Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Kama Knitted Beanie AG13 Gore-tex

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 12-03-2017, 15:18

Kama Knitted Beanie AG13 Gore-tex

Zelf ben ik in het bezit van heel veel verschillende hoofddeksels, van hoeden en petten tot mutsen. Mutsen heb ik gehad van klassiek defensie acryl mutsen (die blauwe dingen), simpele fleecemutsen van polartec 200 tot aan de erg technische van Kama.

Mijn laatste aanwinst is er weer een van Kama. Kama is een bijzonder bedrijfje uit Tsjechiƫ, ze zitten midden in Praag en het is echt een klein familiebedrijfje. Ooit zijn ze begonnen met het brijen van mutsen voor de kinderen en buurt kinderen. Via een paar omwegen is dit bedrijfje uitgegroeid tot een familiebedrijf dat bestaat uit de twee ouders en zoon en dochter die de aak draaien waarbij ze niet alleen de consumentenmarkt bedienen maar zeker ook veel sporters hebben voorzien van de officiƫle outfit voor bv de winter spelen.

Materiaal

De muts die ik nu bespreek is de laatste aanwinst via hun eigen webshop (de blauwe). Hiervoor had ik ooit (geen idee wanneer precies, ik denk een jaar of 6 terug) een muts van hen gekocht, en merinowol/acryl blend van Schoeller als basis voor het Scandinavische breiwerk met een windstopper band rond het hoofd zodat je oren lekker warm blijven. Dus de keuze om wederom een lekkere muts van Kama aan te schaffen was redelijk snel gemaakt.

Mijn nieuwe muts moest ietsje meer winddicht zijn, met highoutput sporten is de oude zeker meer dan warm genoeg maar sta je een tijdje stil op bv het station dan merk je zeker wel dat er in de kruin geen winddicht materiaal is verwerkt. Dus de nieuwe muts is er een uit de serie die volledig is opgetrokken uit een buitenwerk van 50/50 Mironowol/acryl met een binnenwerk van Polycolon, beiden van Schoeller met hiertussen een z-liner van Goretex. De muts is dus in principe zo goed als waterdicht, alleen middenboven op hebben ze een leuk accent aangebracht in de vorm van een pompom die door de z-liner heen prikt, voordeel is wel dat de drielagen nu mooi vast zitten.

Het geheel zit echt heel knap in elkaar, de binnenmuts is zo goed als rondgebreid waarna hieraan de -line van Goretex is bevestigd waarna de buitenlaag (die aan de binnenlaag vast zit gebreien) voorzien wordt van de merktekens en dan over de rest naar boven dichtgemaakt wordt. Ik heb echt nog niet kunnen ontdekken hoe ze deze mutsen kunnen blindstikken om de boel dicht te krijgen. Vervolgens komt bovenop nog de pompom, leuk is om het filmpje te bekijken op de kama site hoe ze deze maken. Al met al is de afwerkingsgraad echt super, en er is heel veel te kiezen voor wat betreftmotieven, kleuren etc.

Gebruik

Ik gebruik deze muts vooral als het echt een eindje onder nul is en op dit moment vooral als er niet al te veel beweging komt kijken met de activiteit. Bij min 5 was het erg prettig om n het bos rond te sjokken, maar tijdens een fietsritje bij een iets lagere temperatuur werd het toch echt snel erg warm. Maar met een dagje Efteling op zo een beetje de koudste en vochtigste dag van dit jaar was het toch echt wel heel prettig, door de GTX laag blijft je hoofd droog, windvrij en heerlijk warm.

Met een dag in de sneeuw, natte sneeuw en een beetje regen blijft mijn hoofd zeker lekker warm en droog, van wind heb je echt geen last en met al die vrolijke kleurtjes zien deze mutsen er ook nog eens leuk uit.

Conclusie

Zoek je nog een leuk mutsje die naast het leuke uiterlijk jaren en jaren veel plezier brengt met een warm droog hoofd dan is Kama zeker een merk waar je naar kunnen kijken.

Pluspunten

  • Zeer veel keuzes aan dessins en kleuren
  • Lekker warm en droog door de Goretex Z-liner
  • Door de polycolon binnenmuts altijd een drooghoofd

Minpunten

  • Beetje zwaarder dan een standaard muts
  • Met de hand wassen

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.kama.cz/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: