Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Tilley Hemp Hat (TH4)

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 25-06-2007, 08:14

Tilley Hemp Hat (TH4)

Juist omdat ik in Spanje woon en dus redelijk vaak met warm weer op pad ben was ik op zoek naar een goede bescherming voor mijn hoofd in de zon. Mijn eerste optie daarbij was een cap met een flap in de nek, maar het grote nadeel van diezelfde beschermende flap was het continu flapperen langs mijn oren. Dit ging op den duur zo irriteren dat de Tilley Hemp Hat een betere optie leek.

In het begin was de Tilley Hat even wennen, zeker ook omdat ik nooit van mijn leven een hoed heb gedragen en ik me met deze hoed behoorlijk ‘in the picture’ voelde lopen. Maar al snel wende ik er aan, geholpen natuurlijk door de melding van vrouwlief dat het eigen best goed staat. Bovendien kom je al snel op een punt waarbij je bescherming tegen de zon vele malen belangrijker vindt dan wat dan ook als het tegen de zomer loopt. En de Tilley hat is in die zin een zeer goede keuze geweest.

De hoed is gemaakt van hennep (vandaar de naam Tilley Hemp Hat, hemp=hennep), een natuurlijk materiaal dat meerdere goede eigenschappen in zich draagt. Zo is het allereerst oersterk, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je hoed snel zal scheuren of zo. Daarnaast heeft het een beter ademend vermogen dan katoen, waardoor je op je hoofd dus een prettig klimaat houdt, ook als je enorm aan het zweten bent en tot slot blokkeert het materiaal 98% van de schadelijke zonnestralen. Daarmee heeft de hoed een UV-beschermingsclassificatie (UPF) van 50+, de hoogste factor die er voor kledingsstukken gegeven kan worden.

Al deze eigenschappen heb ik inmiddels meerdere keren bevestigd gezien tijdens het dragen. Ik heb de hoed dan ook bij nagenoeg elke wandeling op mijn hoofd, niet in de laatste plaats omdat ik er inmiddels zo aan gewend ben dat ik ‘m persoonlijk ook goed vind staan op mijn hoofd.

Ik ben iemand die snel gaat zweten, maar ik heb gemerkt dat dit voor het comfort van de hoed nauwelijks uitmaakt. De zachte stof aan de binnenrand van de hoed absorbeert het vocht vrijwel direct en toch droogt de hoed uitermate snel als ‘m even niet op mijn hoofd heb staan. Bijkomend voordeel van het materiaal is dat ik de hoed zo vaak kan wassen als ik wil zonder dat er vervorming optreedt. Inmiddels is de mijne al twee keer gewoon met de was mee gegaan en heeft hij nog steeds zijn oorspronkelijke vorm.

De hoed beschermt overigens niet alleen tegen de zon. Nog niet zo lang geleden heb ik ‘m ook opgehad tijdens de beklimming van de Puigmal (ruim 2900m), waarbij we op de top werden verrast door een lichte hagelbui en koude wind. De hoed bleef dankzij de verstelbare veter (voor zowel voor als achter het hoofd de hoed vast te zetten) prima op zijn plek zitten en beschermde daarbij mijn gezicht/hoofd tegen het weer. Groot voordeel was verder het simpele feit dat mijn zonnebril niet nat werd van de druppels en ik deze dus ook gewoon kon ophouden.

Een leuk extraatje aan de Tilley Hat is verder het opbergvakje dat binnen in de hoed zelf is verwerkt. Normaal gesproken nam ik altijd een dikke portemonnee mee tijdens het lopen, nu kan ik een klein waterdicht zakje met daarin wat geld, rijbewijs en creditcard prima opbergen op mijn hoofd.

Dat de Tilley Hemp Hat ook voor een soort van ‘Way of Life’ staat wordt wel duidelijk als je de handleiding en andere documentatie leest die er bij de hoed wordt geleverd. Niet alleen is je hoed verzekerd tegen verlies of misvorming, maar tevens krijg je er 8 zogenaamde ‘brag tags’ bij, kleine kaartjes die je kunt uitdelen aan mensen die interesse tonen voor je hoed. Op diezelfde kaartjes staat soms een leuke anekdotes, soms wat uitleg, maar telkens staat op de achterkant dat de ontvanger van het kaartje op z’n minst de geven ervan een knuffel kan geven of (beter nog) een drankje aan moet bieden. Daarnaast uiteraard het adres van de fabrikant zodat de ontvanger van het kaartje weet waar hij/zij zelf ook een Tilley Hat kan kopen.

Ik ben dus zelf zeer tevreden over deze hoed en geloof dan ook heilig in de zin in de instructies die zeggen dat dit ‘the last sun and rain hat you may ever have to buy’ is. Het enige nadeel dat ik er tot nu toe aan heb kunnen ontdekken is de gêne in het begin om de hoed in het bijzijn van andere te dragen, maar daar was ik in een uurtje ook wel overheen...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.tilley.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: