Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Helly Hansen Cascade Mid Cut hikingschoenen

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 05-01-2024, 10:57

Helly Hansen Cascade Mid Cut hikingschoenen

De Cascade van Helly Hansen is een halfhoge, lichtgewicht hikingschoen die is voorzien van het eigen HELLY TECH® waterproof-membraan. De schoenen zijn voor een groot deel gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder de lining (voor 100%), het materiaal van het bovenwerk (voor meer dan 70%) en het rubber van de zolen (voor 30%).

Eerste ervaring

Ik ben een lastige klant als het gaat om wandelschoenen, mijn voeten zijn net iets breder dan gemiddeld en bovendien heb ik achter op de hak een deels uitstekend gewricht dat bij te harde schoenen al snel voor irritatie zorgt tijdens het lopen. Daarom was ik prettig verbaasd over het comfort van de Helly Hansen Cascade. Hoewel deze aan de achterkant zijn voorzien van een stevige bescherming voor de hak en ook op de neus een beschermende kap hebben, bleken ze perfect aan te sluiten op mijn voet. Het aantrekken gaat gemakkelijk, mede ook dankzij de lus aan de achterkant van de schoen, waardoor je ze letterlijk kunt aantrekken.

Comfortabel lopen

Het loopcomfort met de Helly Hansen Cascade is zeer goed. De loopzool is stevig en biedt veel tractie, maar is toch soepel genoeg om te zorgen dat je voet goed kan afrollen. De schoen is aan de onderkant niet alleen voorzien van de HH Power-Stride middenzool-techonlogie, maar ook worden de schoenen standaard geleverd met de uitneembare HH Max Comfort binnenzolen. Normaal gesproken wissel ik de standaard binnenzolen van schoenen direct uit met mijn eigen Superfeet-zolen, maar tot nu toe is dat voor deze schoenen nog niet nodig gebleken.

De lining van de schoenen is waterdicht en voelt prettig aan op de voeten. Rondom de enkels heeft Helly Hansen enkele dikkere patches geplaatst, waarschijnlijk om voor meer comfort en bescherming van de enkels te zorgen. In mijn geval bleek dat ze juist lichte drukpunten veroorzaakten, waardoor ik de veters van de schoenen et even iets minder strak aantrek aan de bovenkant dan ik normaal gesproken doe met wandelschoenen als ik de bergen in trek.

Slijtvaste afwerking

Zoals eerder gezegd zijn de schoenen voorzien van bescherming op zowel de tenen (toe-cap) als op de hak. Maar naast deze verstevigingen is de buitenkant van de schoen tevens voorzien van een zeer slijtvaste extra laag op punten waar de schoenen nog wel eens elkaar of bijvoorbeeld rotsen willen raken. Daardoor heb je veel minder slijtage tijdens het lopen door ruig terrein, zonder direct in te leveren op comfort van de schoenen.

Korte veters

De tong van de schoenen wordt goed op zijn plaatst gehouden. Aan de bovenkant kunnen de veters op twee plaatsen door kleine lussen midden op de tong worden gehaald, zodat deze ook niet zal verzakken of snel verschuiven. De tong zelf is overigens voorzien van een goed ademend mesh, zodat het klimaat binnen de schoen goed blijft tijdens het lopen. Wat me wel opviel is dat de veters vrij kort zijn. Misschien komt dat omdat ik ze aan de bovenkant niet te strak aan wil trekken, maar dan nog hadden ze van mij een paar centimeter langer mogen zijn.

Conclusie

Met een gewicht van 430 gram zijn de schoenen vrij licht, ondanks de slijtvaste afwerking die ze hebben. Ze zijn comfortabel, waterdicht en prettig in gebruik. Op de korte veters en de (voor mij persoonlijk aanwezige) drukpunten heb ik dan ook niets aan te merken op deze allround hikingschoenen. Naar mijn idee zijn ze prima geschikt voor tochten met lichte bagage in matig en ruig terrein, waar ik ze tot nu toe dan ook in gebruikt heb tot volle tevredenheid.

Pluspunten

  • Zeer slijtvast
  • Licht van gewicht
  • Prettig loopcomfort

Minpunten

  • Korte veters
  • Drukpunt boven de enkels

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.hellyhansen.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: