Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

PHD Minimus Down Pullover

Ingezonden door: Richard Weustink
Gepubliceerd op: 11-11-2006, 01:15

PHD Minimus Down Pullover

Zo’n drie jaar geleden stuitte ik tijdens een zoektocht naar een lichte en kwalitatief goede donsjas via het internet op het bedrijf PHD Mountain Software. Nieuwgierig geworden door de naam verder surfend kom je al gauw op een uitstekend verzorgde site waar je spontaan begint te watertanden van al het moois wat ze maken. Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige kleding en slaapzakken en werkt voornamelijk met dons als isolatiemiddel.

Al gauw viel mijn oog op een donsjasje dat voldeed aan al mijn eisen: de Minimus Down Pullover. Zoals de naam al aangeeft is het geen echte jas met doorlopende rits maar meer een trui met een halve rits. Op deze wijze is weer wat gewicht bespaard en kunnen de zakken in elkaar overlopen. De pullover is verkijgbaar in twee tijkvarrianten: M1 Microfiber en Drishell. Ik heb gekozen voor Drishell omdat dit materiaal winddicht en waterresistent, iets wat met winterkamperen zeker de voorkeur heeft. Het extra gewicht (incl stuffsack 380 ipv 350 gram) is verwaarloosbaar en van de extra kosten (€22,50) lig je ook niet echt wakker.

Om het gewicht zo laag mogelijk te houden (en door de geringe hoeveelheid dons) zijn de donscompartmenten doorgestikt. Dit komt de isolatiewaarde uiteraard minder ten goede, maar het verlies in warmte is verwaarloosbaar. De polsen zijn voorzien van elastiche band zodat deze nauw aansluiten aan het lichaam om ook hier warmteverlies te voorkomen. De pullover loopt vrij hoog door langs de hals en zorgt hier voor de nodige isolatie. Een afritsbarte capuchon is optioneel (+ €25,-) en zal naast extra gewicht voornamelijk bijdragen aan het temperatuurbereik. Aan de onderzijde zit een elastisch aantrekkoord om de pullover strak langs je lichaam af te sluiten. Het gebruikte dons heeft een cuinwaarde van 800 en heeft daarmee een topisolatiewaarde. Tegenwoordig is de kraag met een dunne laag fleece gevoerd wat het draagcomfort nog verder omhoog brengt.

De pullover is nu met een achttal tochten meegeweest, varrierend van een winterkampeertrektocht in de Allgäuer Alpen tot een gletsjertour in november in Wallis en een nachtwandeling op de Veluwe begin april. Zoals met alle donsproducten is het temperatuurbereik zeer ruim. Het is echter lastig om aan te geven wat de minimum temperatuur is voor dit kledingstuk omdat naast de weersinvloeden (wind, luchtvochtigheid) ook je eigen fysieke gesteldheid van grote invloed is. Volgens PHD is de pullover nog steeds comfortabel bij een temperatuur van –5°C als je beschut bent. Persoonlijk denk ik dat deze opgave wat aan de voorzichtig kant is. Ook bij lagere temperaturen –8/-9°C heb ik het geen moment koud gehad.

Omdat de pullover geen doorlopende rits heeft is het aan en uittrekken niet altijd even makkelijk, zeker niet in een krappe tent. Het draagcomfort is echter zeer hoog en eigenlijk merk je dat pas als je de pullover weer uittrekt. Ondanks dat hij overal goed afsluit krijg je nimmer het gevoel opgesloten te zitten, iets wat ook door de hoge kwaliteit dons wordt bijgedragen. Als je de pullover uit zijn opbergzak haalt, dan blaast hij zichzelf in no time op tot een vol en warm kledingstuk. Ik spring niet echt zachtzinnig om met de pullover. Ik neem niet altijd de moeite om het in een opbergzak te stoppen en prop het dan ook vaak domweg in de rugzak. Tot op heden heb ik nog steeds geen beschadigingen gezien en blijft het dons netjes waar het zijn moet, aan de binnenzijde.

Al met al een zeer prettig kledingstuk van topkwaliteit met een doordacht ontwerp die, hoewel aan de prijzige kant, zijn geld dubbel en dwars waard is. Zodra de temperaturen naar beneden neigen is dit het eerste kledingstuk dat wordt ingepakt.

PHD Minimus Down Pullover (€225,-, incl verzendkosten)
Cuinwaarde dons: 800 (gans)
Tijk: M1 Microfiber of Drishell
Kleur: Rood of zwart

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.phdesigns.co.uk/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Richard Weustink: