Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Steiner Wildlife XP 10x26

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 19-02-2014, 12:52

Steiner Wildlife XP 10x26

De Wildlife serie van het Duitse Steiner bestaat uit robuuste kijkers voor buitensporters die veel eisen van hun kijker. De Wildlife XP 10x26 is een compacte, stevige, maar bovenal een zeer goede en gebruiksvriendelijke kijker.

Bij het uitproberen van deze kijker heb ik gekeken naar facetten die voor mij belangrijk zijn bij het gebruiken van een kijker: stevigheid/robuustheid, gebruikersgemak, beeldkwaliteit en overall indruk.

Stevigheid/robuustheid

Steiner heeft een zeer goede naam als het gaat om kijkers die tegen een stootje kunnen. Voor mij is dat belangrijk, omdat ik een kijker in de regel los mee in de rugzak draag en bovendien nog wel eens rond laat slingeren. De Wildlife XP voldoet in die zin prima. Hij ligt erg stevig in de hand, wat vooral te danken is aan de antislip rubberen behuizing. De kijker is gemaakt van Makrolon, waardoor hij bijzonder sterk is. Dankzij een speciaal stikstof-druksysteem is hij bovendien niet alleen geschikt voor een groot temperatuurbereik, maar bovendien ook volledig geseald en dus waterdicht (tot op 2 meter volgens de fabrikant). Ook de scharnieren zijn stevig, waardoor je de kijker perfect op maat kunt open vouwen en hij ook goed open blijft staan. Dit in tegenstelling tot sommige goedkopere kijkers die steeds weer open of dicht klappen.

Gebruikersgemak

Voor wat betreft gebruikersgemak scoort de Wildlife XP 10x26 ook behoorlijk hoog. Allereerst ligt hij prettig in de hand. Dit heeft niet alleen te maken met rubberen behuizing, maar ook met de vormgeving daarvan. Zo heeft Steiner onder andere uitsparingen voor de duim gemaakt, waardoor de vormgeving meer ergonomisch is. Het afstellen gaat gemakkelijk middels een centrale afstelring. Deze is overigens ook met handschoenen goed te bedienen heb ik gemerkt. Het gefocust houden van bewegende objecten is vrij gemakkelijk. Steiner noemt dit zelf 'Fast-Close-Focus', waarbij je traploos kunt blijven scherp stellen tijdens het volgen. Daarnaast zorgen de ergonomisch vormgegeven oogschelpen ervoor dat de kijker stevig tegen het gezicht ligt. Ook voor brildragers, want de schelpen zijn gemakkelijk om te vouwen. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik een enkele keer een oogschelp los in de rugzak heb gevonden. Deze bleek los te zijn geschoten van de kijker.

Beeldkwaliteit

Ondanks dat het hier een relatief compacte kijker betreft (10x26) biedt hij toch een opvallend scherp en rustig beeld. Steiner dankt dit aan hun High-Contrast-Optics, welke zorgen voor een zeer levendig, kleurrijk beeld. Ook bij schemer-omstandigheden is het beeld nog vrij goed scherp en helder te krijgen. Ook dichtbij is het beeld overigens goed scherp te krijgen, volgens de fabrikant al op 2 meter. Op een afstand van 1000 meter bedraagt het gezichtsveld 94 meter, waardoor je vrij gemakkelijk vogels en wegrennende berggeiten kunt blijven volgen.

Overall indruk/conclusie

De Steiner Wildlife XP 10x26 is een compacte, stevige en betrouwbare kijker met een hoge beeldkwaliteit. De kijker is gemakkelijk in het gebruik, ligt prettig in de hand en kan tegen een stootje. Minpuntje zijn de oogschelpen die los kunnen klikken, maar dat is vrij gemakkelijk op te lossen door de kijker gewoon te vervoeren in bijgeleverde hoes. Al met al een kijker waarmee je zowel prima vogels kunt kijken in de polders tot geiten in de bergen. Een goede all-round kijker voor alle omstandigheden waarin je als buitensporter terecht kunt komen naar mijn mening.

Dit product werd beschikbaar gesteld door: www.degreef-partner.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.steiner.de/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: