Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Suunto Vertical outdoor-horloge

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 02-12-2023, 05:49

Suunto Vertical outdoor-horloge

De Suunto Vertical is een GPS-sport horloge dat speciaal is ontworpen voor bergbeklimmers, hikers en wandelaars. Het horloge biedt verschillende voordelen voor buitensporters, zoals een extra lange batterijduur dankzij de zonnecellen, offline kaarten, hartslagmeting en robuustheid dankzij de titanium kast.

ABC-features met een extra plus

Wie de buitensporthorloges van Suunto kent weet dat ze vaak zijn uitgerust met de zogenaamde ABC-features: Altimeter, Barometer en compass. Oftewel: de hoogtemater, barometer en kompas. Dat is uiteraard ook het geval bij de Suunto Vertical, maar dit model heeft nog een paar extra leuke praktische features. Denk aan de ingebouwde GPS-ontvanger, welke duaal werkt met GPS/GNSS. Daardoor is de ontvangst zeer nauwkeurig, hoewel het zeker in het begin altijd even duurt voordat het horloge de juiste positie heeft bepaald. Ook kun je via de Suunto-software kaarten downloaden en deze op je horloge opslaan. Op die manier heb je altijd de kaarten beschikbaar, ook als je geen bereik hebt voor bijvoorbeeld Google Maps op je mobiele telefoon. En misschien wel de belangrijkste extra feature (naar mijn idee) is het feit dat het horloge beschikt over zonnecellen die hem tijdens het gebruik zo af en toe een beetje opladen als ze direct zonlicht oppikken. Dit zorgt uiteraard voor een veel langere batterijduur.

Lange batterijduur

De Suunto Vertical heeft een batterijduur van maximaal 85 uur tijdens continue gebruik met de functie van GPS-tracking aan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het opladen van je horloge tijdens lange wandelingen of races. Zeker ten opzichte van andere modellen is dit een enorme verbetering, maar je moet je daarbij wel realiseren dat dit enkel het geval is als je je horloge bijvoorbeeld over je manchetten draagt en het horloge dus niet steeds afgedekt moet zijn door je mouwen.

Extra nauwkeurige metingen

Het horloge biedt nauwkeurige metingen van hoogte, afstand en snelheid. Dit is vooral handig voor buitensporters die hun prestaties willen bijhouden en hun voortgang willen volgen. Het duale GPS/GNSS zorgt ervoor dat de GPS-ontvanger net even wat nauwkeuriger is dan veel andere GPS-horloges met een lagere prijs.

Offline kaarten

In combinatie met de genoemde GPS kun je gebruik maken van de gratis offline kaarten die je kunt downloaden en gebruiken zonder internetverbinding. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een internetverbinding om je route te plannen of te volgen. Het gebruik van de kaarten laat in mijn ogen nog wel een beetje te wensen over, maar dat komt meer door het kleine schermpje van het horloge. Je kunt uiteraard niet verwachten dat je op een klein rond schermpje dezelfde duidelijkheid hebt als op het scherm van een mobiele telefoon of de klassieke papieren kaart. Maar een handige extra ter oriëntatie is het zeker wel.

Duurzaamheid dankzij hoogwaardige materialen

De Suunto Vertical is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals titanium en saffierkristal, waardoor hij bestand is tegen ruwe omstandigheden. Daardoor kan het horloge dus tegen een stootje en heb je ook niet direct krassen op het scherm. De prijs wordt hierdoor wel een stukje hoger dan je van andere Suunto-horloges gewend bent.

Gebruikersgemak

Mensen die ervaring hebben met een Suunto-horloge zijn inmiddels gewend aan de menu-structuur en hoe je het horloge moet bedienen. Omdat ik zelf al jaren verschillende modellen van Suunto heb gedragen is het menu voor mij dan ook vrij vanzelfsprekend. Mensen die echter andere merken gewend zijn zouden zo maar eens kunnen verdwalen in de verschillende modi en mogelijkheden die het horloge biedt. Zeker ook omdat het schermpje bijvoorbeeld geen touch-screen is en er ook niet echt een ‘back’-knop is die je snel terug laat gaan naar een vorig menu.

Minder tevreden over polsbandje en oplader

Hoewel ik over het algemeen best tevreden ben over de Suunto Vertical, zijn er naast de vrij hoge prijs, ook twee nadelen aan het horloge zelf. Zo vind ik de extra knop op het polsbandje niet prettig. Normaal gesproken heb je een extra lus om te zorgen dat het uiteinde van de polsband niet ‘flappert’, maar bij de Vertical heeft Suunto gekozen voor een soort drukknop die je in de polsband drukt.

Vreemd genoeg heeft Suunto bij de Vertical ook gekozen voor een nieuw soort oplader. Waar andere modellen een magneet met contactpunten gebruiken, heeft de Suunto Vertical een soort mini basisstation waar je het horloge oplegt. De verbinding tussen oplader en horloge is echter zeer fragiel en het is mij meerdere keren gebeurd dat een klein stootje voldoende was om te zorgen dat het contact net een beetje verbroken werd en het horloge dus niet bleek te zijn opgeladen na verloop van tijd.

Pluspunten

  • Zeer lange batterijduur
  • Robuust
  • GPS zeer nauwkeurig
  • Offline kaarten

Minpunten

  • Behoorlijk prijzig
  • Verbinding oplader fragiel
  • Storende knop op polsband

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.suunto.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: