Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Övik Zip Cardigan Knit

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 25-10-2022, 13:21

Fjällräven Övik Zip Cardigan Knit

Voor deze tijd van het jaar is het heel lastig om de juiste kleding te kiezen als je vroeg in de ochtend op pad gaat. Het is dan immers nog fris, terwijl het rond het middaguur verrassend warm kan zijn, met daarna weer een flinke daling van de temperatuur als de zon ondergaat. De Övik Zip Cardigan Knit van Fjällräven is echter ideaal voor deze tijd van het jaar: gesloten is het een warme isolatielaag, terwijl het vest opengeritst een casual extra laag is voor het geval dat.

Ethisch geproduceerd wol

Iedereen weet dat wol één van de beste natuurlijke materialen is voor kleding. Het is zacht, het isoleert goed (ook als het vochtig is), is temperatuurregulerend, het droogt relatief snel en heeft van nature een antibacteriële werking. Voor de Övik Zip Cardigan Knit maakt Fjällräven gebruik van ethisch geproduceerd wol. Daarmee wordt onder andere bedoeld dat de wol traceerbaar is, zodat altijd kan worden nagegaan van welke boerderij de wol afkomstig is. Deze boerderijen moeten bovendien voldoen aan strikte regels als het gaat om het welzijn van de dieren, de manier waarop ze omgaan met het land waarop de dieren grazen en het (zo min mogelijk) gebruik van chemicaliën. Belangrijk voor mijzelf is ook dat het gaat om mulesing-vrije wol, wat wil zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van het zeer pijnlijke wegsnijden van huid op het achterwerk van het schaap om infecties te voorkomen.

Maar wol jeukt toch?

In het verleden heb ik verschillende kledingstukken gehad van wol waarbij helaas dat ene grote nadeel van wol naar boven kwam: jeuk. In sommige gevallen kan wollen kleding direct op de huid zorgen voor irritatie en zelfs jeuk. In het begin was ik daar met dit vest ook bang voor, juist omdat ik er nagenoeg continu korte mouwen onder draag. Maar gelukkig heb ik tot nu totaal geen last gehad van jeuk. Ik weet niet of dat aan de dunheid van de wolvezels, de lengte of gewoon de algemene kwaliteit van de gebruikte wol ligt, maar voor mij is dat uiteraard een absoluut pluspunt.

Niet alleen stijlvol, maar ook functioneel

Een stijlvol wollen vest, zo zou je de Övik Zip Cardigan Knit op het eerste gezicht kunnen noemen. Maar dit vest is niet alleen stijlvol, maar juist ook heel functioneel. Zo heeft Fjällräven er bijvoorbeeld aan gedacht om op de ellebogen verstevigingen van G-1000 Eco aan te brengen om slijtage tegen te gaan. De tweewegs rits zorgt voor extra gemak als je bijvoorbeeld je veters moet strikken, terwijl de beide steekzakken die zijn voorzien van ritsen de handen heerlijk kunnen opwarmen als het wat frisser wordt. En mocht het in de vroege ochtend of laat op de avond flink afkoelen, dan beschermt de opstaande kraag nog een beetje extra tegen de wind.

Multifunctioneel kledingstuk

Voor mij is de Övik Zip Cardigan Knit een multifunctioneel kledingstuk. Zo heb ik hem niet alleen aan als ik aan het eind van een tocht rondom de tent of buiten de hut nog wat dingen wil doen, maar past hij ook prima in de stad of in huis als extra isolerende laag. Juist het feit dat je het vest kan openen zorgt ervoor dat het geschikt is voor een vrij brede range aan temperaturen. Uiteraard is hij niet bedoeld als isolatielaag voor ijskoude temperaturen, maar juist bij het wisselen van de seizoenen is het een ideaal en multifunctioneel kledingstuk. Het lederen Fjällräven-logo en ritstrekkers zijn leuke accenten die hem voor mij helemaal afmaken. Wat uiteraard wel geldt voor een product als dit is het feit dat je hem niet zomaar kunt wassen. Dat doe je beter met de hand, op een lage temperatuur en vervolgens natuurlijk geen droogtrommel gebruiken. Dat vraagt dus net even wat meer "onderhoud" dan veel andere kledingstukken.

Pluspunten

  • Zeer breed inzetbaar
  • Jeukt niet
  • Heerlijk warme extra laag voor dagelijks gebruik

Minpunten

  • Niet machinewasbaar

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: