Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Craghoppers Bear Kids Tech T-shirts

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-10-2015, 08:40

Craghoppers Bear Kids Tech T-shirts

Iedereen kent Bear Grylls wel van TV, de beroepsmilitair die zich heeft ontpopt tot TV-bekendheid dankzij zijn shows met betrekking tot survival in allerlei situaties. In samenwerking met het merk Craghoppers heeft Bear inmiddels ook een interessante kledinglijn die zijn naam draagt. Mijn kinderen probeerden de afgelopen maanden diverse items uit die collectie, waaronder de Tech T-shirts uitvoeringen met korte en met lange mouwen.

Kinderkleding met volwassen eigenschappen

Hoewel de kinderkleding zich volledig richt op de jonge avonturiers beschikken ze over opvallend volwassen (technische) eigenschappen. Denk daarbij aan een zeer laag gewicht, zeer goede vochtregulerende werking en het feit dat de kleding erg snel droogt. De kleding is zowel apart gedragen tijdens het heetst van de dag, maar daarnaast ook onder een vest in de vroeg ochtend bij aanvang van tochten en onder een regenjack tijdens een zeldzame regenbui.

Bear Kids LS Tech T-shirt

De uitvoering met lange mouwen is voorzien van een handige rits, welke een extra ventilatie-mogelijkheid biedt als het te warm wordt tijdens het lopen. De ervaring leert echter dat het materiaal van het T-shirt uit zichzelf ook al redelijk luchtig is. Maar tegelijkertijd blijkt het toch ook verrassend goed te beschermen tegen bijvoorbeeld de zon en tegen een zacht zomerbriesje. In de koele ochtenden werd de ietwat opstaande kraag van het shirt erg gewaardeerd. Het zorgt net even voor wat meer bescherming, plus dat het ervoor zorgt dat lichaamswarmte niet te snel verdwijnt. Onder een regenjack bleek het shirt precies te doen wat het moet doen: overmatig zweet snel van het lichaam wegvoeren. Daardoor werd afkoeling voorkomen. Nadat de zon weer doorbrak droogde het materiaal overigens ook weer snel op. Datzelfde geldt na afloop van een dag wandelen. In de regel werden de shirts bij aankomst in een herberg even snel met de hand gewassen en vervolgens buiten aan de lijn gehangen. Vlak voor het slapen gaan gingen ze vervolgens naar binnen om verder te drogen en waren ze elke ochtend weer klaar voor gebruik.

Bear Kids SS Tech T-shirt

De uitvoering met korte mouwen mist de opstaande kraag en de ritssluiting van de andere uitvoering, maar is daarmee wel ideaal als basislaag. Zo werd het T-shirt onder andere onder een fleecetrui gedragen als het nog te koel was. Net als de uitvoering met lange mouwen is dit shirt voorzien van antislip prints op de schouders. Dit helpt voorkomen dat bijvoorbeeld de schouderbanden van een rugzak wegglijden. De gebruikte rugzakken zaten echter als gegoten, dus ik weet niet direct of de print ook daadwerkelijk een bijdrage leverde in deze.

Het "Bear Grylls"-effect

Zeker voor kleine kinderen is het belangrijk dat een tocht niet te saai is. Dat ze het avontuurlijk van de tocht inzien en genieten van de dingen onderweg. Tijdens de kilometers die ik met de kids heb gemaakt heb ik ontdekt dat het "Bear Grylls"-effect daarbij een positieve bijdrage levert. Ze kennen Bear uiteraard van TV en hebben veel van zijn ‘skills’ gezien. Denk daarbij niet alleen aan het opeten van insecten, maar bijvoorbeeld ook het bouwen van een onderkomen en hoe je kunt navigeren in de wildernis. Tijdens het wandelen kwam zo het gesprek vaak op ‘Kun je dat beest of die plant eten?’ en ‘Hoe zou je hier een schuilhut kunnen bouwen?’. Naar mijn idee is dit een leuke bijkomsigheid van de kleding die de naam van Bear Grylls draagt. Als volwassene kun je denken van hem wat je wil, bij kinderen spreekt hij behoorlijk tot de verbeelding en helpt hij hen zo onbewust om meer kilometers op een dag te maken. Ter illustratie: in de zomer heb ik met mijn kinderen (7 en 11 jaar) in één middag en drie ochtend in totaal ruim 85 kilometer van de Camino de Santiago gelopen. Inclusief rugzak en zonder dat ze geklaagd hebben. Sterker nog: ze hebben er zin in om komend jaar de Camino te vervolgen.

Pluspunten

  • Lichtgewicht
  • Droogt snel
  • Zit comfortabel
  • Geeft ze een 'stoer' gevoel (mentale boost)

Minpunten

  • Geen eigenlijk
Bear Kids Tech T-shirts
Bear Kids Tech T-shirts

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.craghoppers.co.uk/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: