Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Nuuk Parka

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 08-12-2022, 11:35

Fjällräven Nuuk Parka

De Nuuk Parka van Fjällräven is een lange, waterdichte parka die stevig is gevoerd om je goed warm te houden tijdens ijskoude winterdagen. De jas is uitgevoerd met duur gerecycled polyamide een waterdichte en ademende Hydratic-voering. Dankzij de warm-gevoerde capuchon met kunstbont rand blijft ook het hoofd goed beschermd tegen gure wind.

Zware winterjas

Als je net als ik voor de winter bijna altijd donsjacks draagt dan is het gewicht het eerste dat je opvalt aan de Fjällräven Nuuk Parka. Deze parka, met een gewicht 1820 gram in maat M, is zeker geen lichtgewicht winterjas. Maar dat is ook zeker niet het uitgangspunt van deze parka. Het is namelijk een zeer robuust jack, een echte zware winterjas die tegen een stootje kan. Dus ideaal als je net als ik nog wel eens dwars door de struiken gaat en hier en daar achter een paar doorns blijft haken. Dat is iets dat je met een donsjack zeker niet wilt doen, met dit jack is er geen centje pijn. Het stevige buitenmateriaal is niet alleen waterafstotend en winddicht, maar ook dusdanig robuust dat het tegen een stootje kan.

Goed gevoerd voor comfortabele warmte

Fjällräven heeft de Nuuk Parka uitgerust met een waterdichte en ademende Hydratic-voering van gerecycled polyamide. Hydratic is de wijze waarop Fjällräven zorgt dat de belangrijkste drie functionaliteiten van beschermende kleding worden verkregen: winddichtheid, waterdichtheid en ademend vermogen. Hierbij zorgen microscopisch kleine poriën ervoor dat water niet naar binnen kan komen, maar stoom wel naar buiten kan. Hierdoor blijft het lichaamsklimaat goed gereguleerd en blijf je dus ook in koude en vochtige omstandigheden comfortabel warm. In het geval van de Nuuk Parka heeft het materiaal een waterkolom van 10.000mm, wat ruim voldoende is om een fikse winterse bui te weerstaan.

Op de proef gesteld in de Pyreneeën

Bovenstaande is de theorie zoals deze ook door Fjällräven wordt beschreven. Maar uiteraard wilde ik dat graag zelf proberen en nam dan ook de proef op de som in de Pyreneeën. Hier is inmiddels al redelijk wat sneeuw gevallen en dus kon ik het jack prima testen onder vrij pittige omstandigheden: met temperaturen onder nul, stevige wind en zelfs een redelijke sneeuwbui. De parka deed precies wat de bedoeling was: niet alleen het lichaam goed warm houden, maar ook het hoofd (met name de oren) goed beschermen tegen gure ijskoude wind.

Veel, heel veel zakken

De Nuuk Parka van Fjällräven is uitgerust met bijzonder veel zakken. Zowel aan de binnen- als de buitenkant zijn er op strategische punten zakken geplaatst. Beginnen aan de binnenkant zijn er grote open meshzakken om bijvoorbeeld je muts of handschoenen droog in op te bergen. Uiteraard is er ook een gewone binnenzak op de borst, welke met rits kan worden afgesloten. Aan de andere kant van de ritssluiting, maar onder de stormflap, zit er ook een borstzak. Deze is toegankelijk zonder het jack te hoeven openen en kan dus handig zijn voorbeeldbeeld het opbergen van sleutels of andere kleine zaken die je wellicht nodig hebt onderweg.

Aan de buitenkant zijn verder meerdere (meerlaagse) zakken aangebracht. Met meerlaags bedoel ik in deze dat de zakken over elkaar zijn geplaatst. Zo heb je bijvoorbeeld horizontale steekzakken, met daar overheen zakken die met een drukknoop van bovenaf zijn afgesloten. Op de borst zijn er verder nog meer zakken geplaatst: zogenaamde Napoleon-zakken met een ritssluiting en daar overheen opnieuw zakken met een flap en drukknoopsluiting. De trekkers van de zakken met ritssluiting zijn extra groot, dus ook prima met handschoenen aan te bedienen. De lage steekzakken zijn ideaal om de handen eventueel op te warmen, want ze hebben aan één kant een dunnen fleecevoering.

Goed af te stellen op het lichaam

Zoals gezegd is de Fjällräven Nuuk Parka voorzien van een warme capuchon. Deze is dubbel gevoerd met fleece en voorzien van een afneembare rand van kunstbont. De capuchon is goed af te stellen voor extra bescherming: niet alleen aan de achterzijde, maar ook via een trekkoord rondom. Bovendien zorgt een metalen draad ervoor dat de capuchon goed in vorm blijft.

Aan de binnenzijde van de parka zorgt een elastisch koord ervoor dat je de parka iets nauwer om het lichaam aan kunt laten sluiten voor een betere pasvorm. Helaas is dit koord alleen aan te passen als de rits is geopend, maar gelukkig gaat het om een tweeweg rits en kun je hem dus ook van onderen openen. Aan de bovenkant sluit de kraag goed hoog over de kin en is deze uiteraard uitgerust met een zachte afwerking aan de binnenkant om irritatie op de huid te voorkomen.

Stijlvolle winterparka voor in de bergen en de stad

Nu de temperaturen inmiddels steeds vaker tot het vriespunt dalen is de Fjällräven Nuuk Parka al meerdere malen gebruikt. En dat dan niet alleen in de bergen, maar ook gewoon in de stad. Het voordeel van deze lange parka is namelijk dat hij ook prima voldoet als lange winterjas voor dagelijks gebruik in de stad. Omdat het om een stijlvolle parka gaat, misstaat hij zeker niet tijdens een wandeling op de kerstmarkt of in het park. Maar dankzij de warme voering en het robuuste buitenmateriaal is hij tegelijkertijd ook perfect om je warm te houden in de bergen.

Conclusie: robuuste parka voor de hele winter

Al met al is de Fjällräven Nuuk Parka een robuuste parka die de gehele winter door gebruikt kan worden. Hij is weliswaar zwaarder dan bijvoorbeeld een donsjack, maar daar heb je ook de robuustheid voor terug die zorgt dat hij langer meegaat en niet moeilijk doet als een tocht een keer door het bos voert. De hoeveelheid zakken is indrukwekkend, evenals de bescherming die deze parka biedt in barre weersomstandigheden.

Pluspunten

  • Goede bescherming in gure weersomstandigheden
  • Robuust materiaal
  • Veel zakken

Minpunten

  • Aan de zware kant

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: