Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

La Sportiva Trango Tech GTX

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 21-11-2019, 13:17

La Sportiva Trango Tech GTX

De Trango Tech GTX van La Sportiva is een lichtgewicht bergwandelschoen die speciaal is bedoeld voor de wat technischere routes waarbij je maximale grip nodig hebt, maar tegelijkertijd niet wilt inboeten op comfort voor je voeten. Ze bieden stabiliteit tijdens passages over zeer ongelijke ondergrond en tegelijkertijd meer dan genoeg demping bij steile afdalingen.

Geprobeerd op verschillend terrein

Ik mocht deze schoenen inmiddels tijdens verschillende tochten uitproberen, waarbij ik zowel flinke afstanden heb afgelegd als ook redelijk wat hoogtemeters heb gemaakt. Bedoeling was vooral om te kijken hoe ze zouden presteren bij langere tochten met verschillende soorten terrein. Daarbij heb ik onder andere over puinhellingen geklauterd, maar ook gewone wandelpaden bewandeld en steile afdalingen gemaakt over gruis- en puinhellingen. De schoenen presteerden steeds precies zoals ik had gehoopt: de grip is nagenoeg continu perfect en de demping is dusdanig dat ik geen last kreeg van vermoeide enkele of knieën tijdens de afdalingen.

Comfortabele schoenen

La Sportiva heeft er bij deze bergwandelschoenen veel aan gedaan om een zo hoog mogelijk comfort te combineren met een laag gewicht. In de regel zou je dan verwachten dat je dus juist behoorlijk inlevert, wat het is lastig om een hoog comfort te verkrijgen zonder in te boeten op gewichten en vice versa. In dit geval kan ik echter niet anders zeggen dat het La Sportiva goed is gelukt om de juiste balans te vinden. Zo zorgt het speciale buitenmateriaal met Thermo Tech Injection voor de juiste bescherming van de voet: ze zijn daadwerkelijk slijtvast, want ik heb ze flink mishandeld tijdens het wandelen over gruis- en puinhellingen. Tegelijkertijd passen de schoenen door de flexibiliteit van het materiaal letterlijk als gegoten om je voeten en enkels. Dit zorgt uiteraard ook weer voor extra stabiliteit. De tong blijft tijdens het wandelen perfect op zijn plek zitten, iets dat met dit formaat bergwandelschoenen nog wel eens anders wil zijn. Echter ook na lange afstand zat hij nog perfect en was het ook prettig dat ik de veters niet opnieuw hoefde aan te strekken.

Stevige Vibram-zool

La Sportiva heeft al jarenlang een zeer goede samenwerking met he befaamde merk Vibram als het gaat om zolen. Niet vreemd dat La Sportiva een zeer goede naam heeft als het gaat om de stevige grip die hun schoenen bieden. En dan bedoel ik niet alleen de klimschoen, maar uiteraard ook de bergwandelschoenen zoals de Trango Tech GTX. In dit geval heeft La Sportiva de schoenen uitgerust met de zogenaamde ‘La Sportiva Cube Sole made by Vibram’, welke is voorzien van een zeer grof profiel.Tijdens het wandelen heb ik op geen enkel moment het gevoel gehad dat ze geen grip boden. Dit terwijl ik onder andere ook over gladde rotsen heb gelopen, langs vrij steile hellingen ben afgedaald en zelfs een enkele rivier heb doorgestoken.

Conclusie: zeer fijne technische, lichtgewicht bergwandelschoenen

La Sportiva bewijst met de Trango Tech GTX opnieuw dat ze tot de top behoren als het gaat om bergwandelschoenen. De schoenen bieden veel comfort, zijn betrekkelijk licht van gewicht en zijn tegelijkertijd verrassen slijtvast dankzij het gebruikte materiaal. Al met een prettige technische bergwandelschoen.

Pluspunten

 • Zeer comfortabel
 • Licht van gewicht
 • Geschikt voor gebruik met crampons

Minpunten

 • Nog geen tot op heden

Technische details La Sportiva Trango Tech GTX

 • Bovenwerk: Abrasion resistant fabric + ThermoTech Injection
 • Voering: Gore-Tex Performance Comfort
 • Binnenzool: 4mm PP met extra dikte in het midden
 • Tussenzool: Low density polyurethane + Protective PU Skin en achteraan TPU insert voor gebruik van crampon
 • Loopzool: La Sportiva Cube by Vibram
 • Gewicht: 610 g (schoen in maat 42)
 • Maten: 38-48 (inclusief halve maten)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lasportiva.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: