Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Betalight militair kompas

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 03-05-2007, 06:51

Betalight militair kompas

Betalight maakt producten voor onder andere tactische doeleinden en het militaire kompas is daar een voorbeeld van. Dit zeer robuuste, maar toch zeer lichte, kompas is speciaal gemaakt voor gebruik door militairen die een kompas nodig hebben op basis van Mills en deze dag en nacht moeten kunnen gebruiken. Door toepassing van verschillende ‘betalights’ in het kompas is deze altijd verlicht en dus ook zonder externe verlichting zonder problemen in het donker te gebruiken.

De basis van de betalights is een combinatie van ‘gasvormig ioniserend tritium dat fluorescentiepoeder activeert’. Als leek zei dit mij niet zoveel, maar als zodra je het een keer in het echt gezien hebt zie je direct wat er bedoelt wordt: een lichtbron zonder aan-en uitschakelaar omdat het nu eenmaal altijd blijft branden. Of in ieder geval voor de komende tien jaar! En dit alles zonder dat het licht warm wordt en bij de meeste extreme temperaturen (van -60 tot +80 graden Celsius!).

De Betalights worden op verschillende manieren toegepast, onder andere op borden om nooduitgangen aan te geven. Deze zijn daardoor altijd verlicht. Het hier besproken militaire kompas maakt deel uit van de serie van ‘tactical devices’, waar verder ook nog zaklampen, horloges, markeerders, kaartlezers en richtmiddelen onder vallen.

Het kompas is zoals gezegd zeer robuust. Het is voorzien van een dikke rubberlaag ter bescherming tegen schollen en stoten en breken is dan ook volgens mij onmogelijk. Er zit een lang koord aan dat gebruikt kan worden om het kompas om de nek te hangen, zodat je het altijd bij de hand hebt tijdens het lopen. Vooral tijdens nachthikes is het een handig kompas, omdat je dus niet steeds je kompas bij hoeft te lichten en daardoor dus ook niet je ogen steeds weer opnieuw aan het duister hoeft te laten wennen.

Het aflezen kan op twee manieren: gewoon van bovenaf of door middel van richten. Omdat er meerdere lichtbronnen in het kompashuis zijn verwerkt kun je beide manieren ook in donker uitvoeren. Voor het richten is er een dikke kunststof plaat bovenop het kompas geplaatst die ervoor zorgt dat je het kompas recht kunt houden tijdens het richten. Dit stuk doorzichtig kunststof is zo geslepen dat het niet alleen een hoef van 90 graden beschrijft, maar tevens de cijfers van het kompas vergroten. Richten is dus heel gemakkelijk en kan door de Mills-verdeling zeer nauwkeurig gedaan worden.

Het enige nadeel van het kompas is diezelfde mills-verdeling. Ik ben zelf namelijk gewend om de koers in graden af te lezen en dan is het behoorlijk wennen om over te schakelen op Mills. Maar voor zover ik weet is er ook een kompas beschikbaar met graden-indeling.

Het Betalight militair kompas weegt overigens exact 100 gram en er zit 5 jaar garantie op.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.betalight.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: