Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Homeij Optics 8x42WP

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 05-01-2018, 10:50

Homeij Optics 8x42WP

De 8x42WP verrekijker van Homeij Optics is een compacte waterdichte kijker, gevuld met stikstof en met een behuizing die volledig is voorzien van een rubber coating voor comfortabele grip. De kijker is dankzij de twist-up oculairs ook bijzonder goed geschikt voor brildragers.

Comfortabel in gebruik

Homeij Optics heeft er bij deze compacte kijker goed opgelet dat hij comfortabel is in gebruik. Zo is de behuizing van kijker voorzien van een rubber coating. Daardoor ligt de kijker stevig in de hand en voelt hij prettig aan bij gebruik, ook onder koude omstandigheden. De oculairs zijn van het zogenaamde twist-up type, wat betekent dat ze naar buiten worden gedraaid zodat ook brildragers de kijker zonder problemen kunnen gebruiken. Scherpstellen gaat gemakkelijk met één hand en op één van beide oculairs is een extra mogelijkheid ingebouwd voor verschillende scherpstellen per oog. Een bijgeleverd draagkoord laat de kijker gemakkelijk om de nek bungelen als je deze even niet gebruikt. Uiteraard is de kijker voorzien van beschermdoppen voor beide zijden van de kijker.

Heldere kijker dankzij grote uittredepupil

Ondanks het compacte formaat van deze kijker is hij goed te gebruiken onder redelijk donkere omstandigheden. Dat komt door de grote uittredepupil van maar liefst 5,1mm in combinatie met de heldere en scherpe BAK4 prisma’s. Uiteraard kun je van een compacte kijker niet verwachten dat hij even helder beeld geeft als een zwaardere kijker, maar bij gebruik viel me op dat deze kijker zich behoorlijk goed kan meten met grotere en zwaardere kijkers die ik heb gebruikt.

Compact en licht van gewicht

De 8x42WP verrekijker van Homeij Optics is een compacte kijker en gemakkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld het zijvak van je rugzak. Hij kan behoorlijk in elkaar worden gevouwen en het formaat wordt daarmee nog compacter. Met een gewicht van ongeveer 580 gram is hij ook licht van gewicht te noemen, zeker als je dat vergelijkt met veel andere kijkers met een soortgelijke uittredepupil.

Ook twee nadelen

Afgezien van alle genoemde voordelen heb ik na een tijdje gebruik van de kijker echter ook twee nadelen gevonden. De eerste is het feit dat het oculair welke aparte bijgesteld kan worden niet te ver doorgedraaid moet worden, want in dat geval draai je het volledige oculair van de kijker. Zeker als je onder minder goede weersomstandigheden de kijker gebruikt kan dat een probleem opleveren, omdat de waterdichtheid hiermee uiteraard in geding komt. Een druppeltje lijm bood echter vrij snel uitkomst. Het andere nadeel is minder ernstig: de grote beschermdoppen van de kijker zitten erg los. Dat is natuurlijk geen probleem als je de kijker thuis in de kast hebt staan, maar los in de rugzak blijken de doppen nagenoeg steeds los te komen. Dit kan uiteindelijk tot beschadiging van de lenzen leiden, daarom kun je beter ten alle tijden de bijgeleverde opberghoes gebruiken als je de kijker in de rugzak mee wilt nemen.

Levering

De Homeij Optics 8x42WP verrekijker wordt geleverd inclusief beschermdoppen, een opberghoes, een schoonmaakdoekje en een draagkoord.

Pluspunten

  • Helder dankzij grote uittredepupil
  • Compact en licht van gewicht
  • Comfortabel in gebruik
  • Ook voor brildragers geschikt

Minpunten

  • Beschermdoppen laten snel los
  • Oculair draait los bij te ver scherp stellen

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.homeij.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: