Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Dale of Norway Roaldshorn vest

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 01-04-2013, 05:12

Dale of Norway Roaldshorn vest

Soms ben je toe aan een nieuw kledingstuk, in dit geval niet omdat het oude echt op is maar gewoon wat anders. Mijn oude TNF windstopper vestje is saai zwart en na 9 jaar ben je er wel eens op uitgekeken. Dus maar eens gaan rondkijken naar wat fleurigers en echt wat anders. Zodoende tegen een “weather proof” vestje van Dale aangelopen. Waarom Dale? Gewoon omdat het een heel stijlvol vestje is en naast een ongewone mix van materialen een erg technisch vestje blijkt te zijn.

Pasvorm

Pasvorm was eigenlijk direct het gene waarop ik bij dit vestje bleef plakken. Mijn TNF vestje is redelijk recht gesneden, maar dit vest is door het gebruik van stretch panelen veel aansluitender dan de mijn andere vestjes. Door het combineren van een wollen buitenlaag op een windstopper voering valt dit vestje heel robuust, en doordat dit vestje iets langer is dan het gemiddelde Noord Amerikaanse model zit deze ook een stuk beter op de fiets. Echter door deze andere benadering is het vestje ook een stuk steviger/ zwaarder dan een uit simpel een stuk windstopperfleece. Maar dat is zeker in het geval van dit vestje een grote plus.

Materiaal

Het vestje is zoals gezegd opgebouwd uit drie verschillende materialen, ten eerste heb je de “weatherproof knitshell”, de wollen buitenlaag. Dan zit er aan de binnenzijde een windstopper laagje op fleece met een beetje de techtuur van R1 micro fleece, erg comfi. En op een aantal panden (schouders en zijpanelen) zit een stuk stretch windstopper materiaal. Erg gave combi en redelijk tijdloos. En natuurlijk zitten er op een behoorlijk aantal plaatsen reflectie stiksels, een aantrekkoord op de heuphoogte, een tweetal handwarmer pockets en plek genoeg aan de binnenzijde om twee waterflessen of stijgvellen kwijt te kunnen. Voordeel van de Knitshell is toch wel dat deze beter bestand blijkt tegen een spat water en zelfs een spat uit een houtvuurtje.

Door de combi van materialen is het klimaat in dit buitenlaagje ook perfect, je wordt niet te snel te warm en in tegenstelling tot wat ik verwachte ga ik ook echt niet broeien in dit vestje. Het vestje is wel ietsje warmer dan een dunnere windstopper fleece.

Gebruik

Dit vestje draag ik eigenlijk veel meer dan ik zou denken. Op de fiets met een niet al te dikke trui eronder geeft een perfecte combi met weer als dat van nu. En met een beetje rondstappen door het bos met bv Scouting is dit een erg comfortabel vest. Ook na een wat intensievere vorm van inspanning geeft dit vest een prima behaaglijke shell om even bij bv een vuurtje te gaan zitten. Door de wat hogere kraag en de diepe steekzakken kun je ook nog eens lekker wegkruipen als het toch wat harder waait dan je had verwacht. Tijdens verschillende activiteiten heb ik ook in de grote binnenzakken een licht jackie meegenomen met de wetenschap dat het best eens kon gaan regenen. Vaak heeft het idd een beetje geregend maar met een hoed op en de waterafstotende eigenschappen was het maar zelden nodig dat ik een hardschell erover aantrok. En ja, het blijft een wat hipper vestje dan de standaard zwarte of donker blauwe vestjes, dat is blijkbaar ook een pre.

Enige nadeel wat ik kunnen ontdekken is dat de knitshell wat ruwer is en dat lange stukken met stokken lopen met korte mouwen een schurende gevoel gaat geven op de onderarmen.

Conclusie

Ondanks de niet geringe aanschafprijs ben ik heel erg tevreden over dit vestje en zeker ook over het concept van Dale met de Weather Proof Knitshell. En de looks zijn zeker voor een buitensport product ook erg goed. Ik zal nog erg lang plezier hebben van dit vestje, daar ben ik zeker van.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.dale.no/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: