Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Betalight torch

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 25-06-2007, 08:17

Betalight torch

De Torch (zaklamp) van Betalight is een zeer compacte zaklamp met draagkoord om om de nek te hangen. Middels een draaiknop wordt het licht ‘aan’ of ‘uit’ gedraaid, waarbij in werkelijkheid de lichtgevende betalight wordt blootgelegd of bedekt.

De Torch van Betalight werkt volgens het zelfde principe als de andere producten van Betalight: dankzij een Tritium kern komt er licht vrij dat zonder verdere energiebron zo’n 15 jaar blijft branden. Je doet deze lamp dus ook niet echt uit, maar je draait gewoon aan de draaiknop om de lichtbron te bedekken.

Die lichtbron is geplaatst achter een dikke lens die het licht lijkt te versterken, hoewel ik zelf graag had gezien dat het licht net iets feller zou zijn. Nu moet je de lamp namelijk wel erg dicht bij de kaart houden om deze goed af te kunnen lezen. Voor bijschijnen van voorwerpen op meer dan een halve meter afstand is de lamp dan ook zeker niet bedoeld.

Waarvoor wel dan? Deze lamp is een typische tactische lamp voor gebruik diep in de nacht als je wél de kaart wilt kunnen lezen, maar niet direct op wilt vallen in het donker. Bovendien is de lamp zo zwak dat je nachtzicht er nauwelijks door wordt beïnvloed en je dus vanaf de kaart direct weer gewoon rond kunt kijken in het donker.

Het grote voordeel van de Betalight Torch zit ‘m natuurlijk in het feit dat hij het altijd doet. Bij temperaturen van -60 graden Celsius tot +80 graden Celsius en bovendien ook gewoon onder water. Deze lamp is voor de gewone buitensporter dan ook vooral handig als noodlamp voor het geval je in het donker een kaart wilt kunnen lezen en je geen batterijen bij je hebt voor je gewone zaklamp. Een kaart is er immers prima mee af te lezen, zo lang je de lamp maar dicht genoeg bij de kaart houdt. Dat hij verder vooral voor tactische (lees: militaire) doeleinden bedoeld is zal duidelijk zijn.

Met gewicht van iets meer dan 30 gram zal de Betalight Torch niet direct een aanslag vormen op het totaal gewicht van je rugzak. En dankzij het draagkoord kun je hem ook gewoon om je nek hangen, zodat je de lamp altijd bij de hand hebt om snel een kaart bij te lichten als dat nodig is. Bij enkele nachthikes heb ik ‘m dan ook vooral gebruikt als extra lamp om te gebruiken in plaats van de hoofdlamp als ik even de kaart wilde lezen, voor andere doeleinden gebruik(te) ik gewoon mijn hoofdlamp.

Op de lange termijn bespaar je met de Betalight Torch dus de batterijen van bijvoorbeeld je hoofdlamp, voor de korte termijn is het enige nadeel wellicht de aanschafprijs (bijna 100 Euro). Zet je deze echter af tegen het feit dat de lamp 15 jaar blijft branden, dan is die echter te verwaarlozen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.betalight.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: