Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Jack Wolfskin Boys Cold Mountain jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-12-2013, 13:07

Jack Wolfskin Boys Cold Mountain jacket

Jack Wolfskin heeft een indrukwekkende collectie functionele outdoorkleding voor de jonge buitensporter en uit die collectie kon ik (dat wil zeggen Lluc, mijn oudste zoon van 9) het Boys Cold Mountain jacket uitproberen.

3-in-1 allweather jacket

Jack Wolfskin plaatst het Boys Cold Mountain jacket onder de noemer 3-in-1 allweather. En dat klopt redelijk, want dankzij het feit dat dit jack uit twee aparte jacks bestaat kun je je jack redelijk aan alle weersomstandigheden aanpassen. Maar het jack is toch vooral bedoeld voor herfst en winter en dus hebben wij hem uitgeprobeerd onder omstandigheden waarbij bescherming hard nodig was: in de regen, bij stevige (ijskoude) wind en in de sneeuw.

Eerste indruk

Bij kinderen is het net als bij volwassenen belangrijk dat de eerste indruk direct een goede is. Bij het zien van het jack was Lluc direct enthousiast. "Een jack voor in de bergen", was zijn eerste opmerking, met daarna direct de vraag of we dus snel konden gaan sneeuwschoenwandelen. hij vond het jack mooi en er stoer uitzien. De kleur (blauw in dit geval) beviel direct goed en ook voelde het jack prettig aan. Bij de eerste keer aandoen (binnenshuis) werd direct duidelijk dat het een jack was voor heftige omstandigheden, want meneer vond hem veel te warm om binnen even te proberen. Voor mezelf vond ik het een prettige gedachte dat het jack er goed afgewerkt uitziet en de materialen goed aanvoelen, goed in de zin van stevig, degelijk en goede bescherming biedend.

De regen in

Het toeval wilde dat we al bij een eerste dag dat het jack mee naar buiten ging de regen behoorlijk naar beneden kwam vallen. De ruim vallende capuchon kwam daarbij goed van pas en de rits werd tot helemaal bovenaan gesloten. Hierbij viel op de kraag misschien net iets te krap is, waardoor de bovenkant van rits onder de kin net iets te strak zit en daardoor gaat irriteren. Deze werd dan ook vrij snel een stukje open gedaan, zodat er iets meer bewegingsvrijheid was rondom de nek. Voor wat betreft bescherming deed het jack precies wat het moest doen: regen en wind werden goed geblokkeerd en binnen in het jack bleef het klimaat aangenaam zonder direct te warm te worden. Dit overigens met beide jacks, binnen- en buitenjack, geplaatst.

Een zwaardere test: sneeuwschoenwandelen

Een behoorlijk ultieme test voor een dergelijk jack is sneeuwschoenwandelen. hierbij is het namelijk belangrijk dat het jack op veel verschillende vlakken goed presteert. Het moet beschermen tegen koude wind, moet warmte vast houden, maar tegelijkertijd niet dusdanig gesloten zijn dat je te veel gaat zweten bij het lopen door de koude sneeuw. In de ochtend werden beide jacks gebruikt, maar al vrij snel bleek dat te warm en werd de buitenste shell-laag opgeborgen in de rugzak. Tijdens een pauze kwam deze echter weer tevoorschijn om te sterke afkoeling te voorkomen. En zo doet de combinatie precies wat hij moet doen: zich aanpassen aan de situatie.

Zeer goed materiaal

Het is wel duidelijk dat jack Wolfskin bij het maken van dit 'kinderjack' niet heeft bezuinigd op materiaal. Er worden serieuze materialen gebruikt die enerzijds goede bescherming bieden, maar anderzijds niet direct voor oververhitting zorgen. Het gebruikte Texapore (waterkolom van 10.000mm) voldeed zeer goed bij stevige regenbuien en het speciale Polyfiber van het binnenjack heeft voldoende isolerend vermogen om ook bij temperaturen die serieus onder het vriespunt uitkomen voor een behaaglijk klimaat in het jack te zorgen. Slimme features als ruime zakken, een zak op de mouw en reflecterende elementen maken het jack verder helemaal af.

Toch minpuntje

Ondanks dat het jack goed voldeed tijdens zowel regen als koude winterse omstandigheden, bleek er tijdens het gebruik toch een extra minpuntje naar voren te komen: de capuchon. Deze zit vastgenaaid in de kraag, waardoor hij enerzijds niet is te verwijderen, maar anderzijds bijvoorbeeld ook niet is weg te rollen in de kraag. En zeker bij stevige wind van achteren bleek dat niet altijd even prettig. De capuchon op doen was niet echt nodig, maar in de nek bleef hij 'flapperen'. En dat terwijl een opgerolde capuchon in de kraag juist zou kunnen zorgen voor extra warmte rondom de nek. Zou mooi zijn als Jack Wolfskin dat zou kunnen toepassen in een volgende versie.

Conclusie: serieuze jas voor jonge buitensporters

Het Boys Cold Mountain jack van Jack Wolfskin maakt zijn naam waar: het is een serieuze winterjas voor gebruik in de bergen tijdens bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen of skiën. Het jack is niet goedkoop, maar naar mijn idee zijn geld (€180,- op het moment van schrijven) zeker waard als je van plan bent om er goed gebruik van te maken. Een aanrader voor jonge buitensporters die niet bang zijn voor een beetje regen, sneeuw of kou.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.jack-wolfskin.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: