Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Traser P6500 type 6

Ingezonden door: Martin van Dam
Gepubliceerd op: 01-08-2007, 10:46

Traser P6500 type 6

De reden waarom ik deze 2 producten in een dubbel-bespreking behandel is de verregaande gelijkenis tussen deze 2 producten. De specifieke verschillen en voor/nadelen zijn op deze manier beter te bespreken dan wanneer ik twee afzonderlijke besprekingen had moeten maken. Zie ook de Traser P6506 Commander 100.

Specs:

 • Uurwerk: Ronda 515 / Quartz
 • Behuizing: Polyester versterkt met carbon-fiber
 • Bezel: Polyamide versterkt met carbon-fiber inclusief aluminium inleg met ‘mb-microtec GTLS’ betalight-lichtje (groen)
 • Polsband: Wordt standaard geleverd met ‘Textiel Nato-polsbandje’
 • Venster: Krasbestendig mineraal kristal
 • Waterdichtheid: 30m
 • Diameter: 4,3 cm
 • Gewicht: 38 gr.
 • Kleur: Zwart met witte cijfers (1 t/m 12 en 13 t/m 24)
 • Civiele versie beschikt over datum-aanwijzing (militaire uitvoering heeft dat niet).
 • De cijfers 1 t/m 11 hebben een groene ‘mb-microtec GTLS’ betalight-lichtje, en de 12 heeft deze in de kleur oranje. De grote en kleine wijzer hebben deze ook in het groen en de secondewijzer is niet verlicht.
 • Prijs: Ongeveer EURO 180,-

Betalight-principe (werking):

Deze traser horloges zijn voorzien van de zogenaamde betalight-verlichting. Dit type verlichting verbruikt geen stroom (batterijen) en is nagenoeg onafhankelijk van temperatuur en/of weersinvloeden zoals luchtdruk, vochtigheid, magnetische velden, enz.

Het betalight-principe is als volgt uit te leggen: In een dun plexiglazen buisje is onder zeer hoge druk het radio-actieve tritiumgas ingebracht. Tritium is een isotoop van waterstof. Ik zal de details achterwege laten, maar het komt er op neer dat het tritium vervalt, waarbij zogenaamde beta-straling vrijkomt. Deze straling bestaat alleen maar uit electronen. Deze electronen reageren met een fosforescentie-coating onder uitzending van zichtbaar licht. De straling die vrijkomt is minimaal en totaal onschadelijk voor mens en milieu, en is op geen enkele wijze te vergelijken met straling die vrijkomt bij bv. radio-actief kernafval (waar ook veel schadelijke gamma straling & alfa straling bij vrijkomt).

De levensduur van de lichtbron is ongeveer 10 tot 20 jaar. Gedurende deze periode zal het licht steeds zwakker worden. Het is niet zo dat na 10 of 20 jaar de verlichting ‘op’ is. Het blijft nog steeds licht geven, alleen de intensiteit wordt steeds minder.

Toepasbaarheid horloges:

Als eerste heb ik de Traser P6506 Commander 100 aangeschaft. Ik vind het een zeer mooi horloge, alhoewel dat uiteraard een kwestie van smaak is. Het horloge doet wat ik er van verwacht, en het uurwerk is van zeer goede kwaliteit. Ik zet hem eens in de paar maanden synchroon met een atoomklok, en de afwijking na een paar maanden is slechts enkele seconden. De waterdichtheid valt voor mij niet te controleren, maar zwemmen / douchen / regen levert (zoals te verwachten) geen problemen op met beide modellen.

Het nadeel van de P6506 Commander 100 is dat het gewicht mij enigzins tegenvalt. Ik vind hem te zwaar om echt comfortabel te gebruiken tijdens outdoor-activiteiten. Ook dit is natuurlijk per persoon verschillend. Dit was voor mij in ieder geval de reden om de P6500 type 6 aan te schaffen. Deze is zo licht dat het voor mij voelt alsof ik helemaal geen horloge aan heb.

De krasvastheid van het venster en de robuustheid van de horloges als geheel is voor mij een groot pluspunt, aangezien ik er niet erg zuinig op ben. Ik vind het belangrijk dat ik spullen kan gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, zonder continu op te moeten passen voor beschadiging. Na diverse keren het venster van beide modellen (uiteraard per ongeluk) te stoten tegen beton, metaal, enz. zijn ze allebei nog steeds krasvrij, terwijl ik eigenlijk stiekum toch wel verwacht had om nadien krassen te vinden.

De levensduur van de batterijen kan ik geen uitspraak over doen. Ik heb beide horlogen ruim een jaar in mijn bezit, en ik heb van beide modellen nog geen batterijen hoeven te vervangen.

Conclusie:

Ik vind het allebei superhorloges. Ik ben vooral onder de indruk van het lage gewicht en de enorme robuustheid van de P6500 type 6. Het gewicht van de P6506 Commander 100 valt me een beetje tegen. Het uurwerk is nauwkeurig en de krasvastheid van de vensters zijn goed.

De traser P6506 Commander 100 gebruik ik voor algemeen dagelijks gebruik en voor nette gelegenheden. Deze uitvoering vind ik persoonlijk ook de mooiste van de twee.

De P6500 type 6 gebruik ik als ik ga sporten, lopen, zwemmen, hiken, enz. En deze uitvoering kan ik iedereen aanbevelen voor outdoor-activiteiten.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.traserh3.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Martin van Dam: