Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Petzl Tacktikka XP

Ingezonden door: Martin van Dam
Gepubliceerd op: 03-09-2007, 13:54

Petzl Tacktikka XP
 • Type : Tacktikka XP
 • 1x LED
 • 3 licht levels : Economisch, Optimum en Maximum
 • Schijnt tot 35 meter (boost mode: tot 50 meter gedurende max. 20 seconden)
 • Waterbestendig voor gebruik in alle weersomstandigheden
 • Battery level indicator: geeft aan wanneer de batterijen 70 en 90% ontladen zijn
 • Inclusief gekleurde (rood, groen, blauw) en transparante lenzen + clip voor 2e lens op hoofdband
 • Verkrijgbaar in Camouflage (E89PC) en Desert (E89PD)
 • Batterijen : 3x AAA / LR03 (inclusief)
 • Gewicht : 95g (batterijen inclusief)
 • Garantie : 3 jaar
 • Prijs : rond de EURO 50,-

Mijn ervaringen m.b.t. specificaties:

De lamp is niet waterdicht. Hij kan wel tegen een flinke stortbui (waterbestendig), maar probeer hem niet uit onder water, want hij is echt niet 100% waterdicht. Na een hele dag flinke regen is het raadzaam om hem uit elkaar te halen, schoon te maken en goed te laten drogen (hoeft uiteraard niet per sé, maar ik ben ‘t type dat graag onderhoud uitvoert). Ik heb hem zelfs uit elkaar gehaald en ingespoten met een soort antivocht spray (waar ik ook wel eens de ontsteking van mijn auto mee behandel) wat de elektronica extra beschermt, voor ‘t geval ik hem ooit in ‘t water laat vallen of iets dergelijks.

De batterijen gaan lang mee maar ik kan niet precies vertellen hoe lang, aangezien het bij mij nog nooit nodig is geweest om ze te verwisselen. Ik gebruik deze lamp al een paar maanden en de maximum stand en de economy stand wisselen elkaar af, net als de boost-optie (gewoon om mee te spelen).

Mijn weegschaal geeft 96 gram als gewicht. Dit is inclusief hoofdband, batterijen en extra filter, helemaal gebruiksklaar dus.

De prijs varieert nogal per winkel / webshop. Het loont de moeite om even rond te kijken voor je hem koopt. Ik heb ze te koop zien staan vanaf €50,- tot over de €60,-.

Ik heb niet opgemeten tot hoe ver hij schijnt, maar ik was (en ben nog steeds) verbaasd over hoe ver hij schijnt, zelfs in de economy stand. Ik vind de lichtbundel ook heel mooi rond en strak, wat bij gloeilampen (zoals bv. de Mag-lite) niet echt helemaal het geval is.

Werking:

De Petzl Tacktikka XP is in principe gelijkwaardig aan de Petzl Tikka XP. Het enige verschil tussen deze twee is het feit dat de Tacktikka XP in camouflage kleuren is uitgevoerd en dat er vier verschillende kleuren filtertjes (lenzen) meegeleverd worden.

De Tacktikka XP heeft 1 krachtige LED, die vrijwel onverwoestbaar is (theoretisch gaan ze zo’n 50.000 uur mee, wat uiteraard door mij niet getest is). Deze LED zorgt voor een mooie strakke lichtbundel waar je ver vooruit mee kunt kijken. Een heel klein LED-je aan de zijkant geeft aan hoe vol je batterij nog is (70% leeg en 90% leeg).

De lamp is in drie standen te gebruiken. De economy-stand is het beste voor de levensduur van de batterijen (officieel zo’n 120 uur, wat ook niet door mij is getest). In de economy-mode vind ik zelf de lichtbundel al erg sterk en fel. Verder is er nog de optimum-mode en de maximum mode.

Bij het aanzetten van de lamp druk je op de aan-knop. Door verschillende malen op deze knop te drukken zet je hem in een andere mode. 1×drukken is economy, 2×drukken is optimum, 3×drukken is maximum en 4×drukken is knipperstand. Als je een paar seconden hierna wacht, dan is nogmaals op deze knop drukken de uit-stand.

De lamp bevat een tweede knop, de zogenaamde boost knop. Het maakt niet uit in welke stand de lamp staat: als je op de boost-knop drukt dan krijg je echt een bak licht uit de lamp wat op mij een beetje overkomt alsof je een volledige Mag-lite op je hoofd hebt gemonteerd.. De boost-knop moet je ingedrukt blijven houden voor de extra hoeveelheid licht. Als je de boost-knop weer loslaat gaat hij weer terug naar de stand waar hij in stond. De hoofdlamp heeft een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat de boost-stand nooit langer dan 20 seconden achter elkaar gebruikt kan worden, dit in verband met de warmte-ontwikkeling. Als na 20 seconden de boost-stand automatisch wordt uitgeschakeld en je gaat gelijk weer de boost-knop gebruiken dan kan het zijn dat het even niet werkt. De hoofdlamp heeft namelijk ook een ingebouwde temperatuursensor die ervoor zorgt dat wanneer de LED een bepaalde temperatuur heeft overschreden de boost-functie tijdelijk niet beschikbaar is, totdat de LED voldoende is afgekoeld. Mijn ervaring is dat de boost-functie eigenlijk vrijwel nooit echt noodzakelijk is, maar het blijft uiteraard wel leuk om er af en toe mee te spelen. Mocht het echt een keer nodig zijn, dan weet je in ieder geval dat ie het kan.

De hoofdlamp is gemakkelijk onder een andere hoek in te stellen. Je kunt hem recht naar voren richten of in verschillende standen naar beneden richten.

De lichtbundel van de lamp kan buiten de sterkte ook nog op een andere manier geregeld worden. De hoofdlamp wordt geleverd met een viertal gekleurde filters (transparant, rood, groen en blauw). Als je deze voor de LED schuift, dan wordt de lange smalle ver stralende lichtbundel omgetoverd tot zogenaamd diffuus licht. Dit wil zeggen dat de lichtbundel uit elkaar wordt getrokken en dat het licht dichtbij blijft en over een groot oppervlak wordt verspreid. In deze stand heb je dus het witte licht en de drie overige kleuren tot je beschikking. Bij deze drie overige kleuren moet je wel rekening houden met het feit dat de intensiteit van het licht een stuk minder wordt (aangezien er een hoeveelheid licht van de overige kleuren eruit wordt gefilterd). De hoofdband bevat een clipje om een extra filter mee te nemen. Je hebt er standaard dus twee bij, een in de lamp en een extra op je hoofdband.

Toepassing:

Ik zet ‘s-avonds de hoofdlamp vaak standaard op mijn hoofd. Ik heb zelf het rode filter gemonteerd en ik laat hem ongeveer in de middelste stand naar beneden schijnen. Ik heb standaard het filter in gebruik, zodat ik in de economy-mode een bescheiden lampje heb wat zorgt voor diffuus rood licht waarmee ik dichtbij dingen kan doen, zoals kaartlezen, bivakzak/tent opzetten, enz. Het rode filter zorgt er in combinatie met de economy-mode voor dat ik een niet te fel rood licht heb, wat mijn nachtlicht niet te veel beïnvloedt. Als ik het witte licht gebruik, of helemaal geen filter (en dus de ver stralende lichtbundel heb), dan moeten mijn ogen na gebruik weer even wennen aan de duisternis. Ik merk dat ik er best vaak mee zit te spelen. Voor mij is een hoofdlamp in ieder gaval echt een uitkomst, omdat ik vaak alleen op pad ga, waarbij een gewone zaklamp niet handig is als ik iets moet doen waarbij ik allebei mijn handen nodig heb. Wat ik wel een beetje onhandig vind is dat de knopjes wat aan de kleine kant zijn, waardoor ik moeite heb met de bediening als ik handschoenen aan heb. Meestal gaat het dan nog wel, maar met moeite. Ik vind hem gelukkig niet te zwaar. Na het afstellen van de elastische hoofdband zit hij erg stabiel en comfortabel op mijn hoofd. Ik moet wel erg extreem gaan head-bangen om hem van z’n plek te krijgen. Verder heb ik de indruk dat het een vrij robuuste lamp is. Ik ben er dan ook niet al te zuinig mee. Het is niet dat ik er expres wild mee omga, maar ik vind dat mijn materiaal moet doen waar ‘t voor gemaakt is, zonder dat ik continu op moet letten of ‘t niet kapot ga.

Voordelen:

 • Levensduur batterijen
 • Verschillende kleuren
 • Instelbaarheid intensiteit lichtbundel (fel, nog feller, heel fel, extreem fel)
 • Instelbaarheid soort lichtbundel (een smalle ver stralende bundel of een dichtbij en groot oppervlak verlichtende bundel)
 • Instelbaarheid v.d. hoek
 • LED i.p.v. gloeilamp
 • Licht in gewicht
 • Batterij-indicator
 • Robuust

Nadelen:

 • Vrij kleine knopjes, waardoor bediening met handschoenen wat lastig kan zijn.
 • Prijs; het is zeker niet de goedkoopste hoofdlamp op de markt.
 • De (kleuren)filters zorgen voor diffuus licht, wat betekent dat de kleuren alleen beschikbaar zijn met diffuus licht (voor dichtbij), en niet voor de ver stralende lichtbundel.
 • Niet 100% waterdicht

Conclusie:

Ik ben erg blij dat ik voor dit type hoofdlamp heb gekozen. Ik vind hem erg veelzijdig en de vele voordelen wegen mijns inziens ruimschoots op tegen de paar nadelen. Mogelijke verbeterpunten voor de lamp zouden zijn: Grotere knopjes, volledige waterdichtheid tot een X-aantal meters, nog lichter in gewicht, kleuren filters voor de ver stralende lichtbundel en uiteraard de prijs. Deze lamp gaat bij mij in ieder geval altijd mee..

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.petzl.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Martin van Dam: