Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Lada Round-neck Sweater

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 20-11-2021, 07:13

Fjällräven Lada Round-neck Sweater

Ongeveer 8 maanden per jaar draag ik tijdens het buitensporten een combinatie van merionowol en overhemd dat ik makkelijk kan openen of uitdoen als het te warm wordt. Maar voor de paar koudere maanden is een trui wel lekker. Zeker als het een wollen trui is, zoals de Fjällräven Lada Round-neck Sweater.

Casual, chic én functioneel in één

De Lada Round-neck Sweater van Fjällräven is een gebreide trui, voor 80% van lamswol en 20% polyamide. Het is misschien wel één van de meest basic stukken outdoorkleding die ik bezit, maar tegelijkertijd ook eentje die ik graag gebruik voor de herfst/winter. De trui is namelijk zowel casual en (met een overhemd eronder) chic, maar dankzij de natuurlijke eigenschappen van de wol ook heel functioneel. Zeker tijdens wandelingen waarbij ik geen of een kleine rugzak draag en er geen regen is, kan hij prima dienstdoen als buitenste laag.

Functionele eigenschappen van wol

Wol is eigenlijk een wonderlijk materiaal voor kleding. Het reguleert je temperatuur, voert vocht af en werkt geur remmend. Tegelijkertijd is het een natuurlijk en dus duurzaam materiaal, dat diens isolerende werking niet verliest als het een beetje vochtig wordt. Geen wonder dus dat Fjällráven wol graag toepast in haar kleding. De wol die is gebruikt voor deze sweater is traceerbaar, dat wil zeggen dat tot op boerderij-niveau is te achterhalen waar de wol vandaan komt. Belangrijk daarbij is te vermelden dat het om mulesing-vrije wol gaat. Waarom dit belangrijk is? Mulesing is een (voor de schapen) vrij pijnlijke manier om te zorgen dat de wol schoner is door delen van de huid op het achterste van het schaap te verwijderen. Persoonlijk vind ik het daarom belangrijk om enkel producten te gebruiken die mulesing-vrij zijn verkregen.

Gewoon een lekkere sweater

Voor mij is de Lada Round-neck Sweater ook gewoon een lekkere sweater. Of ik hem nu aan doe voor thuis op de bank om een boek te lezen, voor een dagtocht in de bossen/bergen vlakbij huis of in de avonduren aantrek om nog even een rondje om de berghut te lopen. Ook naar kantoor is hij inmiddels al een paar keer geweest en ook dat beviel prima. De rond hals sluit niet te strak aan, de manchetten zijn precies goed om de mouwen comfortabel op te kunnen stropen en het kleine borstzakje van G1000 Eco met knoopsluiting is perfect om bijvoorbeeld de leesbril of een kleine portemonnee in op te bergen. Het feit dat de trui er dankzij de tweekleurige wol ook nog eens supermooi uitziet is natuurlijk een extra plus.

Verschillende kleuren en soortgelijke modellen

Zelf heb ik de zwarte (black) uitvoering van de Lada Round-neck Sweater, maar hij is ook in grijs (grey) en bruin (Bogwood brown) verkrijgbaar. Heb je in plaats van een gesloten ronde hals zoals dit model, dan kun je bij Fjällräven ook terecht voor soortgelijke modellen met een open ronde hals met knoopsluiting, zoals de Lada Sweater. Of de Övik Nordic Sweater, welke Jacquard is gebreid en is voorzien van verstevigingen van G-1000 op de ellebogen.

Pluspunten

  • Multifunctioneel (casual, chic en functioneel)
  • Warm
  • Duurzaam materiaal

Minpunten

  • Geen tot nu toe

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: