Home » Navigatie » GPS » Trefwoordenlijst

Trefwoordenlijst

Bij het gebruik van GPS komen enkele woorden steeds weer terug. Daarom volgt nu een kort overzicht van trefwoorden die van belang zijn bij het gebruik van een GPS-ontvanger.

Datum
De datum van een kaart bepaalt hoe de kaart is opgebouwd. Met andere woorden: de datum van een kaart vertelt je hoe men bij het maken van de kaart tegen de wereld aankeek. Door de verkeerde datum in te voeren in je ontvanger, kun je afwijkingen krijgen met de werkelijkheid of de kaart.
DGPS (Differential Global Positioning System)
DGPS wordt gebruikt om de positie van de GPS-ontvanger nog nauwkeuriger weer te kunnen geven. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de referentie van verschillende grondstations. ook in Nederland staan dergelijke grondstations, oa in Markelo, Lopik en Goes.
Event
Hoewel het woord je wellicht op het verkeerd been zet, is een event niet meer of minder dan een kenmek van het landschap. Deze kenmerken kun je vaak opslaan met je ontvanger, zodat je later bijvoorbeeld een bron, een mooie boom of een grot kunt terugvinden. De meeste ontvangers bieden je de mogelijkheid om hierbij gebruik te maken van verschillende icoontjes.
Fix
Fix is de sterkte van het signaal dat je opvangt van de satellieten. Des te hoger de fix, des te beter is je ontvangst en dus ook je positiebepaling (bij meer dan 3 satellieten kan de afwijking voor een gedeelte worden weggemiddeld).
Projectie
De projectie van een kaart is de manier waarop de kaart is opgebouwd. Elke projectie heeft zo bijvoorbeeld zijn eigen oorsprong of lengtemaat. Deze projectie is van belang bij het aflezen van coördinaten, omdat deze worden gerelateerd aan de gebruikte oorsprong. Ook bij projectie geldt dus dat deze altijd overeenkomstig moet zijn met de kaart om afwijkingen te voorkomen.
Route
Een route wordt vaak uitgestippeld van waypoint naar waypoint. Op die manier kan de ontvanger voor je bepalen wat de totale afstand van de route is, maar bijvoorbeeld ook de afstand tot het eerstvolgende waypoint of de waarschijnlijke aankomsttijd.
Selective Availability (SA), sinds 4 mei 2000 opgeheven!
SA, de standaard afwijking die de Amerikaanse strijdkrachten meegaven aan het signaal dat de satellieten uitzenden. Door deze afwijking had je (bijna) altijd een afwijking in je positiebepaling van ongeveer 15 tot 100 meter. Nu van deze afwijking echter geen sprake meer is zijn GPS-ontvangers voor de consumentenmarkt ineens een stuk nauwkeuriger. Dit kan oplopen tot een nauwkeurigheid van 10 meter.
Track
Als je een route hebt gelopen (of gewoon aan de wandel bent gegaan) en je hebt tijdens deze wandeling je ontvanger aan laten staan, dan zal deze een track voor je opslaan. Het is een soort route, namelijk door elke 100 meter (of een andere afstand) de positie op te slaan en vervolgens deze punten met elkaar te verbinden. Op het schern van je ontvanger kun je dan terugzien waar je allemaal bent geweest. Als je een software-pakket gebruikt en je ontvanger aan de pc hebt aangesloten, kun je deze track later ook over een kaart laten afbeelden, zodat je nog makkelijker het afgelegde traject kunt zien.
Waypoint
Een waypoint is een vooraf vastgesteld punt. Dat punt heb je ingegeven in je ontvanger door bijvoorbeeld de coördinaten van dat punt in te voeren middels een computer of de toetsen die op je ontvanger zitten. Een waypoint kan ook worden opgeslagen door je huidige positie op te slaan in het geheugen van de ontvanger.
WAAS (Wide Area Augmentation System)
WAAS is een soort ingebouwde DGPS-uitvoering. Door middel van enkele grondstations en 'multi-purpose'-satellieten wordt de positie van de GPS-ontvanger veel nauwkeuriger weergegeven dan men tot voor kort gewend was. Voorlopgi werkt WAAS alleen in de VS en worden Europesche bezitters van een GPS-ontvanger die WAAS ondersteunt aangeraden om de WAAS-functie niet aan te zetten.