Home » Navigatie » GPS » Geocaching

Geocaching

Geocaching is een nieuwe sport die ontstaan is in de Verenigde Staten. Daar wilde iemand eens iets anders doen met zijn GPS-ontvanger en daarom verborg hij een 'schat' (een cache) en daagde andere mensen via de nieuwsgroep sci.geo.satellite-nav uit om zijn schat te vinden. Bezoekers van de nieuwsgroep namen de uitdaging aan en gingen op zoek naar de cache.

De caches

Sindsdien is er veel veranderd in de geocaching-sport, maar het schatgraven is gebleven. De schatten zijn echter steeds uitgebreider en inventiever. Het simpelweg geven van coördinaten alleen is niet meer voldoende. Inmiddels zijn er immers meervoudige caches, puzzel-caches, virtuele caches en anderssoortige caches.

 

De geocache-community

Over de gehele wereld zijn er inmiddels caches verborgen: in meer dan 100 landen doen er geocachers mee met het verbergen van en zoeken naar inmiddels meer dan 10.000 caches. De resultaten worden nauwkeurig bijgehouden op de officiële geocaching-site: www.geocaching.com. Op deze site kunnen geocachers uit de gehele wereld zich registreren en hun eigen vooruitgang bijhouden.

Zelf caches zoeken

Om zelf aan de slag te kunnen met geocaching heb je niet veel nodig. Een GPS-ontvanger, een schep en de juiste kleding is al voeldoende om eenvoudige caches te vinden. Wil je echter serieuzer aan het werk, dan is het aan te raden om eerst eens een kijkje te nemen op de belangrijkste geocaching-site van de BeNeLux: www.geocaching.nl. Niet alleen vind je er aanwijzingen over waar je caches kunt vinden, ook is meer uitleg over deze nieuwe sport en een prima forum om al je vragen te stellen.

Zelf caches verbergen

Bijna dagelijks worden er wel nieuwe caches verborgen. Enerzijds is dit natuurlijk goed, omdat op die manier er altijd iets te vinden is, maar anderzijds moet er ook enige terughoudendheid worden betracht bij het verbergen en aanmelden van een nieuwe cache. Er zijn namelijk nog al wat mensen die caches op 'verboden' terreinen verbergen waar de landeigenaar niet echt blij zal zijn als er elk weekend schatgravers over zijn terrein snuffelen. Daarnaast komen er behoorlijk wat caches bij die eigenlijk de naam cache niet echt waard zijn. Deze zijn zo simpel dat ze alleen leuk zijn voor de echte beginners, die echter al snel zullen inzien dat dergelijke caches je niet echt de voldoening geven van het vinden van een schat. Wil je dus zelf een cache plaatsen, denk dan eerst aan deze zaken. Desnoods kun je de mensen van geocaching.nl om raad vragen als je niet zeker weet of jouw cache nou wel of niet de moeite waard is.

Meer informatie

Er is inmiddels al behoorlijk wat informatie op het Internet te vinden over geocaching. Niet alleen op de twee bovenstaande sites, maar ook via bijvoorbeeld: geocaching.startpagina.nl en gps.startpagina.nl.