te gaan…

Opbergruimte voor en achter

De Tahiti Plus is zowel voor als achter voorzien van een beetje opbergruimte. Het materiaal kan onder een dekzeil worden opgeborgen dat achter de achterste stoel over de punt is geplaatst en onder een dekzeil aan de voorzijde van de kajak. Een kleine (waterdichte) rugzak heb ik op beide plaatsen zonder problemen kunnen plaatsen.

Conclusie

Voor korte dagtochten is de Sevylor Tahiti Plus voor mij ideaal: hij is gemakkelijk te vervoeren, prettig in het gebruik en comfortabel. Het dragen van de kajak op de rug is niet super comfortabel, maar voldoende om de kajak over een korte afstand op de rug te vervoeren. Vooral bij ongelijk of bergachtig terrein is dat een voordeel is mijn ervaring. Voor komende zomer heb ik een tocht gepland staan waarbij het de bedoeling is om eerst een dag langs rivier te wandelen om deze vervolgens aan het eind van de dag in de kajak weer af te varen terug naar het startpunt. De ervaringen van die dag zal ik verwerken in deze bespreking.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.sevylor-europe.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: