Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Vertical Shelter Ultra jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 31-03-2009, 04:27

Vertical Shelter Ultra jacket

In de afgelopen maanden heb ik het Shelter Ultra jacket van het Franse merk Vertical meerdere keren kunnen uitproberen tijdens tochten in de (pre-)Pyreneeën. De Shelter Ultra is een zeer lichtgewicht (220 gram!) jack dat beschermt tegen regen en wind en is voorzien van het eigen MP+ membraan van Vertical.

MP+ membraan

Het eigen MP+ membraan van Vertical is nog redelijk onbekend in de buitensportwereld. Jammer, want het is een membraan met alle eigenschappen die je nodig hebt om kleding comfortabel te maken. Het is volledig stretch, heeft een waterkolom van 70.000mm, is volledig winddicht en heeft bovendien een zeer hoog ademend vermogen. Dat ademend vermogen schijnt zelfs dusdanig te zijn dat het een wereldrecord wordt genoemd en daarmee de bekende membranen achter zich laat.

Features

Het Shelter Ultra jack is uitgerust met een oprolbare en verstelbare capuchon met verstevigde cap om het zicht niet te belemmeren en het water uit de ogen en van de bril te houden, twee borstzakken, taille-elastiek en een ‘kijkvenster’ voor het horloge. De manchetten zijn voorzien van elastiek zodat het jack goed aansluit bij de polsen en er dus ook geen water naar binnenloopt als je je armen naar boven beweegt. Op de schouders is het jack voorzien van verstevigde patches om slijtage van de schouderbanden van een rugzak te minimaliseren. Het jack wordt geleverd inclusief een kleine mesh stuffsack.

Duurzaam draagcomfort

De eerste keer dat ik het jack in mijn handen had voelde het materiaal wat onwennig aan. Het ziet er op het eerste gezicht erg teer en gevoelig uit. Na meerdere keren dragen van het jack (met en zonder rugzak) weet ik wel beter: het materiaal kan behoorlijk wat hebben. Ik heb tot nu toe nog geen enkele slijtageplek kunnen ontdekken, ondanks dragen van het jack gedurende meerdere dagen met grote 60+ liter rugzak op mijn rug. Het jack zit prettig en het materiaal ademt inderdaad behoorlijk goed. De capuchon laat zich goed verstellen en belemmert het zich naar boven of weerszijden nauwelijks. Van regen en wind heb je inderdaad totaal geen last met de Shelter Ultra.

Ideaal voor ‘voor-het-geval-dat’

Hoewel de Shelter Ultra een volwaardig regenjack genoemd kan worden, gebruik ik het nu bijna altijd als ‘voor-het-geval-dat’ jack. Het is zo compact op te bergen in de bijgeleverde stuffsack dat het eigenlijk zonde is om hem niet mee te nemen. Dankzij het lage gewicht merk je nauwelijks dat je hem bij je hebt, tot het moment dat het gaat regenen. Dan blijkt hij onmisbaar en elke gram waard te zijn. Ik heb nu al meerdere keren meegemaakt dat ik eigenlijk geen regen verwachte op een korte dagtocht, maar voor de zekerheid dit jack in de rugzak stopte en het uiteindelijk toch van pas kwam. Bovendien heb ik ‘m ook al gebruikt als extra windbarrière om over een softshell aan te doen bij ijskoude wind, ook daarvoor bleek hij uitermate geschikt!

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.verticalspirit.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: