Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Adidas Terrex Pro

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 27-01-2011, 07:28

Adidas Terrex Pro

De Terrex Pro van Adidas is een zeer veelzijdige en multifunctionele wintersportbril. Dankzij de modulaire opbouw van de bril is hij aan te passen aan de omstandigheden en daardoor geschikt voor sneeuwschoenwandelen, skieën, bergwandelen en andere sporten waarbij je je ogen maximaal wil beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Modulair van opbouw

Of modulair in deze het juiste woord is weet ik niet, maar zo zie het in ieder geval. De bril kan namelijk volledig worden aangepast aan de omstandigheden. En dan bedoel ik niet alleen het kunnen verwisselen van de bijgeleverde lenzen, maar onder andere ook het toevoegen van een neusbescherming, het plaatsen van een hoofdband in plaats van de pootjes en het toevoegen van een extra laag (Twinlenzen noemt Adidas dat zelf) om je ogen maximaal te beschermen en toch ventilatie te behouden. Zelf heb ik de verschillende mogelijkheden allemaal wel een keer gebruikt, hoewel ik de hoofdband tijdens het sneeuwschoenwandelen niet direct als een toegevoegde waarde zie. Die is meer voor bijvoorbeeld snowboarders of skiërs die een helm dragen.

Zeer goede pasvorm

Erg prettig aan deze zonnebril is de pasvorm. En dan met name het feit dat je die pasvorm in grote mate zelf kunt instellen. Zo kun je de neusbrug instellen op basis van de dikte van je eigen neus. Er zijn namelijk 3 verschillende standen waarin de neusbrug kan worden geplaatst. Daarnaast kun je de pootjes van de bril naar boven en beneden draaien, waardoor je dus zelf kunt instellen of de bril verticaler of juist schuiner op je gezicht staat. Zelf heb ik ondervonden dat dit een beetje kan schelen als je de situatie vergelijkt tussen bergopwaarts op bergafwaarts lopen tegen de zon in. Omdat ik zelf al snel een nat voorhoofd heb tijdens het lopen, kon ik daarmee ook een beetje instellen of er meer of minder ventilatie plaatsvond en zo dus condensatie voorkomen.

Geleverd met verschillende lenzen

In heb de Terrex Pro uitgeprobeerd met verschillende lenzen en onder verschillende omstandigheden: van felle zon in de sneeuw tot minder felle zon in de zomer langs het strand. Onder alle omstandigheden presteert de bril goed: de ogen worden minder snel vermoeid en dat geeft een goed gevoel over de bescherming ervan. Het wisselen van de lenzen gaat overigens vrij eenvoudig, hoewel ik zelf inmiddels een duidelijke voorkeur heb voor de standaard lenzen (Space LST) en de oranje LST Bright Orange lenzen. Deze laatste zijn vooral handig in de vroege ochtend en later op de dag als er minder fel zonlicht is. Handig detail: de zakjes waarin de aparte lenzen zitten opgeborgen doen tevens dienst als lenzendoekje.

Wel prijzig

De Terrex Pro is met zo’n 250 euro wel aan de prijzige kant, maar ik denk dat hij het zeker waard is. Gezien de modulaire opbouw kun je hem namelijk niet alleen als gewone zonnebril gebruiken, maar ook als gletsjerbril en sneeuwgoggles. Daarmee zijn het dus eigenlijk meerdere zonnebrillen in één. Vooral ook omdat hij zeer compleet wordt geleverd maakt de hoge prijs een minder hoge drempel.

Conclusie: veelzijdige bril die zijn geld waard is

Ondanks de hoge prijs vind ik de Terrex Proelke cent waard. Hij is compleet, veelzijdig en biedt veel bescherming en comfort. Een bril die niet alleen in de winter goede diensten bewijst als er sneeuw ligt, maar zeker ook in de zomer. Een aanrader dus.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.adidas.com/eyewear

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: