Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Xtorm Solarbooster 14 Watt Panel

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 11-08-2018, 03:15

Xtorm Solarbooster 14 Watt Panel

Het 14 watt panel van Xtorm is een zeer praktische solarbooster die werkt met zonnecellen en je gemakkelijk aan je rugzak kunt hangen of op de grond kunt leggen. Hij is compact te vervoeren, robuust gemaakt en bovendien levert hij ruim voldoende energie om je telefoon op te laden.

Gemakkelijk te vervoeren

Opgerold is het vrij compact (310 x 155 x 26 mm) en daardoor ook makkelijk te vervoeren in je rugzak. Maar uiteraard is het slimmer om hem tijdens het lopen aan de buitenkant van je rugzak te bevestigen. Xtorm heeft daartoe het paneel uitgerust met een lichtgewicht karabijnhaak. Maar ook zijn er diverse stevige metalen ogen in het paneel verwerkt, waardoor je hem bijvoorbeeld met elastieken bovenop je kajak of fietstassen kunt bevestigen. Daardoor kun je tijdens je toch laden.

Stevig materiaal

Zonnecellen zijn van nature vrij breekbaar. Daarom is het goed om te weten dat de SunPower® zonnecellen waarmee de Xtorm Solarbooster 14 Watt Panel is uitgerust op een dusdanige manier zijn verwerkt dat het paneel nagenoeg onbreekbaar is. Zo is het materiaal niet alleen waterdicht, maar ook flexibel en robuust. Ik ben bij wijze van test enkele keren bovenop het paneel gaan staan, zonder dat daar schade door is ontstaan. Ook hoef je niet bang te zijn voor een beetje regen.

Ideale combinatie met Power Bank

Het zonnepaneel op je rugzak hangen is praktisch voor wat betreft de ontvangst van zonlicht, maar wellicht niet zo praktisch als je tijdens het lopen ook nog je telefoon wilt gebruiken om bijvoorbeeld foto's te maken of de route te bekijken. Zelf gebruik ik het paneel dan ook nagenoeg alleen in combinatie met een Power Bank. Deze is dan namelijk aan het eind van de dag volledig vol en zo kan ik gedurende de avond en nacht gewoon de telefoon opladen terwijl ik bijvoorbeeld in de tent zit.

2,1 Ampère output

De output van het Xtorm Solarbooster 14 Watt Panel is 2,1 Ampère, waarbij je tegelijkertijd twee verschillende apparaten kunt aansluiten. Een handige display geeft direct aan wat op dat moment de output is. Zo weet je precies of je het paneel in de optimale hoek ten opzichte van de zon hebt liggen.

Ervaringen

Tijdens tochten heb ik hem inmiddels gebruikt voor het opladen van de eerder genoemde Power Bank, maar ook het rechtstreeks opladen van mijn telefoon en Suunto horloge. Zelfs bij het tegelijkertijd aansluiten van twee apparaten gaat het opladen gewoon door. Waarbij ik zelfs positief verbaasd was om te zien hoe snel het opladen van de telefoon ging (Samsung Galaxy S5). Zelfs bij behoorlijk bewolkt weer en een enkele dag in de regen (!) bleek er voldoende output om mijn Suunto horloge opnieuw op te laden bij de tent. Ook over de robuustheid en de bevestigingsmogelijkheden ben ik zeer te spreken. Zoals gezegd heb ik het paneel redelijk misbruikt door er bovenop te gaan staan, maar daarnaast ook in de regen buiten laten liggen of aan mijn rugzak laten hangen. Toch is hij met een eenvoudige doek weer snel schoongeveegd en merk ik geen enkele vermindering van vermogen. Een aanrader dus voor mensen die tijdens langere tochten vaak zonder batterij komen te zitten.

Technische specificaties

  • Zonnepaneel: 14 Watt
  • Afmetingen: open: 465 x 310 mm / gesloten: 310 x 155 x 26 mm
  • Output: 2x USB 5V/2.1A
  • Gewicht: 315 gr
  • Wordt geleverd inclusief handleiding, micro USB-kabel en lichtgewicht karabijnhaak

Pluspunten

  • Zeer hoog rendement, ook bij bewolkt weer
  • Veel bevestigingsmogelijkheden
  • Stevig en robuust materiaal

Minpunten

  • Bijgeleverde karabijnhaak had steviger gemogen

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.xtorm.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: