Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Julbo Nomad Zebra

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 09-05-2012, 07:32

Julbo Nomad Zebra

Een reviewtje over een oud gediende. Reeds in 2003 is deze bril al eens "In de kijker" geweest.

Nu de dagen weer langer beginnen te worden en er al een aantal dagen zijn geweest met redelijk hoge temperaturen heb ik al weer menig uur op de fiets gezeten met deze bril op.

Deze bril is in principe gericht op bergsport, door de bijzonder strakke pasvorm gecombineerd met de afneembare “sunstoppers” is dit een ideale bril voor winterse activiteiten in de sneeuw. Echter de meeste tijd van het jaar ligt er in Nederland geen sneeuw en mag ik graag een rondje toeren op de fiets of gewoon woonwerk verkeer rijden.

Zebra glazen

Ik ben bij deze bril vooral gevallen voor het type glazen, voor op de fiets zijn optisch correcte en contrast verhogende glazen een pre. De Zebra glazen zijn door de kleur en de verkleurende glazen perfect. De glazen veranderen binnen een halve minuut van een cat 2 naar een cat 4 bril met een toch erg comfortabele helderheid. Doordat deze glazen ook voorzien zijn van een anti-fog coating die zeer duurzaam blijkt te zijn heb je ook bij de meer intensievere sporten geen last van aanslaande brillen glazen, erg fijn als je weer eens op de singlespeed aan het stoempen bent.

De pasvorm is door de toepassing van het erg lichte RX frame met de sterke klemmende pootjes met rubber inserts (Light Grip Tech...) erg fijn. Past zo onder iedere helm en met een eigen gewicht van 30 gram voel je hem niet eens en door de afgeronde vorm sluit deze bril ook goed rond je hoofd waardoor wind weinig kans krijgt om vervelend in je ogen te waaien. Ook verlies je de bril door strakke pasvorm niet zomaar van je hoofd.

Gebruik

Deze bril heb ik voornamelijk op tijdens het fietsen en soms in winterse omstandigheden. Tijdens het mountainbiken valt vooral op dat deze echt perfect op mijn hoofd blijft plakken. Ook heb ik met deze bril nooit last van aanslaande glazen en merk je bijna niet dat de glazen van kleurtint veranderen. Voor de grap heb ik eens de bril deels afgedekt in de zon gelegd om het verschil van kleur eens duidelijk te zien, erg grappig een glas dat deels licht (in het donker) en een deels veel donkerder blijkt te zijn na een minuut in de zon. Deze verkleuring merk je in de praktijk bijna niet, het lijkt net of dat alles vrij constant is qua zonlicht.

Heel erg prettig

Door dat de "Sun stoppers" afneembaar zijn heb je in het dagelijks verkeer nog erg veel zicht op verkeer van opzij. Met de kunststof spoilers aan de zijkant gemonteerd sluit je de bril volledig af van binnenkomend zonlicht van opzij of van onder. Hierdoor is deze bril ook zeer geschikt voor in erg zonnige en weer kaatsende omstandig heden. Denk dan vooral aan sneeuw sporten of op het water. Echter dien je deze spoilers in het verkeer echt te verwijderen omdat het het echt veel tegen houd.

Dit montuur komt met een aantal verschillende type glazen, Alti Arc +, SPECTRON 4, CAMEL en de ZEBRA. Allen uitgevoerd in NXT, een zeer krasvast (en blijkbaar ook erg slagvast) soort polycarbonaat.

Conclusie

Erg fijne allround zonnebril als je van niet al te donkere glazen houdt (met de Zebra glazen). Niet goedkoop maar zeker ook niet duur. De pasvorm is uitstekend en kwaliteit van de materialen is erg goed. Het overgaan van de kleurtinten is bijna niet op te merken tijdens het gebruik maar is zeker een grote pre van deze bril. Bijgevoegd in de extra large brillenkoker heb je 2 kleuren “sunstoppers” een bril poets doekje, brillen touwtje.

Prijs rond de 110 euro.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.julbo.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: