Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Adidas Terrex Free Hiker
Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-06-2019, 05:23

De Terrex Free Hiker van Adidas is een extreem comfortabele wandelschoen, speciaal bedoeld voor de lange afstanden. Qua looks en features een mix van sneaker en wandelschoen, waardoor hij net even anders is dan de conventionele wandelschoenen die op de markt zijn.
Laat ik de schoenen eerst van onder tot boven beschrijven op basis van de kenmerken.
Responsive Boost zolen met Continental™ Rubber-loopzool
Van onderen is de Adidas Terrex Free Hiker voorzien van een Continental™ Rubber-loopzool, met een soort noppenprofiel. Dat profiel is overigens zelfreinigend, dus je hoeft niet bang te zijn dat er steentjes of iets dergelijks in het profiel blijven hangen. De zool biedt veel grip en is behoorlijk flexibel. De middenzool van de schoen is een zogenaamde Responsive Boost zool. Wat dat precies is merk je direct zodra je op deze schoenen gaat lopen: ze veren als het ware terug als je ze op de grond zet. Dit zorgt dus voor een soort van recycling van je eigen energie, waardoor je zeker op de lange afstanden merkt dat je voeten en onderbenen minder snel vermoeid raken.
Adidas Primeknit
Het bovenwerk van de schoenen is voorzien van Adidas Primeknit. Dit is een gebreid textiel dat bestaat uit twee verschillende lagen. De onderste (rode) laag komt duidelijk naar voren als je bijvoorbeeld je voet aanspant. Aanvankelijk dacht ik dat dit een dusdanig open structuur was dat de schoenen waarschijnlijk direct water zouden doorlaten bij een beetje regen, maar inmiddels ben ik erachter dat de waterafstotende werking van het materiaal verrassend goed is. De tenen zijn verder, evenals de hiel, beschermd door onder andere een TPU hielkap en een extra brede rand rubber. De naden zijn gelast, wat natuurlijk de waterdichtheid van de schoen ten goede komt.
Foam binnenwerk
Zoals gezegd heeft Adidas deze schoenen specifiek ontwikkeld voor de lange afstanden. Dat komt niet alleen naar voren in de Responsive Boost zolen, maar onder andere ook door de foam-laag waarmee de binnenzijde van de schoenen is voorzien. Omdat je voeten tijdens het lopen iets opzwellen past deze laag zich aan je voeten aan. Vervelende drukpunten worden daarmee voorkomen en je hoeft je veters ook niet losser te zetten na verloop van tijd. Mijn eerste ervaring was net andersom, juist omdat ik de veters wel te strak had gezet. Het bovenwerk van de schoen (Primeknit) is echter erg dun, waardoor de veters al snel gingen knellen. Nadat ik daar rekening mee hield tijdens andere wandelingen was dit euvel volledig verholpen.
Hoge afsluitingJe trekt de Adidas Terrex free Hiker aan als een soort sok. Aan de bovenkant loopt de schoen dan ook over in een nauwsluitende schacht, welke de je onderbenen net boven de enkels nauw omsluit. Dit zorgt er onder andere voor dat je op gruishellingen niet bang hoeft te zijn dat kleine steentjes in de schoen verdwijnen of dat regendruppels via de broek de schoenen binnenlopen. Om het aantrekken te vergemakkelijken heeft Adidas de schoenen voorzien van een stevige treklus aan de achterzijde.
Ervaringen tijdens het lopen
Zoals gezegd moest ik tijdens mijn eerste tocht even wennen aan het feit dat het bovenwerk van de schoen zo dun is. Hierdoor knelden de veters de voeten af en moest ik al snel de veters losser maken. De responsiveness van de Boost-zolen merk je ook direct: het is alsof je op een soort springveer loopt die je steeds weer een duwtje teruggeeft. Hier wen je erg snel aan en na verloop van tijd is het zelfs erg prettig als je langere afstanden loopt. Ik heb de schoenen ook bewust gebruikt voor scrambling, om te zien hoe de zolen zich houden als de ondergrond niet vlak is en je dus alle grip en stabiliteit nodig hebt. Ook dat gaat ze goed af. Kleine steentjes blijven niet in het profiel hangen en de zool past zich voldoende aan de ondergrond aan, zonder direct te flexibel te zijn. Aan- en uittrekken gaat dankzij de treklus ook prima, dus de nauwsluitende schacht is zeker niet vervelend.
Al met al zijn het comfortabele wandelschoenen die in het begin even wennen zijn, maar vervolgens zeer goede diensten bewijzen tijdens het lopen op verschillende soorten ondergrond. Het feit dat ze er net even sportiever uitzien dan de conventionele wandelschoenen is iets waar velen misschien ook gevoelig voor zijn.
Pluspunten
- Soepele, comfortabele schoenen
- Lichtgewicht
- Onconventionele look
Minpunten
- Even wennen in het begin
- Dun bovenwerk kan kwalijk zijn voor gevoelige voeten
De schoenen van deze review werden overigens beschikbaar gesteld door Bever: dé buitenwinkel van Nederland
Meer foto's bij deze materiaalbespreking
Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.adidas.nl/
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van La Sportiva Trango Tech GTX (21-11-2019, 13:17)
- Bespreking van KEEN Women's Hoodoo III Tall Winter Boots (05-03-2019, 23:33)
- Bespreking van KEEN Newport Neo H2 (07-06-2018, 11:55)
- Bespreking van KEEN Women's Terradora Ethos (24-03-2018, 07:20)
- Bespreking van Glerups sloffen met kalfsleren zool (11-12-2017, 00:06)
Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome:
- Bespreking van Motorola Defy Satellite Link (19-11-2023, 04:15)
- Bespreking van VAUDE Neyland zip-off pants (16-05-2023, 14:03)
- Bespreking van Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket (16-05-2023, 13:29)
- Bespreking van One2Track Connect NEO GPS-horloge voor kinderen (26-03-2023, 09:35)
- Bespreking van Helly Hansen Women's Valdisere 2.0 Jacket (08-02-2023, 10:15)