foto

Soorten tenten

Je hebt tenten in alle soorten maten. Daarom zijn er ook op veel verschillende manieren indelingen te maken van tenten. Bijvoorbeeld op basis van de gebruikte stof (het tentdoek), het aantal stokken, de manier van opzetten of de prijs. In dit overzicht heb ik ervoor gekozen een gemengd overzicht te geven: afhankelijk van het aantal stokken en de manier van opzetten.

Daardoor krijg je de volgende indeling:

1stoks-tent

De eenstoks-tent
Dit is eigenlijk de oudste en meest simpele tent. Het is de tent die je vroeger gebruikte bij het indiaantje-spelen en die elk kind zal tekenen als je om een tent vraagt. Dat maakt deze tent echter niet tot een ouderwetse of slechte tent; integendeel: deze tenten hebben vaak verhoudingsgewijs het meeste vloeroppervlak en zijn bijzonder stevig te verankeren in geval van storm. Eenstoks-tenten zijn ook gemakkelijk uit te breiden met de bekende voorluifel. Onder deze luifel kun je je rugzak kwijt, maar ook schuilen met 'open deur' als het regent.

2stoks-tent

De tweestoks-tent
Iedereen herkent ook de tweestoks-tent, het is immers vaak de tent waarin je bivakkeerde tijdens je eerste verblijf op een camping. Het is de logische opvolger van de eenstoks-tent, maar dan met wat meer ruimte op de vloer. Ook voor deze soort tenten geldt dat je ze kunt uitbreiden met een luifel of een uitbouw. En uiteraard zijn er al vele variaties verzonnen op het oude concept van de tweestoks-tent.

koepel-tentkoepel-tent

De koepeltent
Een simpel en klein tentje dat zich gemakkelijk laat opzetten; dat is eigenlijk de beste omschrijving van de koepeltent. Vaak gaat het om twee stokken die elkaar midden op de tent kruisen en aan de tegenovergestelde hoek van het doek worden bevestigd. Dat zorgt er dan ook voor dat deze tenten vaak niet hoeven te worden aangespannen met scheerlijnen of haringen. En dat laatste is weer gemakkelijk als een tent snel moet staan of de ondergrond niet meewerkt bij het aanbrengen van haringen (denk aan bevroren- of steenachtige- ondergronden). Doordat de twee stokken elkaar in het midden van de tent kruisen, kan de koepeltent vaak ook een redelijke hoeveelheid sneeuw dragen, dat maakt hem weer zeer geschikt voor winterkamperen.

tunnel-tenttunnel-tent

De tunneltent
Net als bij de eenstoks- en tweestoks-tenten is ook bij de koepeltent een uitbreiding verzonnen: de tunneltent. Door het aanbrengen van 2 of meer stokken van de ene naar de andere kant van het tentdoek, wordt dit doek strakgespannen en kan de tent snel worden opgezet. Bij de tunneltent is het echter wel noodzakelijk om de boel aan te spannen met scheerlijnen en haringen, omdat de tent anders in elkaar zou vallen. Het grote voordeel van tunneltenten is dat ze ook makkelijk zijn uit te bouwen. Dit hoeft slechts een fractie extra te wegen, maar zorgt wel voor een extra groot vloeroppervlak.

bivakzak

De bivakzak
De bivakzak is eigenlijk geen echte tent. Het is een soort noodtent, hoewel sommige hikers ze ook als gewone tent gebruiken. De bivakzak is een lange zak, vaak omhoog gehouden door een of twee boogstokjes. Je kunt er zelf makkelijk in slapen en soms zelfs je rugzak plaatsen. Een goede bivakzak is waterdicht, maar wel ademend.

overige tentenoverige tenten

De overige tenten
Dan zijn er nog gemengde vormen van tenten. Sommige worden hybride tenten genoemd, andere multi-purpose. Maar vaak komt het op het zelfde neer: het is een mengvorm van de bovengenoemde tenten. Vaak gaat het dan om een perfecte balans tussen bijvoorbeeld gewicht en vloeroppervlak of tussen stevigheid en gewicht.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }