Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Nordisk Halland 2 LW

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 07-09-2016, 06:54

Nordisk Halland 2 LW

De Nordisk Halland 2 LW is een lichtgewicht uitvoering van de bekende PU-uitvoering. En met lichtgewicht wordt ook LICHTGEWICHT bedoeld, want deze 2-persoonstent weegt slechts 1,5 kilogram. Toch is hij verrassend compleet en comfortabel ruim.

Compact pakketje

Nordisk heeft van de Halland 2 LW een uiterst compact pakketje gemaakt. In de specificaties staat dat het pakketje 10x45 centimeter is, maar in de praktijk blijkt dat zelfs enkele centimeters kleiner te zijn. Door de stokken bijvoorbeeld in het zijvak en de rest in het ondervak te stoppen merk je nauwelijks dat je een complete 2-persoonstent met je meedraagt. Bovendien is de opberghoes voorzien van compressiestraps, zodat je het pakketje extreem compact kan maken. Wil je op gewicht besparen, dan kun je er zelfs voor kiezen om deze opberghoes thuis te laten, want de tent kan ook gemakkelijk worden opgeborgen in een ingebouwde hoes van de tent zelf.

Gemakkelijk op te bouwen

Een voor mij belangrijk pluspunt van deze tent is het feit dat je hem in één keer kunt opzetten. Daar bedoel ik mee dat binnen- en buitentent vast aan elkaar kunnen blijven zitten en de tent dus ook met regen zonder problemen kunt opzetten zonder bang te hoeven zijn dat de binnentent al erg vochtig wordt. De stokken zijn kleurgecodeerd en daardoor gemakkelijk te plaatsen. Met slechts enkele haringen staat de tent reeds stabiel, maar wil je alle scheerlijnen ook vastzetten dan heb je wat extra haringen nodig. Helaas zijn er in dat geval niet voldoende haringen in de basislevering en zal je dus een paar haringen los bij moeten kopen.

Nauwelijks compromissen

Bij een lichtgewicht tent wordt er vaak op drie dingen ingeleverd: Features, materiaal en ruimte. Door minder features aan een tent toe te voegen kun je het gewicht laag houden. Nordisk lijkt daar echt niet aan mee te doen: de tent heeft alle features die ik van een (lichtgewicht) trekkertent zou verwachten. Daarnaast wordt er vaak minder materiaal gebruikt of materiaal dat minder sterk is. In het geval van de Halland 2 LW zou je kunnen zeggen dat dit het geval is, omdat de waterkolom van het buitendoek bijvoorbeeld 'slechts' 2000mm bedraagt. In de praktijk is dit echt ruim voldoende om een paar dagen een flinke regen tegen te houden zonder dat je in de problemen komt. Verder zijn de stokken en haringen van topkwaliteit, evenals de gebruikte scheerlijnen en gespen/ritsen.

Windbestendig

Nordisk heeft een naam als het gaat om windvaste tenten. Tenten die dus tegen een flinke windstoot kunnen. Dat testen ze dan ook veelvuldig in zowel interne als externe laboratoria en wordt bij elke tent ook duidelijk aangegeven. De Nordisk Halland 2 LW is windbestendig tot 25 m/s. Dat is dus een windsnelheid van 90 km/u! Tijdens één van de testnachten heb ik de tent bewust boven op een col opgezet om zo vol de wind te vangen. En hoewel de tent inderdaad bij sommige windstoten ietwat ingedrukt raakte, heb ik geen enkele keer het idee gehad dat hij het niet zou houden. Uiteraard is hierbij ook van grote invloed hoe je haringen in de grond hebt gestoken en of je netjes de scheerlijnen hebt vastgezet.

Veel ruimte

Voor een tent van slechts 1,5 kilogram en zo’n klein pakketje zou je verwachten dat de ruimte in de tent krap is. Maar niets is echter minder waar. Sterker nog: ik was verbaasd over de grote vestibule en de ruimte in de tent zelf. De vestibule is ruim genoeg voor twee rugzakken of om in te koken en ook in de tent zelf was er meer dan genoeg ruimte om twee slaapmatjes naast elkaar te leggen. De hoogte van 100 centimeter is wellicht net iets lager dan ik zou willen, maar met een dergelijk laag gewicht en pakvolume kun je niet alles perfect hebben.

Goede ventilatie

Een belangrijk punt van een tent is de ventilatie. Zonder ventilatie heb je namelijk al snel condensvorming in de tent en dat betekent dat je slaapzak gemakkelijk nat kan worden gedurende de nacht en je bovendien de volgende ochtend een natte tent moet inpakken en meedragen. Mijn ervaring met de Halland 2 LW is dat de ventilatie ruim aanwezig is, zowel gedurende de nacht als in de ochtend bleek het tentdoek geheel droog te blijven. De tent is aan beide kanten voorzien van ruime ventilatie-openingen en tevens kun je de deur van de binnentent open laten, waarbij een mesh-raam voorkomt dat er insecten in de tent komen.

Veel features

En juist ondanks dat lage gewicht en kleine pakvolume heeft de Nordisk Halland 2 LW toch bijzonder veel features. Zo is de deur van de binnentent voorzien van een 3-wegs rits, zodat deze geheel naar wens open gelaten kan worden. De binnentent kan indien gewenst gemakkelijk uit de buitentent worden gehaald dankzij gemakkelijk te bedienen haakjes. Opbergzakken in de binnentent houden het materiaal overzichtelijk, terwijl en lusjes in het plafond zijn verwerkt om eventueel een korte waslijn of leeslamp op te hangen. Magneetjes in de ritsflappen zijn een grappige extra, evenals het feit dat je de tent in de ingebouwde opberghoes kunt opbergen en zo dus de losse opberghoes thuis kunt laten.

Conclusie: een heerlijke lichtgewicht trekkerstent

Het lage gewicht, het compacte formaat, de ruimte en het feit dat het materiaal van de tent goed aanvoelen maken de Nordisk Halland 2 LW voor mij een heerlijke lichtgewicht trekkerstent. Het enige minpunt is wat mij betreft het gemis van enkele haringen, maar ik denk dat dat vooral is gedaan om zo het totaalgewicht net onder de magische grens van 1,5 kilo te kunnen houden.

Specificaties volgens fabrikant

 • Afmetingen buitenten: 365 x 160 x 110 cm
 • Materiaal buitentent: 100% 10D nylon, Rip Stop, beide zijden, 3-laags siliconen gecoat
 • Waterkolom buitentent: 2000 mm
 • Afmetingen binnentent: 215 x 135 x 100 cm
 • Materiaal binnentent: 100% nylon, Rip Stop, ademend
 • Materiaal grondzeil: 100% nylon, Rip Stop, waterafstotend, PU-gecoat
 • Waterkolom grondzeil: 8000 mm
 • Gewicht: 1500 gram
 • Pakvolume: 45 x 10 cm
 • Kleur: Burnt Red
 • Stokken: Alu – DAC Featherlite NFL
 • Haringen: Alu – (11 stuks, Nordisk Triple Twister)

Video met impressie windbestendigheid

Pluspunten

 • Pluspunten
 • Laag gewicht
 • Compact pakvolume
 • Veel ruimte
 • Alle benodigde features aanwezig

Minpunten

 • Gemis van enkele haringen

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.nordisk.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: