Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

DJI Osmo Action

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 24-02-2021, 14:21

DJI Osmo Action

Als het nemen van foto's niet meer je passie is tijdens het reizen maar je wilt toch wat meer mee nemen dan alleen herinneringen dan kan een leuke video zeker wat toevoegen. Zo ook voor ons. Eerder hadden wij of een "echte" foto camera mee of later een video camera of een ander merk Actioncam. Leuk, maar met deze camera heb je niet alleen een erg goede Actioncam in handen maar ook bijna een met een gimbal effect.

Een lichtgewicht compacte camera met erg goede handling

Net als zijn directe conculega van Gopro bevat deze camera een 12 megapixel Cmos sensor, in dit geval een iets grotere dan die van Gopro. Deze camera filmt in een maximale resolutie van 4k bij 60 fps, heeft een beeldhoek van maximaal 145°, iets krapper dus dan andere camera's. Maar dit komt zeker ook door het croppen van de video door het gebruik van wat bij DJI Rocksteady heet.

Deze functie werkt net als Hypersmooth van Gopro als electronische beeld stabilizatie. Eerder heb ik een aantal camera's gehad die niet over een dergelijke goed EIS beschikten, en ik moet zeggen, dit werkt echt verbluffend goed. Eerder probeerde ik wel stabiel te filmen met een analoge gimbal maar dat had zeker niet het gewenste resultaat en zeker niet op het niveau wat ik met deze camera film. Zo heb ik de camera op mijn randonneur geschroefd waar ik mijn dagelijkse rit mee rijd naar het werk, mijn route bestaat deels over goed asfalt maar een erg groot deel over slecht wegdek waarbij je handen van het stuur halen geen goed idee is. Echter ziet het beeld er echt helemaal smooth uit. Heel heel knap.

Gebruiksgemak

Deze camera beschikt over een 2,25 inch touchscreen display met 640x640 pixelresolutie. Dit touchscreen gebruik je om met een erg fijn ingerichte menu structuur, door simpel van boven naar beneden te swipen kom je bij het instellingen menu, van onder naar boven het opname instellingen menu waar je bv de Rocksteady functie kunt instellen of het formaat. Van links naar rechts het afspeelmenu en van rechts naar links de witbalans, iso etc. Erg gemakkelijk. Verder heeft de camera naar het scherm aan de achterkant ook een klein kleuren scherm aan de voorkant, naast de lens. Dit is echt anders dan wat je met andere Actioncams hebt, je kunt nl als je jezelf filmt ook daadwerkelijk zien of dat je in het frame zit.

Natuurlijk geeft het systeem je allerlei informatie op een van de schermen, kun je makkelijk schakelen met de Quick Switch knop tussen je eigen instellingen voor video en foto's. Maar wat ik echt heel makkelijk vind is dat door de opname knop in te drukken het systeem direct begint met filmen of een foto neemt op basis van de instellingen die je het laatst hebt gebruikt. Geen gepruts, niet wachten tot de camera aan staat, gewoon direct aan de gang.

Verder kun je/ moet je de DJI Mimo app minimaal een keer gebruiken om de camera te activeren en kun je er je materiaal beheren en bewerken. Eerder bewerkte ik mijn video's op de laptop met wat zwaardere apps voor video bewerken, dus alles overzetten, prutzen en dan een tijdje wachten tot dat je video geexporteerd was.

Met deze camera ben ik meer gaan doen met een tablet, een aantal apps geprobeerd, waaronder een paar erg uitgebreide versies, kun je heel mooie dingen mee maken. Maar ondanks het DJI watermerk gebruik ik deze ongemerkt toch het meest. Met een USB-C naar C kabel gemakkelijk je materiaal van de camera halen en in paar simpele klikken en vegen een video maken met effecten, slowmo's en een extra geluidstrack krijg je natuurlijk niet het werk zoals sommige Hiking-siters maken, maar het is zeker niet het "Schraalste" materiaal wat het oplevert.

Verder ben ik heel erg positief verrast door zowel de audio als de gebruiks tijd van de camera. Het geluid is zeker niet zo goed als met de handheld camera van JVC die we hebben, maar is zeker vele malen beter dan eerdere Actioncams en zelfs van de Smartphone. En de consumptie van stroom valt goed mee, ik kan op een accu een weekend lang plezier hebben, andere camera's van dit formaat houden het echt bij lange na niet zo lang uit.

Conclusie

Na mijn interesse te verloren hebben in foto's nemen tijdens een activiteit is dit echt wel een hele leuke toevoeging op de materiaal lijst. Gemakkelijk erg goede beelden maken en snel verwerken tot een video is echt heel leuk. Had niet verwacht dat ik er zo veel schik aan zou beleven. Ga ik echt zoveel tijd besteden aan video en video bewerking als sommigen hier? Ik denk het niet, maar ondertussen onder de familie en vrienden al wel behoorlijk wat leuke video's gedeeld. En ja, dit soort dingen kosten inderdaad wel wat, maar na een paar goedkope versies is dit zeker echt een hele goede investering!

Pluspunten

  • Compact, licht en snel
  • Heel snel een opname kunnen starten
  • Rocksteady, ben ik echt van onder de indruk
  • Video en geluids kwaliteit

Minpunten

  • Prijs
  • DJI Mimo app, soort haat/liefde verhouding, zonder kun je niet activeren.

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.dji.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: