Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Columbia Women's Outdry Ex Platinum Tech Shell Jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-04-2016, 07:36

Columbia Women's Outdry Ex Platinum Tech Shell Jacket

Columbia past al jaren de Outdry-technologie toe op onder andere schoenen en handschoenen. Sinds dit jaar past het merk Outdry echter ook op een heel innovatieve wijze toe op kleding. Het resultaat is een zeer goed ademend regenjack, van enkel een waterdicht membraan. Mijn partner probeerde het jack onder verschillende omstandigheden uit.

Nieuw materiaal, even wennen

Het Women's Outdry Ex Platinum Tech Shell Jacket van Columbia is eigenlijk nauwelijks te vergelijken met andere shell-jacks die al op de markt zijn. Het materiaal is dermate vernieuwend dat het dan ook even wennen is bij een eerste contact. Het Outdry Extreme voelt wat robuuster aan dan een gewoon shell-jack, maar tegelijkertijd heeft het ook een ietwat plastic-achtige touch. Aan de buitenkant wel te verstaan, want aan de binnenkant voelt het jack bijzonder prettig aan. En daar gaat het uiteraard om. En de buitenkant voelt dan wel wat vreemd aan in het begin, het is duidelijk dat je hier te maken hebt met een bijzonder waterdicht materiaal. Waterdruppels parelen niet alleen af op dit jack, ze lijken er direct af te kaatsen. Daardoor voelt het jack dus ook bij langdurige regen nog steeds even licht van gewicht aan. Wel is het even wennen dat het materiaal wat meer geluid maakt tijdens het lopen. Het ritselt als het ware. Een voordeel daarentegen is dat vuil zich vrij gemakkelijk van het materiaal laat afvegen. Dus reinigen van de jas is gemakkelijk.

Zeer goed ademend vermogen

Bij een materiaal dat van buiten een soort plastic-touch heeft zou je misschien denken dat het ademende vermogen tegenvalt. Maar niets is minder waar. Het materiaal blijkt juist bijzonder goed te ademen. Ook bij vrij zware inspanning blijft het klimaat binnen in het jack zeer prettig. Voor eventuele extra ventilatie kan worden gezorgd door de ritsen onder de oksels een stukje te openen, maar dit bleek in de regel niet nodig te zijn. De binnenzijde van de borstzak is bovendien voorzien van mesh-materiaal, zodat ook daar eventuele extra ventilatie kan worden verkregen. Zowel op de taille als bij de manchetten is het jack goed af te sluiten, waardoor warmte redelijk goed bewaard blijft als het wat koeler wordt.

Prettige pasvorm

De ellebogen van het Women's Outdry Ex Platinum Tech Shell Jacket zijn voorgevormd, iets dat bijdraagt aan een prettige pasvorm. Het jack valt goed op de schouders en op de rest van het lichaam sluit het jack voldoende aan om een beschermend gevoel te geven, maar is het ook weer niet te strak. De capuchon is dusdanig gevormd dat je geen verlies van lateraal zicht hebt, waardoor het jack bijvoorbeeld ook prima op de fiets gebruikt kan worden. De ritsen onder de oksels zijn lang genoeg voor ruim voldoende ventilatie, maar zijn niet storend als je ze volledig gesloten hebt. De manchetten zijn middels klittenband goed af te stellen op de polsdikte.

Functionele details

Columbia heeft het Women's Outdry Ex Platinum Tech Shell Jacket uitgevoerd met diverse functionele details die het jack complete maken. Zo is de vaste capuchon goed te verstellen en kan deze goed rond het hoofd worden gesloten. De ritsen zijn soepel lopend, de ritsen van de borstzakken vallen weg in de stof zelf. Alle naden zijn getapet, waardoor opnieuw het waterdichte vermogen van het jack wordt benadrukt. Aan de achterzijde valt het rugpand vrij laag, zodat je ook bij bukken geen warmteverlies of in de broek vallende regendruppels hebt. De ritstrekkers zijn lekker lang en daardoor gemakkelijk te gebruiken en enkele reflecterende elementen zorgen voor wat extra veiligheid in de scherming.

Conclusie: even wennen, maar heb je ook wat

Zoals gezegd is het Outdry Extreme even wennen. Het voelt anders aan, het ritselt wat, het is anders dan anders. Maar als materaal voor een regenjack functioneert het perfect. Je blijft 100% droog en het materiaal biedt een prettig ademend vermogen en daarmee dus comfort. Het vernieuwende idee van enkele een membraan en dus minder gewicht, met behoud van slijtvastheid en comfort is zeker een pluspunt.

Pluspunten

  • Licht van gewicht
  • Absoluut waterdicht
  • Goed ademend vermogen
  • Slijtvast
  • Vuilwerend

Minpunten

  • Materiaal heeft 'plastic'-touch
  • Materiaal ritselt

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.columbia.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: