Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Coleman F1 lite

Ingezonden door: Harold Zijderveld
Gepubliceerd op: 09-11-2006, 03:11

Coleman F1 lite

De Coleman F1 lite gasbrander is erg klein en licht. Het ding brandt op ventieltankjes met een schroefsluiting. Ik heb hem gebruikt in het (zeer vroege) voorjaar (met enkele graden vorst) in Schotland, in de zomer in de Pyreneeën op 2500 meter hoogte en in het najaar in Ticino. Hij is altijd gebruikt in combinatie met een windschermpje.
Gewicht: opgegeven 77 gram, zelf gewogen: 100 gram (inclusief hoesje).

Constructie

Voordat je het brandertje kunt gebruiken moet je hem eerst in elkaar zetten, door de branderkop op de aansluiting voor het ventiel te draaien. Dit vraagt enige oefening en handigheid. De drie pandragers moeten namelijk precies in gleufjes met palletjes vallen (lastig uitleggen, maar als je het ziet snap je wat ik bedoel), zodat ze precies in de goede hoek staan. Dit is wel nodig, want als de dragers wat scheef staan, staat je pan niet zo stevig. Ondanks dat ik altijd vrij voorzichtig geweest ben met in en uit elkaar halen van de brander zijn toch een paar van de palletjes afgebroken. Niet gek misschien, want dit gedeelte van de brander is gemaakt van kunststof. Ook een deel van het gaskraantje is van kunststof gemaakt. Na mijn laatste vakantie kon het gashandeltje niet meer draaien. Vermoedelijk kwam dit, omdat ik tijdens de vakantie mijn overgekookte prutjes niet tijdig of goed genoeg van het brandertje afgeboend heb. (Ik heb de brander naar Coleman gestuurd om te kijken of zij er iets aan kunnen doen, aangezien goed schrobben thuis en wat druppeltjes kruipolie het euvel niet konden oplossen)

Gebruik

Als je de brander goed in elkaar gezet hebt staat je pannetje er behoorlijk stevig op. Hij schuift niet snel, doordat de pandragers gekarteld zijn. Als het ding brandt, geeft hij behoorlijk veel vermogen. Mijn pannetjes water (meestal +/- 0,7 liter) kookten bijna altijd binnen de twee minuten, ook als het gasblikje bijna leeg was (maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met dat blikje dan met de brander). Hetzelfde geldt voor koken bij temperaturen rond het vriespunt, op 2500 meter hoogte en rond het vriespunt op 1800 meter hoogte. Naast dat ‘ie heel hard ging was de brander ook nog eens erg goed regelbaar. Ook sudderen ging er prima mee. De kop is, voor zo’n klein brandertje, best groot, dus de vlam wordt vrij aardig verdeeld. Ik vond hem daarnaast ook nog eens behoorlijk zuinig. We hebben op een Primus 2202 gasblik (+/- 450 gram gas) een week gekookt. Ik bedoel dan gekokkereld. Daarnaast iedere dag ’s avonds en ’s ochtends koffie of thee. Af en toe zelfs ’s middags ook nog.

Conclusie

Zeer licht, compact brandertje, dat uitstekend brandt. Ook de prijs (€44,95) is netjes. Hij is alleen niet erg hufterbestendig, doordat er kunststof onderdeeltjes op zitten. Het lijkt me een kwestie van jezelf een beetje kennen om te beoordelen of je voorzichtig met een brandertje om gaat en wilt gaan. Zo ja, dan is het een uitstekende brander voor lichtgewicht trektochten.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.coleman.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Harold Zijderveld: