Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Edelrid Helix 25

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-06-2012, 15:52

Edelrid Helix 25

De Helix 25 van Edelrid is een lichtgewicht klimrugzak voor korte tochten of snelle beklimmingen. Ik heb de Helix 25 gebruikt tijdens diverse Via Ferrata tochten. Daarbij ondere andere wisselend de afneembare heupgordel wel en niet geplaatst en de uitneembare binnenplaat uit het rugpand wel en niet verwijderd.

Rugzak striptease

Zoals uit het bovenstaande al valt op te maken is de Helix 25 van Edelrid behoorlijk te strippen als je op gewicht wilt besparen. Maar ook extra of juist minder comfort is een keuze die daarbij kan meewegen. Allereerst is de lichtgewicht heupband gemakkelijk te verwijderen. Tijdens het klettersteigen heb ik geen last gehad van de gordel als ik deze onder mijn klimgordel had, maar ik kan me voorstellen dat een klimmer die langere routes klimt er zeker profijt van zal hebben. Omdat de heupband erg minimalistisch is, heb ik er echter weinig last van gehad tijdens het klettersteigen. Binnen in het rugpand kan een plaat worden verwijderd. Dat heeft als voordeel dat de rugzak nog beter op de rug aansluit en uiteraard dat je een beetje op gewicht bespaart. Nadeel is echter dat je in dat geval je rugzak wel zo moet inpakken dat er geen uitstekend materiaal tegen je rug prikt. Dat was bij mij in het begin namelijk wel zo en dat voelt bijzonder onprettig. Heb je dat echter eenmaal goed in de gaten, dan zit de rugzak letterlijk als een zuignap tegen je rug en heb je er tijdens het klimmen dus totaal geen omkijken meer naar. Voor de echte diehards is ook nog het verschuifbare topvak volledig te verwijderen. Dit heb ik echter geen enkele keer gedaan, omdat ik het topvak nu eenmaal gebruik voor klein spul dat ik onderweg nodig denk te kunnen hebben.

Vooral voor ijsklimmers?

Als je naar het ontwerp van de Helix 25 kijkt, dan lijkt deze vooral gericht op ijsklimmers. Zo zijn er bevestigingspunten om twee ijspickels aan op te hangen en is het aantrekkoord voor het hoofdvak voorzien van een grote lus om deze ook met handschoenen aan goed te kunnen sluiten. Een speciaal vak voor de waterzak ontbreekt, want die zou tijdens het ijsklimmen waarschijnlijk toch alleen maar bevriezen. Het topvak wordt middels een metalen clip gesloten en zo vastgezet aan de rugzak, iets dat met handschoenen aan inderdaad gemakkelijk is te doen. Grootste nadeel van deze clip is echter dat deze tijdens de tocht steeds weer opnieuw losschiet als de rugzak niet volledig is gevuld. De clip moet als het ware strak gespannen staan om goed gesloten te blijven.

Overige features

Veel (overbodige) features biedt de Helix 25 niet. Aan de zijkanten is de rugzak voorzien van compressiebanden, welke tevens gebruikt kunnen worden om er bijvoorbeeld een matje of jas achter te klemmen. In de heupband zijn twee verstevigde materiaallussen verwerkt voor het ophangen van klimmateriaal. En tot slot zit er nog ene haulloop (optreklus) aan de bovenrand van het hoofdvak gemonteerd om de rugzak gemakkelijk aan een touw omhoog te kunnen trekken als dat nodig is.

Conclusie

Met de Helix 25 heeft Edelrid een eenvoudige, lichtgewicht klimrugzak ontwikkeld die naar wens volledig is te strippen voor meer gewichtsbesparing. De rugzak draagt comfortabel, ook zonder de plaat in het rugpand, maar biedt geen overdreven comfort. Hij is dan ook bedoeld voor korte tochten, waarbij weinig gewicht meegenomen wordt. Ik denk dat vooral ijsklimmers deze rugzak zullen weten te waarderen, hoewel hij ook prima geschikt is voor via ferrata. De losspringende metalen clip is irritant, maar hoeft op zich geen probleem te zijn als er verder niets uit je rugzak kan vallen. Al met al een prima lichtgewicht klimrugzak.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.edelrid.de/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: