Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Montane Featherlite 30

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 25-01-2021, 14:43

Montane Featherlite 30

Fullfeature binnenzak rugzak, voor tijdens fietstochten als dagrugzak of tijdens een lange reis van uit de koffer of grote rugzak. In het kort is dit wat het is, een volledig uitgevoerde rugzak die met een klein trucje in zijn eigen topvak past.

Een lichtgewicht en prettige dag rugzak

Al jaren nemen we tijdens een wandel of fiets vakantie een klein rugzakje mee. Meestal een silnylon dingtje waar net wat spullen inpassen of een grotere van Bach (Istybitsy) maar dit zijn toch echt een beetje "noodoplossingen". Dus toen ik tegen dit rugzakje aanliep was ik eigenlijk wel direct verkocht.

Dit rugzakje van de Engelse merk gericht op lichtgewicht bergbeklimmers/hardlopers. Wat opvalt bij dit merk is dat over het geheel een goede mix is van prijs, materiaalgebruik en slimmigheden.

Materiaal

Montane is een merk wat rust op gebruik van degelijke materialen bij een gunstige prijs, gecombineerd met een goed design met uitgekiende slimmigheden. Dit rugzakje is opgebouwd uit wat zij noemen RAPTOR Featherlite met een voering van HALO. Een erg lichtgewicht ripstop materiaal wat er prettig aanvoelt. Dit is een klassieke toploader, een groot vak met daarin een vak voor het rugpad, een ophangsysteem voor een drinkzak met een handige uitgang voor de drinkslang en een in dit geval wel handig sluit systeem. De Tanka/kabelstopper is anders dan wat je gewend bent, deze zit vast aan de rugzak en door aan een koordje te trekken kun je deze ontspannen. Dit systeem kennen we van een Osprey rugzak, waar we deze vervloekten en vervingen. Bij deze rugzak zit het sluitsysteem dwars en door het toepassen van een extra lus werkt het dus wel goed.

Aan de buitenkant van de rugzak vinden we een setje gaasvakken voor bv een waterfles, en twee compressiebanden waarbij er een ook dienst doet als houder voor bv een setje wandelstokken. Verder heeft deze rugzak een redelijk ruim topvak en twee vakken op de de heupriem. Wat verder opvalt is dat het rugpand heel makkelijk uit de rugzak komt. Vervolgens kun je de complete rugzak in zijn eigen topvak steken. Dan houd je een erg klein pakketje hebt welke makkelijk een plekje kan vinden in je overige bagage. En met een gewicht van 735 gram heb je een volledig en prettig dragende rugzak. Wat verder opvalt is dat het topvak "de verkeerde kant op" opent, het idee is dat je wandel partner tijdens de tocht makkelijker iets uit je topvak kan pakken.

Gebruik

Zoals gezegd is dit een rugzakje wat voornamelijk gebruikt wordt als rugzakje erbij tijdens een langere tocht maar ook gewoon als dagrugzak doet deze ondertussen goed dienst. De rugzak is ruim, praktisch en door een erg laag eigen gewicht draagt deze rugzak meer dan prettig. Maar een heel erg licht en snel rondje wandelen met een overnachting gaat meer dan prima.

Conclusie

Top materialen samengevat in een goed design en voor een goede prijs. Voor mij zeker een aanrader om mee te nemen tijdens een langere reis of als snel en licht alternatief voor een dagrugzak.

Pluspunten

  • Licht lichter lichts
  • Handige features die op deze manier wel goed werken
  • Opgevouwen zo groot als een t-shirt
  • Ondanks het gewicht en minimalistische design groot draagcomfort

Minpunten

  • Niet makkelijk te vinden
  • Geen regenhoes

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.montane.co.uk/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: