Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Merrell Moab Polar waterproof

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-12-2013, 13:17

Merrell Moab Polar waterproof

Merrell heeft voor de winter een serie speciale wandellaarzen gemaakt die bedoeld zijn om je voeten lekker warm te houden, gecombineerd met een hoog wandelcomfort en stevige grip. Uit deze serie probeerde ik de Moab polar Waterproof uit.

Lichtgewicht winterlaars

De Moab Polar Waterproof is opvallen licht van gewicht voor een serieuze winterlaars. Met een gewicht van 2,49 kilogram zijn ze niet overdreven licht van gewicht, maar vallen ze zeker niet zwaar uit als je bedenkt hoeveel isolatie ze bieden. Volgens de eigen opgave van Merrell zijn ze geschikt voor temperaturen tot -32°C. Zelf heb ik ze wel tot ruim onder het vriespunt kunnen proberen tot nu toe, maar (gelukkig?) niet tot zulke extremen.

Direct goed gevoel

Bij het aantrekken van de schoenen zaten ze direct prettig. Ze sluiten goed aan, zowel rond de enkels als de rest van de voet en voelden comfortabel aan vanaf de eerste stap. Niet te krap, iets dat je vaak hebt met stevig geïsoleerde winterschoenen, maar gewoon goed aansluiten op een prettige manier. Het aantrekken ging bovendien soepel, mede ook dankzij de aantreklus aan de achterzijde op de hiel.

Goed isolerend

Wat winterlaarzen vooral moeten doen is je voeten warm houden en dat doen ze dan ook goed. Ze zijn waterdicht dankzij het eigen 'M-Select DRY' van Merrell, dat tevens zorgt dat het ademend vermogen van het materiaal behouden blijft. Binnen in de schoen is er verder veel extra isolatie, onder andere het eigen 'M-Select WARM', dat zorgt dat er voldoende warme lucht binnen de schoen blijft tijdens het lopen. Ik heb niet alleen direct in de sneeuw gelopen overigens, maar ook gewoon onder koude omstandigheden (-3°C) over bospaden en paden waar hier en daar nog het rijp op de grond lag. En in geen van die gevallen heb ik koude voeten gehad. Maar ook niet te warme, en da's ook wel zo prettig.

Stevige grip

Merrell heeft deze laarzen uitgerust met 'M-Select GRIP', een stevige zool die zorgt voor grip. Slechts enkele keren ben ik deel weggegleden, maar in alle gevallen ging het om rotsvlakken waar ijs/rijp op lag. Situaties waar je toch al behoorlijk op je tellen let. Op zich niet helemaal vreemd, de zool heeft immers geen speciale spikes of iets dergelijks voor op het ijs, maar voor specifieke winterlaarzen toch jammer.

Overige interessante features

Handig vond ik zelf het feit dat de schoenen zijn uitgerust met een speciale rand om het uitdoen te vergemakkelijken. Achter op de hiel steekt deze rand een beetje uit, zodat je er gemakkelijk de andere voet op kunt plaatsen en zo de schoenen uit kunt doen. Dit gaat uiteraard alleen op voor de eerste van de twee, want daarna duw je met je sok op de overgebleven schoen, maar toch makkelijk dat je hierdoor niet extra veel druk uit hoeft te oefenen op de plek waar de zool aan de rest van de schoen zit bevestigd. Het feit dat de binnenzool uitneembaar is mag als vanzelfsprekend worden beschouwd. Deze is overigens slecht van kwaliteit wat voor mij dan ook reden was hem direct te vervangen met een speciale winteruitvoering van mijn Superfeet binnenzolen.

Conclusie: prettige winterlaarzen

Na gebruik van de Merrell Moab Polar waterproof onder verscheidene omstandigheden, waaronder sneeuwschoenwandelen, wandelingen onder omstandigheden onder het vriespunt en wandelingen in de regen, ben ik redelijk tot zeer tevreden over de schoenen. Ze isoleren goed, bieden voldoende grip op de meeste soorten ondergronden en zijn betrekkelijk licht van gewicht. Tel daarbij het wandelcomfort bij op en je hebt prima winterwandellaarzen voor een goede prijs (&euro 109,- op moment van schrijven).

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.merrell.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: