Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Suunto Vector

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 22-10-2007, 13:45

Suunto Vector

Ik heb het geluk dat ik dit horloge/ polscomputer enige jaren geleden voor mijn verjaardag te mogen krijgen, momenteel is dit horloge alweer ruim zeven jaar in mijn bezit. Zoals je kunt zien aan de specs van dit horloge is deze helemaal toegespitst op de serieuzere outdoor liefhebber, er zitten naast de chronografische elementen dan ook een barometer, een barometrische hoogtemeter en een erg uitgebreide kompas in.

Display erg goed leesbaar

Zelf heb ik dit horloge altijd om, heb zelfs momenteel geen andere pols klok... en krijg wel eens verwijten naar mijn hoofd dat ik een stationsklok om mijn pols heb hangen, maar dat is juist een van de grote voordelen, een heel erg goed leesbaar display met een stukje polycarbonaat als venster. Geen last van condensatie dus en tot op heden redelijk kras vrij.

Vooral tijd, datum en barometer

Daar ik hem dagelijks gebruik zijn de meest gebruikte functies de tijds & datum functies en de barometer, ik ben redelijk vak buiten bezig en dan is het erg handig om op basis van de barometer het weer in de gaten te houden. Voor de overige functies gelden dat deze het meeste worden gebruikt tijdens de wandelingen en fietstochten die je zo af en toe maakt. Hierbij maak ik juist erg veel gebruik van het kompas en als ik er 123 niet uitkom dan bied de hoogtemeter vaak een extra parameter om de juiste positie op de kaart terug te vinden, deze moet je echter net als met conventionele hoogtemeters met de hand eiken. Het eiken gaat erg gemakkelijk en dit doe ik dan ook regelmatig op goed te vinden locaties zo dat ik er zeker ben dat de reading ok is.

Zeer toegankelijke knoppen

Erg prettig in gebruik zijn zeker de goed toegankelijke knoppen aan de zijkant van de kast, je drukt ze niet makkelijk per ongeluk in maar ze zijn dusdanig gepositioneerd dat je ze zelfs met handschoenen aan nog goed kan bedienen. Ook erg prettig is de backlight zodat je met de meeste uiteenlopende weersomstandigheden het display kunt aflezen.

Onderhoud

Tot op heden zit er nu de vierde knoopcel in, is er een nieuw polsbandje gemonteerd en een nieuwe draairing (vanwege het afslijten van de nummertjes en nokjes) maar voor de leeftijd van dit horloge doet hij het nog bijzonder goed.

Conclusie

In het jaar 1999 heeft dit klokje de outdoor product of the year award gewonnen, en wat mij betreft is deze ook terecht. Heb mij nog niet kunnen betrappen op de wens van een “betere” horloge. Wat mij betreft gaat deze nog jaren mee.

Specs van de Vector:

  • horloge (dag, tijd en datum, 3 dag-alarms, stopwatch en countdown timer)
  • hoogtemeter (huidige hoogte met een bereik van -500 tot +9000m (nauwkeurigheid 5m), verticale stijging/afdaling in m/min, automatische voortgangsmeter, 24-uurs logboeken)
  • barometer (druk, temperatuur, tijd, weergave ontwikkeling van druk/temperatuur, 4 dagen geheugen)
  • kompas (richting in graden, tijd, noord-zuid pijl, opslag richtingsinformatie, declinatie instelling)
  • temperatuurcompensatie
  • waterdicht tot 30 meter
  • batterij (zelf te verwisselen) met een levensduur van ongeveer 18 maanden
  • low-battery indicatie
  • Aanschaf prijs is momenteel rond de 190 euro, zeven jaar geleden rond de 480 guldens.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.suunto.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: