Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Coleman CXS+ 300R hoofdlamp

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 05-05-2016, 06:22

Coleman CXS+ 300R hoofdlamp

Ik maak nu al een tijdje gebruik van de nieuwe CXS+ 300R hoofdlamp van Coleman, een innovatieve hoofdlamp die niet alleen voorziet in een bijzondere manier van het wijzigen tussen de verschillende modi die de lamp biedt, maar ook is voorzien van de nieuwe BatteryLock technologie van het merk.

Wisselen met een handbeweging

Meest opvallende feature aan deze hoofdlamp is ongetwijfeld het feit dat je kunt wisselen tussen de verschillende modi door enkel met je hand voor de lamp langs te bewegen. Daartoe is deze hoofdlamp uitgerust met een zogenaamde KineSix sensor. Een vernuftige feature waar je in het begin veel mee speelt, maar vervolgens nauwelijks meer gebruik van maakt. Althans┬ů dat denk je. Want je raakt er zo aan gewend dat de lichtstraal zich automatisch aanpast wanneer je bijvoorbeeld op een kaart wilt kijken dat je niet eens in de gaten hebt dat dit eigenlijk een bijzonder pluspunt van de hoofdlamp is. Dit gebeurt wanneer de lamp gebruik maakt van de zogenaamde REAX-lichtsensor, een sensor die vergelijkbaar is met de KineSix sensor, met dit verschil dat je niet meer met je hand voor de lamp hoeft langs te wuiven. Gewoon naar je kaart of boek kijken is voldoende om de modus aan te passen.

BatteryLock technologie

Coleman heeft de BatteryLock technologie die ook in de nieuwe serie zaklampen werd geïntroduceerd ook toegepast in deze hoofdlamp. Het systeem is eigenlijk heel simpel: als je de voorkant van de hoofdlamp een stukje naar buiten trekt, dan wordt de koppeling tussen lamp en batterij geblokkeerd en kan de lamp dus niet per ongeluk in je rugzak aangaan en zo kostbare energie verspillen. Een leuke feature, maar helaas heeft Coleman naar mijn idee hier een denkfout gemaakt: als de hoofdlamp namelijk in volgepakte rugzak zit opgeborgen is de kans vrij groot dat de lamp wordt ingedrukt en daarmee dus automatisch ook de blokkering wordt opgeheven. Met andere woorden: de blokkering wordt opgeheven als hij juist het meest nodig is. Een minpuntje dus.

Geen losse batterijen

De CXS+ 300R hoofdlamp beschikt over een interne lithium ion batterij welke wordt opgeladen middels een USB-kabel. Dat is waarschijnlijk beter voor het milieu, maar voor een buitensporter misschien niet altijd even handig. AA of AAA batterijen zijn namelijk nagenoeg overal te verkrijgen, maar een aansluiting voor je USB-kabel kan lastig er zijn. Dat betekent dus dat je voor je hoofdlamp een kabel en oplader mee zult moeten nemen en moet hopen dat je onderweg een aansluiting op het stroomnet kunt vinden. Zeker voor mensen die lange afstanden in afgelegen gebieden maakt dat deze hoofdlamp waarschijnlijk minder geschikt. Gelukkig betreft het wel een micro-USB aansluiting, dezelfde als voor veel mobiele telefoons wordt gebruikt, dus combineren met de oplader daarvan is geen probleem.

Draagcomfort

De hoofdlamp zit bevestigd aan een elastische hoofdband die goed af is te stellen aan de omtrek van je hoofd. Hij blijft ook goed zitten, ook tijdens het mountainbiken bijvoorbeeld. Voor hardlopen heb ik hem niet gebruikt, maar ik weet vrijwel zeker dat hij daarbij goed blijft zitten. Ook is de straal goed te richten, zodat het algemene draagcomfort van de hoofdlamp goed is.

Conclusie

De CXS+ 300R hoofdlamp van Coleman is een luxe en zeer innovatieve hoofdlamp. De verschillende features zijn handig, hoewel de BatteryLock functie wat mij betreft andersom zou mogen zijn: juist geblokkeerd als de hoofdlamp is ingedrukt. Je went snel aan het automatisch wisselen van de modi, wat zeker een pluspunt is. Ook de kracht van de lichtstraal is goed. Het gewicht van 121 gram is wat aan de hoge kant, zeker als je bedenkt dat je ook een oplader mee moet nemen op meerdaagse tochten.

Overige specificaties

  • Lichtopbrengst : 300 lumen (high); 20 lumen (low)
  • Bereik : 50m (high); 5m (low)
  • Batterijduur : 2.5 tot 50u
  • Waterbestendigheid : IPX 4

Pluspunten

  • 'Hands-free' wisselen van modi
  • Krachtige straal
  • Draagcomfort

Minpunten

  • Opladen met USB-kabel
  • BatteryLock niet logisch
  • Redelijk zwaar (121 gram)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.coleman.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: