Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Hilleberg Akto

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 07-10-2013, 01:40

Hilleberg Akto

De Akto is in de buitensportwereld een legendarische tent. Inmiddels bestaat dit model al meer dan 20 jaar en veel buitensporters die nog al eens solo de bergen in gaan hebben deze tent inmiddels in hun hart gesloten. Een goede reden dus om de Akto een paar keer zelf uit te proberen.

In de doos/zak

De Hilleberg Akto wordt compleet geleverd. Dat wil zeggen dat je in de stuffzak niet alleen de binnen- en buitentent vindt, maar ook alle benodigde haringen en scheerlijnen. Daarnaast reserve-materiaal en reparatiekit en een praktische handleiding met tips over opzetten en onderhoud. Eventueel kun je er nog een grondzeil los bij kopen of een andere mesh binnentent als je de tent vooral in warme omstandigheden wilt gebruiken. In dat geval kun je er overigens ook voor kiezen om de binnentent apart op te zetten, maar daarvoor heb je dan een speciale opzet-kit nodig.

Compact en weinig gewicht

Het is niet voor niets dat de Akto zo populair is onder buitensporters. De tent is namelijk behoorlijk compact en weegt erg weinig, zelfs als je hem compleet meeneemt in je rugzak. Binnen- en buitentent, inclusief haringen en scheerlijnen wegen bij elkaar ongeveer 1,7 kilogram. Door bijvoorbeeld minder haringen mee te nemen of zelfs het reservemateriaal of de binnentent thuis te laten kun je daar nog behoorlijk wat van af snoepen indien nodig.

Opzet(on)gemak

De Akto is een enkelstoks-tent. Met andere woorden: in het midden van de tent loopt één stok en dat is alles. Deze stok is gemakkelijk te plaatsen en vervolgens kun je met slechts vier haringen de tent reeds opzetten. Dat vraagt echter redelijk wat verstellen voordat je de tent echt goed strak hebt staan. Zeker op een ondergrond die niet perfect egaal vlak is duurde het betrekkelijk lang (veel verstellen) totdat de tent daadwerkelijk naar mijn zin strak stond. Één keer toen ik de tent wilde opzetten op een stuk grond dat behoorlijk in de wind stond, was het ronduit lastig om de tent in één keer goed op te zetten. Het nodige oefenen is dus zeker aan te raden. Overigens kun je de tent daarna goed afspannen door ook de overige scheerlijnen aan te spannen aan de zijkanten. Als de tent eenmaal staat, dan staat hij als een huis.

Veel ruimte voor een solo-tent

Veel buitensporters denken bij een solo-tent al snel aan een soort bivakzak waarin je nagenoeg geen ruimte hebt om je te bewegen. Laat staan om je materiaal er in kwijt te kunnen. Hilleberg heeft met de Akto er echter juist voor gekozen om de solo-hiker wel degelijk ruimte te bieden, veel ruimte! Die ruimte wordt niet alleen verkregen dankzij de grote boog - in het midden is de tent 90 centimeter hoog en is de binnentent 90 centimeter breed - maar ook dankzij de redelijk ruime vestibule en het feit dat aan zowel hoofd- als voeteneind de tent is uitgerust met kleine stokjes die ervoor zorgen dat de binnentent niet helemaal schuin tot aan de grond loopt. Dat brengt tevens als voordeel mee dat je met hoofd en je voeten niet continu tegen het tentdoek drukt, wat helpt te voorkomen dat er condens tegen de binnentent sijpelt.

Goede ventilatie

Condensvorming volledig tegengaan in een kleine tent is vrijwel onmogelijk. Toch komt de Akto een heel eind dankzij slimme ventilatie-openingen. Deze kunnen middels een rits naar wens opengemaakt worden. Daarnaast is de binnentent voorzien van voldoende mesh om een goede ventilatie te faciliteren. Een klein beetje wind wil daarbij overigens wel helpen, want na een windstille nacht had ik toch nog redelijk wat condensatie aan de binnenkant van het doek.

Stevig als een huis

Ik heb de tent één nacht kunnen uitproberen op zo'n 1500 meter hoogte terwijl het buiten flink spookte. Regen kwam met bakken uit de lucht vallen, donder en bliksem veel te dichtbij naar mijn zin en een gierende wind die aan alle kanten aan de tent trok. Niet echt het soort situatie waarbij je lekker in je slaapzak ligt, maar de Akto had er betrekkelijk weinig moeite mee. Nadat de storm (en de regen) eindelijk waren over getrokken ben ik de tent nog uitgegaan om te kijken of ik de scheerlijnen voor de zekerheid nog even moest bijspannen, maar dat was verwaarloosbaar. De tent had de test dan ook met vlag en wimpel doorstaan en gaf tijdens de storm geen krimp. Stevig als een huis dus, mits je netjes alle haringen en scheerlijnen gebruikt om hem goed af te spannen. Daarnaast helpt het de tent 'met de wind mee' op te zetten als de wind nagenoeg continu uit dezelfde richting komt.

Hilleberg-kwaliteit én prijskaartje

Hilleberg heeft niet voor niets een naam opgebouwd als één van de beste tentenmakers ter wereld. En dat zie je ook terug in de Akto. Top materiaal (onder andere oersterk Kerlon 1200 tentdoek en 9mm dikke stokken), slimme features (de stokjes aan de uiteinden, slimme ventilatie-openingen, etc.) en de combinatie van een laag gewicht met veel ruimte. In die zin is de tent zijn geld dan ook zeker waard, hoewel de bijna 500 euro er zeker niet om liegen. Een tent die je naar mijn mening dan ook alleen aanschaft als je er vaak gebruik van denkt te gaan maken. En dan bedoel ik echt serieus gebruik, want in veel andere gevallen is de Akto zowel wat betreft prijs als specificaties overkill voor veel mensen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.hilleberg.se/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: