Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Abisko Trekking Tights

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 03-04-2019, 04:47

Fjällräven Abisko Trekking Tights

Tights om in te wandelen. Ik moest even aan het idee wennen toen Fjällräven me vroeg om dat eens uit te proberen. Beelden van het Russisch staatsballet schoten door mijn hoofd en dat was nu niet direct wat ik voor mezelf in gedachten had. Totdat ik ze tijdens een dagtocht voor het eerst daadwerkelijk uitprobeerde.

Men in tights?

Een soort van strakke broek tijdens het wandelen? De eerste keer dat ik daaraan dacht vlogen er allerlei gedachten door mijn hoofd over het totale gemis aan comfort, hoe het er uit zou zien en hoe ongemakkelijk dat waarschijnlijk zou zijn. Bij Fjällräven zelf moesten ze er ook even aan wennen, zoals in de onderstaande video valt te zien. Maar toen ik ze uiteindelijk voor het eerst tijdens een dagtocht in de Spaanse Pyreneeën uitprobeerde draaide ik volledig bij: wat is dit comfortabel!

Uiteraard was het even wennen. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de tochtgenoten. Opmerkingen over Robin Hood, Men in tights en het Russisch Staatsballet moest ik maar voor lief nemen. Maar toen ik gaandeweg de tocht zelf meer en meer overtuigd raakte van het draagcomfort van de Fjällräven Abisko Trekking Tights bleken ook mijn tochtgenoten niet ongevoelig voor mijn tegenwerpingen dat het toch wel verdomd comfortabel was.

Tights in broekvorm

Fjällräven heeft er bewust voor gekozen om de Abisko Trekking Tights de looks van een gewone trekkingpants te geven. Denk daarbij aan de aanwezigheid van bijvoorbeeld een gulp en riemlussen. Maar bijvoorbeeld ook meer dan voldoende zakken en extra verstevigde patches op de knieëen en het achterwerk. Dat alles zorgt ervoor dat je eigenlijk nauwelijks ziet dat de Abrisko toch wel gewoon een stoer uitziende legging is.

Comfortabel stretch-materiaal

De Abisko Trekking Tights zijn gemaakt van een comfortabel stretchmateriaal (stretch polyamide). Daardoor sluiten ze wel strak aan op de benen, maar zijn ze geen enkel moment te strak of irriterend. Voordeel van het feit dat ze zo nauw aansluiten is onder andere ook dat bijvoorbeeld teken geen kans hebben bij de broekspijpen naar binnen te glippen. De versterkte delen op knieëen zijn handig voor als je bijvoorbeeld een vuur aan wilt steken of gewoon even op de grond wilt zitten. Deze delen zijn tevens waterdicht, dus bieden zo nog eens extra bescherming. Hoewel nog niet zelf geprobeerd lijken de tights me daardoor ook ideaal voor bijvoorbeeld via ferrata, omdat ze op geen enkel moment hinderen en de beschermende delen precies op de juiste plek zitten.

Tot slot heeft het materiaal nog een bijzonder voordeel voor mensen die graag wild of vogels spotten: in tegenstelling tot veel andere trekkingpants zijn de Abisko Tights volledig geruisloos. Een klein nadeel van het materiaal is wellicht dat het vrij dun is. Van wind heb ik geen last gehad tijdens het dragen, maar bijvoorbeeld van schurende doorns van struiken waar ik doorheen liep wel. Zonder dat het materiaal daar overigens van beschadigd raakte, maar met een reguliere trekkingpants voel je doorns van struiken net even wat minder.

Ruim voldoende zakken

Ondanks dat we het hier over een legging hebben heeft de Fjällräven Abisko Trekking Tights opvallend veel zakken. Niet alleen de gewone broekzakken, maar ook twee beenvakken. De ene is voorzien van een ritssluiting, de ander wordt afgesloten met een flap. Beide beenvakken zijn ruim van formaat. Een gids of kaart past er gemakkelijk in, evenals bijvoorbeeld een grote mobiele telefoon. Beide broekzakken zijn overigens voorzien van ritssluitingen, zodat je kleine zakken kunt opbergen zonder bang te hoeven zijn voor verlies.

Conclusie: verrassend comfortabel

Het mag duidelijk zijn dat ik prettig verrast was door de Fjällräven Abisko Trekking Tights. Hoewel in het begin de looks vooral even wenen zijn (ook voor eventuele tochtgenoten), is het comfort een duidelijk pluspunt. Maximale bewegingsvrijheid, voldoende zakken en de mogelijkheid om eventueel een riem te gebruiken maken van deze tights voor mij een nieuw lievelingskledingstuk.

Technische details

  • Gewicht: 300 gram (in maat M)
  • Basismaterialen: Stretch: 82% polyamide, 18% elastane. 88% polyamide, 12% elastane; reinforcement: 62% polyamide, 16% aramid, 12% elastane, 10% polyester
  • Fit: Regular Fit
  • Adviesverkoopprijs: 174,95 EURO

Pluspunten

  • Maximale bewegingsvrijheid
  • Hoog draagcomfort
  • Veel en ruime zakken

Minpunten

  • Materiaal is erg dun

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: