Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

BACH Daydream 50L rugzak

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 07-02-2024, 16:11

BACH Daydream 50L rugzak

De Daydream 50L rugzak van BACH is een robuuste lichtgewicht rugzak voor meerdaagse tochten. De rugzak is niet alleen voorzien van drie verschillende openingen naar het hoofdcompartiment, maar heeft ook enkele andere features die het een zeer prettige en veelzijdige rugzak maakt.

Niet zo typisch BACH

Veel van de grotere rugzakken van BACH die ik in het verleden heb gebruikt hadden eigenlijk allemaal met elkaar gemeen dat ze niet alleen bijzonder robuust waren, maar ook dat ze niet direct tot de categorie lichtgewicht rugzakken behoorden. De Daydream 50L is voor mij een prettige uitzondering op deze regel. Niet alleen is de rugzak (met een gewicht van 1590 gram voor de regular versie) redelijk licht van gewicht, ook zit de rugzak boordevol zeer slimme features. En dat zonder direct een overdaad aan overbodige 'toevoegingen' te hebben die je vaak niet of nauwelijks gebruikt.

Overzichtelijk in- en uit te pakken

Bij de meeste rugzakken kun je het hoofdcompartiment vaak enkele vanaf de bovenkant openen. BACH heeft de Daydream echter uitgevoerd met een grote ritssluiting waarmee je nagenoeg het hele compartiment kunt openen. Dat is niet alleen makkelijk bij het inpakken, maar vooral ook bij het uitpakken: je legt gewoon je rugzak plat, opent de rits en je kunt direct bij alle hoeken van je hoofdcompartiment. Daarnaast zit er direct onder het hoofdcompartiment een apart vak voor de slaapzak, welke ook met een rits toegankelijk is. Het tussenschot tussen deze twee compartimenten kan eventueel worden verwijderd als je er één groot compartiment van wilt maken.

Zeer hoog draagcomfort

Het rugpand van de BACH Daydream 50L is voorzien van een slim centraal ventilatiekanaal achter het mesh. Hierdoor voelt de rugzak ook op warme dagen prettig aan op de rug. In combinatie met de polstering die met het mesh in het rugpand is verwerkt en de gepolsterde schouderbanden en heupriem is het draagcomfort van de rugzak erg hoog. En vreemd genoeg niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vrouw. Een ware unisex rugzak dus. Waarbij gezegd moet worden dat de short-uitvoering beter bij haar lichaamslengte past dan bij die van mij.

Hydratie- én laptopvak

Wat de BACH Daydream 50L helemaal bijzonder maakt is het vak voor de hydratiezak. Normaal gesproken zijn deze smal en bieden ze plek voor enkel een hydratiezak. In dit geval is het vak niet alleen breder, maar ook gepolsterd. Dat betekent dat je het eventueel ook kunt gebruiken als laptopvak. Nu klinkt dat voor de meeste tochten wellicht als een vreemde keus, maar omdat ik deze rugzak ook voor weekendtochten gebruik, waar ik in de avond nog wel eens in een berghut wil overnachten en dan in de avond wat zit weg te typen, is dit speciale vak voor mij een uitkomst.

Andere slimme features

Bij het ontwerp heeft BACH echter aan nog veel meer slimme features gedacht. Om er zomaar een paar te noemen:

 • Dankzij de lichte kleur van de binnenvoering is het veel gemakkelijker om iets in de rugzak te vinden.
 • Het topvak is los te gebruiken voor het geval je deze voor een snel uitstapje vanuit het kamp wilt gebruiken.
 • Het vakje op de heupgordel is te verwijderen, zodat je zelf kunt kiezen of je deze wilt gebruiken of niet.
 • Één van de beide meshvakken is volledig af te sluiten met een ritssluiting.
 • De heupgordel is eventueel te verwijderen voor het geval je weinig gewicht in de rugzak hebt en hem bijvoorbeeld enkel voor een korte dagtocht wilt gebruiken.
 • Diverse straps zorgen ervoor dat de rugzak goed is te comprimeren, zodat het materiaal in de rugzak goed op zijn plaats blijft zitten.
 • Aan de zijkant van de rugzak zijn bevestigingsmogelijkheden voor je wandelstokken, maar eventueel ook een ijspickel als je het hogerop in de bergen zoekt.

Stevige materialen en DWR-afwerking

BACH heeft voor de Dayddream 50L rugzak gekozen voor stevig Cordura: N/100D CORDURA®: mini Rip voor het grootste deel van de rugzak en N/500D CORDURA®: op de plekken waar de rugzak sneller gevoelig is voor slijtage, zoals bijvoorbeeld aan de onderkant. Voor de DWR-afwerking is gebruik gemaakt van de PFC-vrije Eco Dry technologie van HeiQ. Hierdoor is de rugzak op milieuvriendelijke wijze waterafstotend gemaakt. Stevige ritsen van YKK maken het geheel compleet. Uiteraard zijn de ritstrekkers voldoende groot om eventueel ook met handschoenen aan te bedienen.

Conclusie

Met de Daydream 50L heeft BACH naar mijn idee de sweet spot gevonden tussen de voor hen zo bekende degelijkheid, een laag gewicht en toch (bijna) alle features die je van een multiday hike zou verwachten. BACh levert standaard een losse regenhoes bij de rugzak, maar mocht je bijvoorbeeld een klimhelm aan de rugzak willen bevestigen, dan zul je er de optionele helmhouder zelf los bij moeten kopen.

Pluspunten

 • Slim hydratie/laptopvak
 • Zeer hoog draagcomfort
 • Zeer gemakkelijk en overzichtelijk in- en uit te pakken

Minpunten

 • Helmhouder niet standaard meegeleverd

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.bach-equipment.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: