Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

De DownCodex van Mountain Equipment

De DownCodex van Mountain EquipmentMountain Equipment heft gedurende haar ruim 50 jarige bestaan veel tijd en energie gestoken in het vinden van de beste kwaliteit dons voor gebruik in hun slaapzakken en kleding. Maar zeker de afgelopen jaren is het steeds duidelijk geworden dat er ook andere aspecten belangrijk zijn als het gaat om dons, zoals ethiek, milieu en dierenwelzijn. En hoewel ME weet dat ze de zaken niet van de ene op de andere dag kunnen veranderen, timmeren ze hard aan de weg om hun dons-aanvoer op alle fronten te verbeteren. Daarom werd in 2009 het DownCodex project gestart, waarbij regels en toezeggingen werden vastgelegd waarop leveranciers van dons zich zouden richten.

De regels van het DownCodex project houden in dat al het dons een bijproduct is van voedselproductie, er niet van levende ganzen wordt geplukt, er geen gedwongen-voeding (forced feeding) maag plaatsvinden, de vogels in goede omstandigheden moeten worden opgroeien, het dons moet worden gereinigd en gesorteerd zonder schadelijke oplosmiddelen te gebruiken en dat elke batch dons moet worden getest op schoonheid, samenstelling en vulkracht.

Het doel van het gehele project is het hebben van het meest uitgebreide en transparante controle middel voor wat betreft de dons-aanvoer van alle outdoorfabrikanten ter wereld.

Daar is Mountain Equipment dan ook erg ver in gegaan, wellicht zelfs verder dan welke dons-voerende fabrikant dan ook. Zo is er een controle-proces opgezet waarbij gebruik wordt gemaakt van de IDFL (International Down and Feather Laboratory) als derde partij om te controleren of wat er gezegd wordt door leveranciers ook daadwerkelijk het geval is en dat de leveranciers zich ook daadwerkelijk houden aan de regels en toezeggingen die gedaan zijn.

Het controle-systeem bekijkt elke fase van het productie-proces, inclusief groothandelaren, sorteerhuizen,slachthuizen en individuele boerderijen waar de ganzen opgroeien. Met die informatie is het mogelijk om elke batch dons zeer nauwkeurig te traceren en te volgen. Sinds het voorjaar van 2012hebben alle donsgevulde slaapzakken van Mountain Equipment dan ook een 12-cijferige code waarmee consumenten zelf het dons van hun slaapzak kunnen traceren via www.thedowncodex.com.

Op dezelfde site kunnen consumenten overigens ook meer informatie nalezen over de DownCodex, het dons van Mountain Equipment en het IDFL, het International Down and Feather Laboratory.

Voor meer informatie: https://www.mountain-equipment.co.uk/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Mountain Equipment:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.