Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

BACH Specialist FA 2

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 17-01-2008, 11:16

BACH Specialist FA 2

De specialist van BACH is een klassieker onder de rugzakken. Het is een combinatie van eenvoud, comfort en duurzaamheid. Bovendien is de Specialist behoorlijk compleet, zonder overbodige features. Daarmee is de Specialist een ideale rugzak voor een groot aantal omstandigheden, van meerdaagse tochten langs een LAW tot trektochten inde Pyrenee├źn of de Alpen.

Eenvoud

Toen ik de BACH Specialist FA2 voor het eerst zag, was 'eenvoud' het eerste woord dat bij me opkwam. BACH is van oorsprong een typisch 'no-nonsense' merk, maar dat komt pas echt goed naar voren als de Specialist ziet. Daarmee ontbreekt het de rugzak overigens niet aan features, want alle noodzakelijke features zijn aanwezig. Ze vallen alleen niet direct op, waardoor de Specialist een hele 'cleane' look heeft. Hoewel ik zelf wel een feature-freak ben, sprak de eenvoud van de Specialist me ook direct aan. Sindsdien heb ik 'm dan ook op een groot aantal tochten gebruikt, zowel in de Pyrenee├źn als op meerdaagse vlakke tochten langs de kust.

Degelijkheid

Het is niet voor niets dat de merknaam associaties oproept met degelijkheid. Op dat vlak heeft het merk een naam hoogte houden en dan doen zo dan ook. Zeker met de Specialist. Het gebruikte materiaal (1000dn) is niet kapot te krijgen en ook de ritsen zijn net even een slag groter dan je wellicht van andere merken gewend bent. Vooral onder omstandigheden waarbij de rugzak nog al 'op z'n donder' krijgt ben je er blij met die extra's. Zo heeft mijn rugzak al meerdere keren een lading zand over zich heen gekregen tijdens een meerdaagse tocht langs de kust, maar hadden de ritsen daar geen enkel probleem mee. Ook is de rugzak tijdens meerdere tochten langs rotswandel geschaafd of op de grond gevallen. En nog steeds is er op geen enkele plek wrijvingsschade of wat dan ook te zien.

Comfortabel draagsysteem

De specialist FA2 is uitgevoerd met het Expedition draagsysteem van BACH. Dit systeem zorgt ervoor dat je ook zware lasten comfortabel kunt dragen. Zelf heb ik tot ruim 25 kilo gedragen gedurende meerder dagen en dat zonder problemen. He systeem is goed af te stellen op het lichaam en is bij het rugpand voorzien van een groot airmesh-vlak. In het begin vond ik het niet prettig dat dit vlak dicht tegen de onderrug zat (zweet), maar al vrij snel kwam ik er achter dat dat puur een kwestie van beter afstellen was. Nu heb ik daar dan ook geen last meer van.

Features

Zoals al eerder genoemd is de Specialist toch rijk aan features. Mijn favoriet is de 'front access' van het hoofdvak. Daar komt ook de FA in de naam vandaan. Dankzij een grote rits kun je in het hoofdvak zonder de hele rugzak aan de bovenkantlos te hoeven maken. Tijdens korte pauzes ben je daardoor sneller geneigd om even snel de brander uit de rugzak te halen om bijvoorbeeld iets warms klaar te maken. Daarnaast is de heupriem verwisselbaar. Ze zijn er in verschillende maten, waardoor je de rugzak helemaal naar je eigen lichaam kunt afstellen. Het topvak heeft zowel een binnen- als buitenvak en een drinkfles gaat zonder problemen in het zijvak.

Conclusie

BACH noemt de Specialist zelf een klassieker en daar hebben ze eigenlijk ook wel gelijk in. Voor mij is het vooral een betrouwbare rugzak die onder nagenoeg alle omstandigheden goed gebruikt kan worden. Hij is niet superlicht (2450 gram), maar gezien de robuustheid en duurzaamheid neem ik dat graag voor lief.

Specificaties

Voor de volledigheid nog de specificaties van de fabrikant:
Naam: BACH specialist FA2
Draagsysteem: Expedition
Materiaal: 1000dn / 500dn RS / 420dn
Gewicht: 2450 gram
Ruglengte: 64 centimeter
Volume: 75 liter
Kleur: Navy

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.bachpacks.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: