Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Garmin Instinct Solar

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 17-01-2022, 01:52

Garmin Instinct Solar

Na weer een kapot uurwerk ben ik opzoek gegaan naar wat anders. Na jaren rond gelopen te hebben met een Suunto rond mijn pols was de laatste Core defect buiten garantie en geen vertrouwen dat een nieuwe versie deze keer wel wat langer mee zou gaan. Maar wat dan? Een ander ABC horloge was niet zomaar gevonden...

Smartwatch?

Na wat leeswerk en online ge-shop toch een behoorlijk interessant klokje gevonden. Een Garmin Instinct Solar. In een wel heel bijzondere grijze camo uitvoering. Dit is een Smartwatch, ofwel een verlengstuk van je mobiele telefoon met alles wat daarbij hoort. App, doorgeven van data, berichtjes etc etc. Niet specifiek iets waar ik naar op zoek was. Een polsklok moest vooral ABC functies hebben en lang mee gaan op de batterij. Deze klok doet echter veel meer.

Gebruiksgemak

De Instinct serie gaat al weer behoorlijke tijd mee, deze laatste versie heeft een aardigheidje die ik weer heel erg interessant vond, nl de mogelijkheid dat het horloge de accu bij kan laden met de zon. Nu gaat de accu tenminste lang mee.

Deze klok wordt bedient met knoppen, niet met een touchscreen. Grote voordeel hiervan is dat dit beter leesbaar is, minder krasgevoelig en er kan een zonne collector onder. Met de knoppen kun je gemakkelijk tussen de verschillende in te stellen schermpjes scrollen. Grappig is dat er een aantal functies op zitten die ik nooit dacht te gebruiken maar nu juist de meest gebruikte functies zijn. Zo gebruik ik vooral de activity tracker en de body-battery functies het meeste (naast tijd/datum natuurlijk) en deze zijn heel fijn uit te lezen met de app op de telefoon. Ook de hartslagfunctie gebruik ik veel meer dan gedacht.

De schermpjes/watchfaces kun je zelf instellen. Heb ik 1 keer gedaan en kom er niet meer aan. Kwestie van een keer door de boel heen scrollen en toevoegen/verwijderen van wat je wilt kunnen zien en klaar. Was makkelijk te doen. Pairen met de telefoon app en je kunt het horloge uitlezen en softwareupdates worden dan automatisch geladen. De weer app op het horloge is makkelijk en werk natuurlijk over je telefoon. Een binnenkomend bericht of telefoontje krijg je doorgezet op je pols (kan de telefoon in de rugzak blijven tijdens het fietsen) en je kunt heel makkelijk een fiets rit of wandeling tracken met een simpele druk op de knop. Ook zou het mogelijk zijn om routes naar het horloge te laden, maar dan krijg je een broodkruimel spoor te zien net als op de oude vertrouwde gele eTrex…. Leuk maar ik gebruik eerder het compas, die overigens meer dan prima werkt. Maar activiteiten loggen en downloaden naar de telefoon is wel weer erg leuk, kun je van alles aan bekijken, delen en voorzien van stickers foto’s etc.

Als het een beetje zonnig weer is en he horloge dus genoeg zon kan pakken doe ik er ruim een maand mee met een accu lading. Opladen duurt een nachtje maar dan gaat ie weer lang mee.

Conclusie

Voor een Smartwatch meer dan prima in gebruik. Niet te veel poespas, monochroom scherm wat goed afleesbaar is, accu gaat lang mee. Bepaalde functies die ik eerder nooit verwachte te gebruiken doen het meer dan goed. Het klokje is erg solide gebouwd en de bediening is soepel. Na ondertussen een paar software updates te hebben gehad loopt ie nog mooier en natuurlijk kan de slimme gedeelte worden beknot via de app of door het horloge op “offline” te zetten zodat het horloge alleen maar gps kan ontvangen en verder standalone data verzameld. Het oplaadkabeltje is standaard USB (geen C dus) en lijkt tot op heden meer dan degelijk te verbinden. De body-battery functies en activity tracker zijn duidelijk voor mij een echte plus geworden idem voor de hartslag meter. En in de aanbieding gevonden dus ook niet voor een hele hoge prijs.

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik
  • Gaat erg lang mee voor een Smartwatch
  • Combinatie met de app is erg fijn
  • Zonnecel is voor deze versie echt een pro
  • Niet teveel apps op de klok zelf

Minpunten

  • Iets kleiner scherm tov de kast
  • Afhankelijkheid van een USB lader, maar met de zonnecel gaat ie lang mee

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.garmin.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: