Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Abisko Endurance 2

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 22-05-2021, 07:06

Fjällräven Abisko Endurance 2

De Abisko Endurance 2 van Fjällräven is een 4-seizoen tunneltent die zeer compact is mee te nemen in de rugzak en voldoende ruimte biedt aan twee personen, inclusief hun grote rugzakken. Met een gewicht van ongeveer 2,5 kilo combineert hij optimaal weinig gewicht met redelijk veel ruimte en - niet geheel onbelangrijk - een goede bescherming tegen de elementen.

Lekker compact

Het eerste dat me opviel aan deze tent is het feit dat het een zeer compact pakket je om mee te nemen. Het pakket blijft net onder de 20x40 centimeter en past daardoor zonder problemen in de rugzak. Eventueel kun je het pakketje verdelen, aangezien stokken en haringen in apartje zakjes worden geleverd. Doordat de stokelementen ook kort zijn gehouden, passen de stokken ook zonder problemen in bijvoorbeeld de fietstas of een motortas. Het gewicht ligt op 2,5 kilo, waardoor de tent opvallend licht is voor een stevige 4-seizoenen tent met zoveel ruimte voor 2 personen.

Fjällräven Abisko Endurance 2

Gemakkelijk op te zetten

In totaal komt de tent met 3 DAC Featherlite NSL stokken en de benodigde kleine DAC V-vormige haringen (met een gewicht van 11 gram elk). De stokken zijn gekleurd, 2 zijn goudkleurig en 1 stok is roodkleurig. Dat maakt het opzetten bijzonder makkelijk, want dankzij deze kleurcodering weet je precies welke stok waar gaat. Bovendien zijn de stoksleuven zo gemaakt, dat de stokken er aan één kant ingaan en volgens in een kunstof houder worden geplaatst om het doek verder af te spannen. Het afspannen van de bijgeleverde dunne Dyneema scheerlijnen is kinderspel en de tent staat dan ook binnen enkele minuten. Dat de binnentent direct met de buitentent wordt opgezet mag duidelijk zijn, tegenwoordig bijna een must voor elke 3- of 4-seizoenen tent naar mijn idee.

Voldoende ruimte voor 2 personen

Voor een tent met dergelijk compacte pakmaat en laag gewicht zou je denken dat er behoorlijk is bezuinigd op leefruimte. Maar dat is zeer zeker niet het geval. Zo is de voortent met zijn 185 centimeter lengte en een breedte van 125cm, taps toelopend tot 85 centimeter voldoende ruim om twee grote rugzakken te plaatsen en toch nog te kunnen koken. Bij testovernachtingen bleek het ruim voldoende te zijn voor 2 paar schoenen, wat los materiaal en de twee grote rugzakken. En vervolgens bleef er nog voldoende ruimte over om in de nacht de tent uit te kunnen voor het noodzakelijke toiletbezoek.

Fjällräven Abisko Endurance 2

Binnentent met waslijn

De binnentent is geen uitzondering: ook hier heb je voldoende ruimte om twee matjes naast elkaar te leggen zonder dat ze elkaar overlappen. Aan beide zijden van de binnentent helpen in de wand geplaatste zakken om bijvoorbeeld mobiel, zaklamp of ander klein spul altijd bij de hand te hebben. Over de volledige lengte van de binnentent loopt er verder een waslijn, die gemakkelijk af te stellen is. Deze is overigens niet alleen ideaal om je sokken aan te laten drogen, maar kan ook prima gebruikt worden om een zaklamp aan te hangen als leeslamp. Hierbij is het feit dat de waslijn verstelbaar is een plus, omdat je ze de lamp veel lager kunt laten komen en dus niet de hele tent hoeft te verlichten.

Zeer windbestendig en goede ventilatie

Zoals gezegd is de Abisko Endurance 2 een 4-seizoenen tent en moet hij dus goed tegen een fikse afstraffing van moeder natuur kunnen. Ik had het geluk om ieder geval één nacht met flinke wind te kunnen gebruiken om dit zelf uit te testen. En daarbij bleef de tent staan als een huis. Geen last van flapperend tentdoek, geen vervorming van de tent, zelf niet bij fikse windstoten en daardoor totaal geen last van de wind. Het 20D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide materiaal van de buitentent doet in die zin dan ook precies wat het moet doen. Opvallend vond ik dat er zich nagenoeg geen condens vormt in de tent na een nacht met twee personen. Dit is te danken aan het uitgekiende ventilatiesysteem van de tent, waarbij je aan beide uiteinden ventilatie-openingen hebt, maar bijvoorbeeld ook de deur aan de bovenzijde op "een kiertje" kunt laten staan.

Overigens is diezelfde deur naar mijn mening ook het enige minpunt aan deze tent (als je niet naar de prijs kijkt). De hoogte van de ingang is vrij laag gehouden in vergelijking met soortgelijke trekkingtenten van andere merken. Daardoor kan het voorkomen dat je met je rug het tentdoen aan de bovenkant van de ingang raakt en dat is bij eventuele condensvorming of een nat buitendoek van de regen uiteraard minder prettig.

Fjällräven Abisko Endurance 2

Overige informatie

De Fjällräven Abisko Endurance 2 is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren: Sand, UN Blue en Pine Green. Zelf heb ik de UN Blue versie uitgeprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat zeker de wilkampeerders liever kiezen voor een iets minder opvallende kleur. Goed om te weten: de tent wordt geleverd inclusief reparatieset, niet alleen voor het doek, maar ook voor de stokken. Dat maakt eventuele reparatie onderweg tijdens lange tochten mogelijk.

Conclusie: een compacte, lichtgewicht tent met veel ruimte en bescherming

De Abisko Endurance 2 is stevig aan de prijs (net geen 900 euro), maar daarvoor heb je wel de ideale combinatie van weinig gewicht, veel ruimte, compacte pakmaat en goede bescherming tegen de elementen. De ietwat lage ingang is het enige minpuntje, maar daar kun je niet echt over vallen denk ik. Al met al een aanrader voor mensen die lange tochten maken en daarbij op zoek zijn naar een betrouwbare tent voor twee personen, die snel is op te zetten en alles biedt dat je van een goede trekkerstent mag verwachten.

Fjällräven Abisko Endurance 2

Specificaties van de fabrikant

 • Materiaal buitentent: 20D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide
 • Materiaal onderkant buitentent: 40D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide
 • Materiaal binnentent: 15D Ripstop DWR 100% polyamide
 • Vloermateriaal/bodemmateriaal/grondmateriaal: 40D PU 6000 mm 100% polyamide
 • Muggennet: 20D No-see-um mesh 100% polyester
 • Materiaal van stokken: DAC Featherlite NSL
 • Haringen: DAC V-vormige haringen Klein
 • Scheerlijn: 2 mm Dyneema (160 kg) reflecterend
 • Diameter van stokken: 9 mm
 • Verpakkingsgrootte: 18 x 39 cm
 • Gewicht: 2550 g
 • Minimum gewicht: 2100 g

Pluspunten

 • Zeer compacte pakmaat
 • Goede gewicht/ruimte verhouding
 • Gemakkelijk op te zetten
 • Superieur materiaal

Minpunten

 • Ietwat lage ingang
 • Stevig aan de prijs

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: