Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Julbo Montebianco 2

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-12-2021, 11:01

Julbo Montebianco 2

Inmiddels alweer 10 jaar geleden gebruikte ik de originele uitvoering van de Julbo Montebianco zonnebril. Gedurende vele jaren heeft Julbo de bril verder doorontwikkeld en inmiddels ligt de Montebianco 2 alweer een flinke tijd in de winkel. Tijd dus om deze vernieuwde versie uit te proberen.

Veel verschillende lenzen

Allereerst een voordeel dat je bij veel Julbo zonnebrillen tegenkomt: de MOntebianco 2 is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Daarmee bedoel ik niet alleen verschillende kleuren, maar vooral verschillende lenzen. Zo gebruik ik de zwarte uitvoering met REACTIV All Around lenzen, meekleuren van categorie 2 naar categorie 3 al naargelang de omstandigheden.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een uitvoering met de Spectron-lenzen, welke een vaste categorie hebben. Bijvoorbeeld 3 of 4, afhankelijk van het model dat je kiest en de omstandigheden waarin je de bril wilt gebruiken. Of Spectron Polarized (categorie 3) lenzen die bijvoorbeeld zorgen dat je tijdens het wintersporten beter het oppervlak van de sneeuw kunt 'lezen', evenals het wateroppervlak tijdens het surfen in de zomer. Ook zijn er uitvoeringen met de REACTIV High Mountain of REACTIV Performance lenzen, welke meekleuren van categorie 2 tot 4 en daardoor in een nog breder toepassingsgebied kunnen worden gebruikt.

Polycarbonaat

Wat al deze lenzen met elkaar gemeen hebben: ze zijn gemaakt van polycarbonaat. Dat heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van klassieke glazen lenzen of lenzen van inferieur kunststof van goedkopere merken. Zo is polycarbonaat ontzettend sterk en shock-proof. Dus de kans dat je lenzen beschadigen is nihil. Daarnaast zijn deze lenzen veel lichter dan lenzen die gemaakt zijn van glas. En een lichtere bril zit gewoon comfortabeler, zoals ik door de jaren hebben wel gemerkt heb.

Voor mij perfecte pasvorm

Over draagcomfort gesproken: voor mij moet een zonnebril enerzijds als een huis op mijn neus staan, maar tegelijkertijd niet of nauwelijks voelbaar zijn. Daarmee bedoel ik dat ik het belangrijk vind dat de bril bijvoorbeeld niet wiebelt, dat hij goed aansluit (zowel boven als onder de ogen), maar daarbij dan juist weer niet irritant tegen de bovenwang of wenkbrauwen moet drukken. Hetzelfde geldt voor de poortjes: deze moeten netjes tegen het hoofd aanliggen, maar niet dusdanig straks dat je pijn of irritatie krijgt na een tijdje met de bril op lopen.

Julbo lost dit op door ander de toepassing van hun flexibele "Nose Grip", die ervoor zorgt dat de bril goed op de neus gepositioneerd blijft. De pootjes zijn licht gebogen, zodat ze als het ware ergonomisch de ronding van je hoofd volgen. Bovendien zijn ze voorzien van een zacht anti-slip materiaal dat wegglijden van de bril voorkomt (Julbo noemt dat "Grip Tech Temples").

Inclusief accessoires

De bril wordt geleverd inclusief verschillende accessoires. Zo heeft ook de Montebianco 2 verwijderbare zijkapjes. Da's handig, want tijdens het autorijden wil je deze niet gebruiken, terwijl je tijdens het sneeuwschoenwandelen zo veel mogelijk weerkaatsing van zonlicht op de sneeuw wilt voorkomen. Ook zit er een los siliconen koord in de verpakking. Deze is gemakkelijk achter op de pootjes te schuiven, waardoor de bril nog beter op zijn plek blijft zitten. Dit is bijvoorbeeld een goed idee als je zeer actieve sporten doet, denk aan downhillen op een mountainbike. Ik heb ze slechts één keer geprobeerd, maar voor mij zat de bril daarna te strak. Simpel opgelost door een ander koord te gebruiken dat ik nog had liggen, dat net even wat langer is en daardoor de bril niet strakker tegen mijn gezicht aantrekt. Tot slot zit er een opbergzakje bij, waar je niet alleen de bril in kunt opbergen, maar welke je tevens als brillendoekje kunt gebruiken.

Conclusie

Voor mij is de Julbo Montebianco 2 nu al een klassieker. Het is een bijzonder comfortabele bril, die mijn ogen perfect beschermt tijdens het sporten (en autorijden of gewoon een wandeling op het strand) en zeer compleet wordt geleverd. Ze zijn niet goedkoop, maar het comfort en de bescherming, plus het feit dat ze ontzettend lang meegaan (goed voor mijn portemonnee én het milieu) geven de doorslag om er bijzonder blij mee te zijn.

Pluspunten

  • Zeer comfortabel
  • Duurzaam
  • OPtimale bescherming

Minpunten

  • Bijgeleverde siliconen koord aan de korte kant

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.julbo.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: