Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Alpkit Koro

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 04-11-2017, 06:31

Alpkit Koro

Op het moment van typen lopen er op het forum een behoorlijk aantal discussies over branders, vandaar mijn ervaringen met deze brander erbij. Licht, klein en toch krachtig Deze brander is als een van de laatste toegevoegd aan de collectie. Als toevoeging op de MSR Pocket-rockets als je toch iets meer wilt doen aan koken dan alleen maar water of een snelle maaltijd.

Deze brander vervangt een beetje de MSR Whisperlite die normaal voor wat uitgebreider koken wordt ingezet of als we weggaan met kouder weer (rond of net onder 0). Deze brander kookt zegmaar even rap een liter water als de Whisperlite (jawel gebruik ze wel eens naast elkaar). En deze brander is ook nog eens erg licht van gewicht met al dat Titanium. 146 gram zonder zakje en met het knuffelzakje erbij zit deze op 152 gram volgens de keukenweegschaal, een pak lichter dan je oude vertrouwde Bluet 206. En kwa output niet veel te klagen, volgens de leaflet 2990 Watt. Volgens de specificaties trekt deze brander 170 gram gas per uur er doorheen.

Materiaal

Deze toch wel erg compacte brander is samengesteld door een van de grotere brander fabrikanten in het verre oosten, Fire Maple. Zij zijn instaat om een degelijk afgewerkt product met eigen branding te leveren die zeker niet onderdoet voor de gevestigde orde in de brander wereld. Dit brandertje is opgetrokken uit een mix van rvs, titanium en koper. Een aantal delen zijn volgens mij ook gefreesd uit aluminium. Het geheel oogt en voelt degelijk aan. Volgens de bijgeleverde beschrijving mag er een pan op van 25 cm met een gewicht van 3 kg. Voor een licht brandertje als deze is dat zeker niet verkeerd.

Het geheel voelt degelijk en doordacht aan, de pootjes klappen netjes weg en de preheater tube zit netje weggewerkt. Al is de mijne net ietsje anders gevormd dan op de meeste plaatjes, zal wel handwerk zijn. De draaiknop is klein, nog niet met handschoenen aan geprobeerd te verdraaien maar ik ben bang dat dat niet handig is. Wat wel handig is is dat je je gastankje makkelijk op de kop kunt zetten, dan stook je dus vloeibare brandstof die pas bij de branderkop wordt vergast, net als bij de benzine/multifual branders dus. Het geheel is in mijn ogen solide, alles past mooi in elkaar en is goed afgewerkt.

Gebruik

Zoals gezegd is deze brander er bij gekomen als aanvulling op de heel erg lichte pocket-rocket (een setje van 2 weegt evenveel als deze brander) of als vervanger voor de Whisperlite als we die omwille van eht gewicht, gemak etc niet mee willen nemen maar toch wel "echt" willen koken. Voor het gebruik met een gasbrandertje kun je bijna iedereen wel aan het werk zetten. Werkt echt super simpel. Dit brandertje staat op de meeste ondergronden erg stabiel en de pannen blijven ook goed staan. En als je naast de benzine brander deze hebt staan heb je een complete keuken bij.

Conclusie

Een prima brander voor iemand die zonder veel poespas een lichte, sterke en makkelijke brander zoekt. Hier wordt deze ingezet als een van de andere branders niet mee gaat of net te weinig is. Gas is makkelijk en bij kouder weer brand deze ook prima, net als de veel duurde conculega’s van bv msr. FireMaple laat zien dat ze mooie producten kunnen maken. Andere branders van deze firma tref je ook aan onder andere merken als bv Vango. Prima ding.

Pluspunten

  • Stabiele lage brander/li>
  • Gas = Simpel
  • Licht en klein met behoorlijk vermogen
  • Draaibare koppeling voor de gasbus
  • Prijs

Minpunten

  • Klein knopje voor de gasregeling
  • Titanium pootjes en pandragers, zijn iets gladder dan rvs

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.alpkit.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: