Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

La Sportiva Helios Woman

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 23-04-2013, 00:55

La Sportiva Helios Woman

Toen bekend werd dat La Sportiva in hun mountain running schoenencollectie ook schitterende damesschoenen introduceerde werd een vriendin van mij (Maria Faura Pedrals) direct enthousiast om een paar uit te proberen. En dan ook flink uit te proberen. In de afgelopen anderhalve maand hebben de schoenen inmiddels ruim 200 kilometer gemaakt door de bergen onder de Spaanse zon. Een uitgebreide lijst met op- en aanmerkingen in het Catalaans is het resultaat, welke ik hieronder vrij vertaal naar het Nederlands.

Eerste indruk

Bij het openen van de doos springen de vrolijke kleuren van deze ‘Light Blue’ versie je in de ogen. Echt frisse kleuren die direct aanspreken, niet zomaar een paar lichtere kleuren omdat het om een damesmodel gaat. De schoenen voelen erg licht aan (zo’n 200 gram per schoen ) en bij het aantrekken zitten ze dan ook direct erg comfortabel. Zeker op langere afstanden blijkt (later) dat lage gewicht erg veel bij te dragen aan het loopcomfort. Ondanks hun lage gewicht zijn de schoenen verrassend stabiel. Ze zijn vrij breed, en de enkels lijken daardoor extra stabiliteit te krijgen tijdens het lopen. De veters zijn lekker dun en flexibel (blijven goed zitten blijkt later), maar een opvallend gemis is een plekje om de veters te laten na het veststrikken. Vooral bij het hardlopen over smalle paadjes is het immers prettig als de lussen van de veters niet los slingeren.

Pasvorm

Het aantrekken van de schoenen wordt vergemakkelijkt door de ‘trektong’ die achterop de schoen is geplaatst. Deze heeft als het ware de functie van schoenlepel en doet dat dan ook prima. Bovenop de schoen zit een comfortabele tong, welke is voorzien van elastische panelen aan beide zijden. Dit maakt het mogelijk om de schoen zonder te strikken aan te doen voor wandelen rondom het huis. Bijkomend voordeel is echter dat op paadjes met klein gruis er geen gruis tussen de voet en de tong komt te zitten. Een erg groot voordeel naar later tijdens een tocht blijkt.

Grip

Erg belangrijk tijdens het hardlopen in de bergen (en ander ongelijk terrein) is de grip die de schoenen bieden. Grip betekent immers veiligheid en zekerheid en daardoor ook meer snelheid en plezier. De Helios Woman blijkt verbluffend goede grip te bieden! Dat viel direct op bij bepaalde afdalingen waarbij nauwelijks hoefde te worden afgeremd omdat de schoenen zich steeds muurvast op de ondergrond plaatsten. De grip was zelfs zo goed, dat in de loop van de dag de snelheid bij afdalingen kon worden opgevoerd dankzij de zekerheid van goede grip en veiligheid. Een absoluut pluspunt dus. Nadeel is echter wel dat kleine scherpe steentje door de opbouw van de zool de kans krijgen om diep door te dringen in de zool, waardoor je deze soms voelt tijdens het lopen. Maar dat gebeurde gelukkig slechts zelden.

Binnenzool verdient verbetering

Wat deze schoenen echter wel verdienen is een betere binnenzool. Deze is net iets te hard en biedt net te weinig demping. Zeker op langere afstanden gaat dit leiden tot pijnlijke plekken onder de hak en tijdens één tocht zelfs lichte blaarvorming. Nu kan dat laatste ook komen door het niet direct goed aantrekken van de veters, maar dan nog is het jammer dat schoenen van deze kwaliteit en comfort worden uitgerust met binnenzolen die het comfort nadelig kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat deze schoenen vooral dankzij hun ontzettend stevige grip goed zijn bevallen. De vrolijke kleurtjes en stabiliteit zijn ook sterke pluspunten. Minpunt is de binnenzool, maar deze kan eventueel vervangen worden met een zool naar wens. Al met al zijn deze schoenen aanraders voor de dames die graag op volle snelheid door de bergen of bossen willen rennen, zonder zich druk te hoeven maken over grip op de ondergrond.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lasportiva.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: