Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Expedition X-lätt Jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 26-01-2022, 12:10

Fjällräven Expedition X-lätt Jacket

De afgelopen maand heb ik tijdens nagenoeg al mijn tocht het geluk gehad om het Fjällräven Expedition X-lätt Jacket uit te mogen testen. Ik zeg hier bewust geluk, want wat een heerlijk (licht) jack is dit voor in het koude seizoen. Bij deze dan ook mijn ervaringen met dicht lichtgewicht jack met een synthetische donsachtige vulling.

Licht, lichter, Expedition X-lätt

Als je het Zweedse woord lätt wilt vertalen, dan kom je uit op zaken als licht, ongecompliceerd en gemakkelijk. Fjällräven had dan ook geen betere naam voor het Expedition X-lätt Jacket kunnen kiezen. Want dit jack is niet alleen vederlicht (300 gram in maat M), maar ook heerlijk ongecompliceerd. Gewoon een fijne isolatielaag die je altijd bij je kunt hebben. Eventueel als buitenlaag, maar ook prima onder een shelljack te dragen als de omstandigheden daar om vragen. Het jack voelt ook lekker soepel aan, het gebruikte buitenmateriaal glijdt zonder problemen onder je shelljack.

Gerecycled materiaal

Ook bij Fjällräven wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame producten. En het Expedition X-lätt Jacket is daar een goed voorbeeld van. Zo wordt er voor de synthetische voering gebruik gemaakt van gerecycled polyester (80%) en is het soepele buitenmateriaal een gerecycled polyamide. Dit materiaal is vervolgens weer voorzien van een fluorcarbon-vrije impregnering, waardoor het jack ook waterafstotend is. Ik heb dit zelf kunnen ondervinden tijdens twee verschillende gelegenheden, waarbij er een licht bui onverwachts de dag wilde verpesten. Het jack hield me netjes droog, hoewel ik op die momenten een capuchon miste.

Functioneel en compact

Naast deze waterafstotende eigenschappen en het feit dat het jack verbluffend licht van gewicht is, heeft fjällräven aan nog meer functionele eigenschappen gedacht. Zo is het jack aan de onderzijde voorzien van een elastisch koord in de taille, dat vanuit de zakken kan worden aangetrokken. Hierdoor sluit het jack niet alleen beter aan, maar is de kans dat er warmte ontsnapt ook een stuk minder. De niet verstelbare manchetten zijn overigens ook elastisch, dus ook hier geen warmteverlies.

De jas is voorzien van 3 zakken: 2 gewone steekzakken met ritssluiting en een binnenzak die ook is voorzien van een ritssluiting. Deze binnenzak kan tevens worden gebruikt als stuffsack om de ja in op te bergen. Een handig ophanglusje zorgt ervoor dat je het jack met bijvoorbeeld carabiner aan je rugzak kunt hangen.

De opstaande kraag is niet zo heel hoog, maar wel voorzien van een ritsparking om irritatie bij gesloten te voorkomen.

Voldoende isolerend bij koel weer

Bij temperaturen tot het vriespunt is het Expedition X-lätt Jacket prima geschikt. Daaronder bestaat de kans dat je het te koud gaat krijgen, hoewel ik het zelf nog aangenaam had tot een paar graden onder nul. Daarna heb je een dikkere isolatielaag nodig of eventueel een extra laag zoals thermisch ondergoed en een shelljack. Zoals gezegd is het buitenmateriaal ge├»mpregneerd en dus waterafstotend. Dit uiteraard bij een korte en niet te heftige bui, het is immers geen regenjack. Het feit dat het materiaal tevens windbestendig is helpt ook mee om het aangenaam warm te houden binnen het jack.

Conclusie

Tijdens nagenoeg al mijn tochten in de afgelopen maand heb ik het Expedition X-lätt Jacket gebruikt. Soms tijdens het lopen zelf, soms enkel tijdens pauzes om afkoeling te voorkomen. Het feit dat het jack redelijke isolatie, een laag gewicht en compact opbergen met elkaar weet te combineren maakt het ideaal als extra laag in koele omstandigheden. Wordt het weer wat slechter, dan is een capuchon en dikkere isolatielaag zeker nodig.

Pluspunten

  • Heerlijk licht
  • Compact op te bergen
  • Waterafstotend en windbestendig
  • Duurzaam materiaal

Minpunten

  • Geen capuchon

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: