Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lundhags Ahke Jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 05-12-2013, 03:19

Lundhags Ahke Jacket

Lundhags is een vrij nieuwe speler op de Nederlandse buitensportmarkt, maar heeft in de Scandinavische landen al bijna 80 jaar lang een groeiende schare fans. En waar ze eerder voornamelijk bekend waren om hun buitensportlaarzen en broeken, daar is het assortiment tegenwoordig uitgebreid met meer kleding en functionele rugzakken. Gedurende de afgelopen maand heb ik het Ahke jack aan de tand mogen voelen.

Scandinavische degelijkheid

Ben je op zoek naar 'sexy' en spannend buitensportmateriaal, dan moet je niet bij Lundhags zijn. Deze mensen zijn daar duidelijk te serieus voor en dat zie je ook terug in de degelijkheid van het materiaal. Het Ahke jacket straalt aan alle kanten die degelijkheid uit: stoer, stevig, robuust, duurzaam én ecologisch. Dus geen felle kleuren, maar juist heel onopvallend Dark Forrest Green met Black. Wellicht ongewild heeft dat tevens als voordeel dat je het jack ook gewoon in de stad en naar het werk kunt dragen zonder direct als een buitensporter uit de toon te vallen...

Bijzondere materiaalcombinatie

Lundhags heeft het Ahke jacket gemaakt van een bijzonder combinatie van materialen, genaamd LPC Eco. Dat staat voor Lundhags PolyCotton en is een combinatie van 65% polyester met 35% organisch katoen. En daar waar nodig (in de capuchon en de schouders) is het tevens voorzien van 3-laags Zethar, dat zorgt voor een waterdichte bescherming. Het jack in zijn geheel is daardoor nagenoeg winddicht en op de strategische plaatsen volledig waterdicht. Het ademend vermogen is met 10000 gr/m2/24u ook zeer lovenswaardig. Verder is het voorzien van een DWR (duurzame waterafstotende) behandeling met Nikwax Cotton Proof. En dat is op zijn beurt weert vrij van schadelijke stoffen, waardoor het materiaal een ecologisch karakter krijgt.

Ruime zakken, zeer ruime zakken

Het Ahke jacket is voorzien van 4 zakken, 2 boven op de borst en 2 ruime zakken die nagenoeg het gehele voorpand van het jack beslaan. Beginnend met de eerste twee: dit zijn normale zakken, voorzien van een ritssluiting en van binnen beiden met geïntegreerd vak voor smartfoon of GPS. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk en handig in het gebruik. De beide andere zakken zijn groot, heel groot... ze beslaan nagenoeg de gehele voorkant van het jack en zijn tevens voorzien van eigen ventilatiemesh. Dat wil zeggen dat je ze dus open kunt zetten voor extra ventilatie. Maar echt praktisch zijn deze zakken voor mij verder niet: ze zijn slecht toegankelijk - de rits zit bijna onder de oksels - en als je er iets in hebt zitten dat wil je ze niet open laten voor ventilatie met het gevaar dat je het materiaal kwijt raakt. maar ik kan me voorstellend dat mensen er bijvoorbeeld een kaart in stoppen, want daar is meer dan genoeg ruimte voor.

Slimme afwerking

Verder is er overigens wel erg goed nagedacht over de afwerking van het jack. Zo is de ophanglus slim aan de buitenkant geplaatst. En zo is het jack zo ontworpen dat er geen naden op de schouders voorkomen, waardoor ook bij langdurig gebruik met bijvoorbeeld een rugzak geen irritatie ontstaat. En daarnaast zijn de mouwen voorgevormd, voor een betere pasvorm.

Gebruikt onder alle omstandigheden

Ik had het voordeel dat tijdens de maand waarin ik het jack aan de tand wilde voelen ik ook daadwerkelijk alle soorten weersomstandigheden heb gehad. Zo kreeg ik tijdens een stevige dagwandeling te maken met frisse wind in de ochtend, een redelijk warm herfst zonnetje voor de middag en vervolgens een sneeuwbui met enorme vlokken om de dag af sluiten. Door een beetje met de ventilatieritsen te spelen bleef het onder nagenoeg alle omstandigheden prettig binnen het jack. Ook van de wind of de regen had ik geen last en tegen de kou werd ik beschermd dankzij thermisch ondergoed en een dunne midlayer.

(Bijna) niks op aan te merken dus

Eigenlijk was het enige minpuntje (naast de voor mij te grote zakken) het feit dat de capuchon niet kan worden weggerold of losgekoppeld. Het zou ideaal zijn als je die bijvoorbeeld in de kraag kan wegrollen, waardoor je een stevig stormkraag krijgt. Maar met een waterkolom van maar liefst 20.000mm weet je dat deze jas is gemaakt om te dragen mét capuchon, als de regen met bakken uit de lucht komt vallen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lundhags.se/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: