Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Montane Prism Jacket

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 13-08-2016, 02:03

Montane Prism Jacket

Al langer was ik opzoek naar een alternatief voor een fleece jack. Ik heb al een belay jacket van Haglofs (barrier hooded) maar die is echt veel te warm voor als je intensief bezig bent.

Na mijn zeer positieve ervaring met de minimus van dit merk toch ook maar van dit merk een Primaloft jack aangeschaft. Na een lange zoektocht bleek dat dit soort jackjes toch het meeste aan mijn verwachtingen zouden voldoen. Natuurlijk heb ik ook naar jacks gekeken van oa een canadees merk maar de meeste jacks zijn gevoerd met een vergelijkbare vulling en ontlopen elkaar niet zo in afwerking, echter de prijzen lijken wel per merk bepaalt, hoe premium ze zich willen voordoen ofzo.

Materiaal

Dit jack is opgebouwd uit PERTEX® Microlight Rip-stop en een binnenkant van PEAQ met hier tussen een vulling van 40g PrimaLoft® SILVER ECO, dus ja een Gamma X jack heeft een veel duurdere variant primaloft erin zitten maar dit jack heeft op de borst twee lagen primaloft, een aan de binnenzijde van de zakken en een aan de buitenzijde. Dus op de borst heb je 80 gram en voor de rest van het jack 40 gram. Daar is goed over nagedacht, de voorkant heeft het meest te lijden van de elementen, en op je rug heb je meestal toch een rugzak hangen. De jas is afgewerkt met elastiek in de manchetten en een aanspankoord rond de middel. De capuchon is voorzien van een foampje een een draadje om het klepje in vorm te houden.

Gebruik

Dit jack wordt vooral in de koudere periodes gebruikt, als vervanging voor een fleece jack als het net wat kouder is. Of als het echt koud is en je toch flink met inspanning bezig bent, jack is warm maar zeker niet overdreven warm. Ik broei er zegmaar niet uit, wat soms met ander jacks wel gebeurt. De jas kan in een van de zakken worden opgeborgen en deze zakken zijn lekker groot en zitten zo gepositioneerd dat je ook met een rugzak op en met een gordel om prima je handen in je zakken kwijt kunt. De capuchon is ook goed af te stellen, hiervoor beschikt dit jack over een driepunts afstelsysteem. Ook handig, het haakje waarmee je de opgerolde capuchon kunt vast zetten.

Door de gebruikte buitenstof is dit jack behoorlijk winddicht, zeker niet 100% maar goed genoeg om de warmte goed op te sluiten en de PEAQ binnen stof voelt erg prettig aan op de huid, dus alleen een thsirtje eronder gaat prima. En door deze combi van materialen ademt de boel ook een stuk beter dan de gemiddelde dichtgeweven fleece. Dus prima als isolatie laag maar ook gewoon als buitenlaag.

Specs

  • PERTEX® Microlight Rip-stop outer fabric that is completely windproof, fast drying and features an exceptional durable water repellency
  • 40g PrimaLoft® SILVER ECO insulation throughout is warm, packable and exceptionally fast drying
  • 40g PrimaLoft® SILVER ECO in front of and behind the pockets giving this area 80g of insulation in total
  • PEAQ Synthetic lining that is supremely comfortable next to the skin, highly breathable and fast drying
  • Weight: 420g (15oz) size M

Conclusie

Geweldig jackje voor zijn prijs, weegt net ietsje minder dan een gemiddeld polartec 200 fleece vest, is een pak warmer maar reguleert de temperatuur veel beter. Zakken zijn erg fijn, de europese pasvorm prima en met de “beardguard” van zacht fleece zit het rond je kin ook erg fijn. In combi met de Minumus zeker een must voor de erg koude en gure winterse dagen. En heb je het eens fris, jackje aantrekken en je hebt het binnen een paar tellen heerlijk warm. Ook prima te gebruiken als mini-kussen als het jack opgeborgen is in de rechter zak. (die met het vlaggetje).

Pluspunten

  • prijs kwaliteit verhouding
  • pasvorm en het draagcomfort
  • erg fijne capuchon

Minpunten

  • Manchetten met een elastiek erin, ga jaren gebruik maken van dit jack, hoe duurzaam zal dit zijn

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.montane.co.uk/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: